14 mai 2011: NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR LA MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE!

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în data de 14 mai 2011 – Noaptea Europeană a Muzeelor – devenită peste ani de la inițierea sa, un adevărat fenomen social-cultural, un eveniment destinat publicului larg ca și modalitate generică de comunicare prin asocierea unui cadru neconvențional al vizitării muzeelor, vizitarea în nocturnă, în condițiile în care, cele mai multe dintre muzeele europene nu au program de vizitare de noapte, scopul fiind creșterea numărului de vizitatori, respectiv lărgirea accesului la cultură și sporirea interesului public pentru activitățile muzeelor.

Lumini și umbre, mister și suspans, tăcere eterică și sunete armonice … Este conturată și relevată o dimensiune particulară a realității obiectelor … cea nevăzută, neatinsă aproape niciodată. Ce se întâmplă noaptea la muzeu? O asemenea întrebare a generat probabil filmul de succes ”O noapte la muzeu”, cu cele două serii ale sale în care actorul Ben Stiller joacă rolul unui paznic de noapte la un muzeu de științe naturale și vede cu ochii săi cum exponatele prind viață.

Evenimentul ”Noaptea Muzeelor” a debutat în 1997 la Berlin, fiind apoi preluat din 2005 de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, care l-a transformat într-un brand internațional, pentru că aceasta s-a extins pe întregul continent european și are un echivalent și în Statele Unite ale Americii.

Aflat astfel la a șaptea ediție, evenimentul Noaptea Muzeelor din 2011 este patronat de Secretarul General al Consiliului Europei și de asemenea, de UNESCO. Fiind un pandant al Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an în ziua de 18 mai, în anul 2011 și ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) a preluat patronajul oficial al Nopții Europene a Muzeelor. Este important de subliniat că din anul 2009 Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener oficial, împreună cu Muzeul Național de Artă al României, în raport cu organizatorul european al evenimentului.

Anul trecut, Noaptea Muzeelor, oferită pe 14 mai 2010 de Muzeul de Mineralogie prin Planetariul Baia Mare a atras peste 800 de participanți, 200 de internauți care au vizionat evenimentul Live și peste 1500 de vizitatori ai site-ului planetariului în numai 24 de ore într-un eveniment de anvergură internațională ”Say Hello to Hubble!”, organizat în colaborare cu Agenția Spațială Europeană, respectiv aniversarea a 15 ani de descoperiri spectaculoase realizate de Telescopul Spațial Hubble. Oferta Nopții Muzeelor din 2010 a cuprins vizitarea expoziției dedicate telescopului Hubble, dezvelirea printului aniversar, o aplicație informatică interactivă ce a putut fi accesată pe info-touch și nu în ultimul rând, vizitarea în avanpremieră nocturnă a expoziției ”Sistemul Solar”, care a fost vernisată de Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai.

În anul 2011, Muzeul de Mineralogie Baia Mare și Planetariul Baia Mare se vor afla din nou în atenția vizitatorilor care vor dori să privească, dintr-o perspectivă pitorească, oferită de nocturna muzeală, fascinantele comori de mină din expozițiile de bază ale muzeului de Bulevardul Traian, nr.8, sau vor dori să călătorească printre stele, prin ”Poarta Stelară” de pe strada George Coșbuc, nr.16 (Stargate GC16 –  dacă ni se permite o parafrază simbolică a celebrului serial american ”Stargate SG1”).

Programul Nopții Europene, 14 mai 2011, la Muzeul de Mineralogie Baia Mare, cu cele două evenimente este următorul:

NOAPTEA MAGICĂ A FLORILOR DE MINĂ: COMORILE PĂMÂNTULUI ÎN LUMINI ȘI UMBRE

– Program de acces: 19.00 – 00.30

– Adresa: Bulevardul Traian, nr.8, Municipiul Baia Mare, Județul Maramureș

– Acces – gratuit

– Contact: E-mail: muzmin@muzeuminbm.ro , Tel: 0362 804124 )

– Site-ul muzeului dvs.: www.muzeuminbm.ro

– Scurta descriere a evenimentului: vizitarea nocturnă, în condițiile unui iluminat special,  a expozițiilor permanente ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare, așa numitul ”Muzeu al Florilor de Mină”.

– Parteneri: Consiliul Județean Maramureș, Planetariul Baia Mare

CARNAVALUL SPAȚIULUI COSMIC: STARPARTY DE NOAPTEA MUZEELOR LA PLANETARIUL BAIA MARE

Program de acces: 19.00 – 01.00

Adresa: Strada George Coșbuc, nr. 16, Municipiul Baia Mare, Județul Maramureș

Acces: gratuit

Contact: E-mail: planetariul_bm@yahoo.com, Tel: 0262 27520

Site-ul muzeului: www.planetariubm.wordpress.com

Scurtă descriere a evenimentului:

– Vernisajul expoziției: Timbrele prind viață – expoziție originală de postere ce valorifică vizual colecția de timbre cu tematică astronomică a Planetariului Baia Mare.

– Cerul nopții desenat cu note muzicale – un concert de o noapte (cu pauze) al formației rock băimărene”Next” cu acorduri tematice

– Ochi Strălucitori: proiecții incitante de filme documentare ce prezintă actualități a Universului Cunoscut;

– Surf pe cerul de noapte: observații astronomice … vom fi în căutarea unor stele și planete spectaculoase … (uau!!!) și poate chiar a vieții extraterestre!;

Parteneri: Consiliul Județean Maramureș, Palatul Copiilor Baia Mare, Muzeul de Mineralogie Baia Mare.

Biroul de Presă – Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.