ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ASTRONOMIEI LA PLANETARIUL BAIA MARE

Ziua Internațională a Astronomiei s-a sărbătorit pe mapamond Sâmbătă – 28 aprilie 2012, însă team-ul de la Planetariul Baia Mare a dorit ca prima oară la Baia Mare să fie agățată în calendar această sărbătoare de altele; așa încât am invitat doritorii să se alăture vineri de cu seară Muzeului de Stele (adică Planetariul) pentru observații astronomice și alte momente cultural artistice și științifice …

Și Vineri, 27 aprilie 2012 – peste 600 de participanți s-au bucurat de perspectiva unui cer senin și clar, pictat cu stele, cu planete și cu ce a mai rămas din luna mușcată de vârcolaci!

Astfel a fost admirată spre vest planeta Venus (Luceafărul) aflată în Taur și Luna situată în constelația Gemeni. Spre sud, planeta Marte a strălucit pentru noi în Leu și ne-am lăsat purtați spre ea de către steaua Regulus. Planeta Saturn a fost punctul de atracție al serii, pentru că a fost vizibilă în toată splendoarea ei în constelația Fecioarei. Fiecare, după atenție sau bună vedere a putut număra cei câțiva sateliți vizibili ai planetei logodite.

Observațiile de afară au reprezentat doar una din destinațiile de Ziua Internațională a Astronomiei la Planetariu! Luna și Soarele sau Teoria Stringurilor au fost temele preferate ale filmelor documentare prezentate multiplex , atât în cupolă, cât și în sala multimedia. Voluntarele noastre tinere au oferit ghidaje superlative în expoziția de planete, ”șeful” a oferit un ghidaj special în cupolă, iar experimentul inmedia al rotirii cerului artificial în acorduri muzicale ne-a impresionat și pe noi (pentru că ne-a dat idei!!!).

Seara s-a prelungit până către orele două din proaspăta zi internațională a astronomiei și succesul garantat al unei asemenea rețete culturale educative și științifice (dat fiind experimentul!) va fi multiplicat cu ocazia următoarei seri de observații speciale, pe 19 mai 2012 – NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR!!!

Pentru că team-ul de la Planetariu este interactiv și cel puțin simpatic, vă oferim câteva imagini video și din ”culisele” Muzeului de Stele, captate cu habelul de la sol …

Vă mulțumim!

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.