SCIENCE SMS – OCEANUL CARE ACOPEREA O TREIME DIN SUPRAFAȚA PLANETEI MARTE

OCEANUL CARE ACOPEREA O TREIME DIN SUPRAFAȚA PLANETEI MARTE

Conform rezultatelor unui nou studiu științific, aproape o treime din suprafața planetei Marte a fost, la un moment dat, acoperită cu apă în stare lichidă, în istoria timpurie a planetei. Această concluzie este bazată pe analizele asupra rocilor colectate de-a lungul emisferei nordice a planetei roșii.

Acest studiu a fost realizat de către cercetători ai Universității Texas din Austin, conduși de experta Loren Moscardelli, și oferă doar cel mai recent argument într-o serie de studii care sugerează pe planeta vecină apa în stare lichidă a fost o realitate acum câteva miliarde de ani.

Astronomii și cercetătorii planetari dezbat de peste 20 de ani ipotezele privind existența sau inexistența unui ocean cu apă lichidă pe Marte. Cu câteva decade în urmă, misiunea Viking a NASA a revelat în premieră ceea ce mulți au interpretat a fi țărmurile unor întinderi foarte vechi de apă, sau ceea ce este mai cunoscut sub denumirea de canale marțiene – de-a lungul emisferei nordice a planetei Marte.

Oceanul Nordic (Oceanus Borealis) ar fi acoperit aproximativ o treime din suprafața planetei, afirmă cercetătorii. Cantitatea de apă ar fi fost, ca urmare, mult mai mică decât cea pe care o prezintă oceanele Terrei în prezent, precizează Daily Galaxy.

Una dintre cele mai importante dovezi ale existenței anterioare a unui ocean marțian o reprezintă zonele extinse cu bolovani de dimensiunea unor stânci ce acoperă o suprafață de mii de kilometri pătrați. Unii geologi afirmă că aceste roci s-au format prin impactul cu meteori, dar Moscardelli nu admite că un astfel de fenomen poate fi unica explicație a unui volum foarte vast de material disponibil.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.