SCIENCE SMS – O STEA CE A SUPRAVIEȚUIT UNEI EXPLOZII SUPERNOVA A FOST IDENTIFICATĂ DE CHANDRA

O STEA CE A SUPRAVIEȚUIT UNEI EXPLOZII SUPERNOVA A FOST IDENTIFICATĂ DE CHANDRA

Observatorul NASA Chandra X-ray le-a oferit recent astronomilor surpriza capturării unei imagini a unei stele extrem de interesante, care este situată în centrul unei rămășițe de supernova în Marele Nor al lui Magellan, o galaxie pitică ce orbitează Calea Lactee. Obiectul, descris pentru prima oară în 1976, pare să fi supraviețuit exploziei de supernovă, atunci când companionul său stelar a murit.

Acest tip de supernove, ce poartă numele dke evenimente Tip Ia, survine în sistemele stelare binare, când una dintre stele concrește continuu prin materia de la companionul său. Procesul continuă până ce steaua ce agregă material nu mai poate suporta excesul de masă și detonează într-o explozie masivă. Explozia poate fi atât de luminoasă încât poate ușor întrece în luminozitate galaxii întregi.

Interesantul supraviețuitor stelar a fost descoperit într-o regiune HII numită DEM L241, situată în Marele Nor al lui Magellan. O regiune HII conține nori masivi de hidrogen care a fost ionizat de către radiațiile eliberate prin formarea protostelelor din apropiere. Aceste regiuni se dezvoltă, de obicei, în cadrul unor creșe stelare mai mari, zone ce prezintă caracteristica unor volume vaste de hidrogen, utilizat pentru formarea noilor stele albastre.

READ MORE 

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.