CÂȚI BĂIMĂRENI AU PARTICIPAT LA NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR DIN 18 MAI 2013?

Poate că această latură ”cantitativă” este mai puțin importantă decât cea ”calitativă” a ofertei muzeelor băimărene pentru circuitul muzeal integrat, oferit cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor din acest an care, în ciuda competiției cu finala Eurovision de la TV, i-a scos pe băimăreni din case pentru a vedea ce se mai întâmplă la muzee, unde propunerea a fost ca secvențele de divertisment să completeze în atmosfera caldă și plăcută a nocturnei, vizitarea expozițiilor și a colecțiilor muzeale.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare a avut plăcuta și deosebita calitate de organizator al circuitului muzeal băimărean alături de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, de Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, ca partener al Rețelei Naționale a Muzeelor din România în cadrul Proiectului ”Noaptea Muzeelor în patru acte: București, Baia Mare, Cluj Napoca și Sibiu”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un eveniment promovat și mediatizat intens la nivel național. Poate că nicicând, într-un an de zile, nu s-a auzit în România atât de des pomenit municipiul Baia Mare, în orice caz, nu în circumstanțe atât de plăcute, cum ar fi recunoașterea importanței muzeelor băimărene în context național.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare, de altfel, chiar în zilele următoare, va găzdui Adunarea Generală Anuală a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, la care vor participa managerii și directorii celor mai importante muzee din România, membre ale RNMR. Exercițiul coordonat al acțiunii culturale poate da roade foarte bune, așa cum s-a putut observa cu ocazia Nopții Muzeelor la Baia Mare din acest an, centralizatorul de date pe Baia Mare confirmând un număr de 16.838 de participanți la activitățile organizate în cele șase locații muzeale unde a fost sărbătorită această noapte europeană a muzeelor. Dintre aceștia, 6.500 au trecut pragul Muzeului de Mineralogie Baia Mare (4500 la muzeu și 2000 la planetariu), 4.500 au participat la activitățile propuse de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (3000 la muzeul de istorie și 1500 la bastionul măcelarilor), 2600 de vizitatori au îmbrățișat programul cultural oferit de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară și 3238 de vizitatori s-au lăsat încântați de oferta specială a Muzeului Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare” ale cărui activități au debutat, de altfel, la ora: 16.00.

Avem motive întemeiate să fim încântați de interesul extraordinar pe care publicul băimărean l-a demonstrat prin participarea în număr foarte mare, cele mai multe dintre instituțiile culturale menționate beneficiind de un număr dublu de vizitatori, în raport cu Noaptea Muzeelor 2012.

Cu siguranță, mulți dintre acești 16.838 de participanți înregistrați per total sunt vizitatori care și-au îngăduit realizarea parțială sau chiar a întregului circuit muzeal băimărean, cu atât mai mult cu cât au avut la dispoziție și autobuzul oferit de SC URBIS cu atâta generozitate, harta-program tipărită cu oferta tuturor muzeelor, pe care au putut-o obține din fiecare locație și promovarea substanțială în mediu online și mass-media națională.

Întrucât, de acasă, de la televizor, prea multe nu se puteau face spre a propulsa reprezentantul României pe podiumul Eurovisionului, îi felicităm pe băimăreni pentru alegerea înțeleaptă de a-și îngădui momentele plăcute și pline de inspirație culturală – așa cum probabil le-au receptat vizitând muzeele băimărene în Noaptea Europeană a Muzeelor – 2013.

Prof. Ioan Bob – Manager

Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.