Robert Hutchings Goddard (5 octombrie 1882 – 10 august 1945) a fost un profesor american, fizician și inventator, care este creditat cu crearea și construirea primei rachete cu combustibil lichid, care a fost lansată cu succes pe 16 martie 1926. Goddard și echipa sa a lansat 34 de rachete în perioada 1926-1941, atingând altitudini mai mari de 2,6 km și viteze ce au depășit 885 km pe oră.
Teoretician și inginer în același timp, activitatea lui Goddard a anticipat multe din evoluțiile care au făcut posibil zborul în spațiul extraterestru. Două dintre cele 214 patente ale lui Goddard – unul pentru designul unei rachete cu mai multe trepte și altul pentru designul unei rachete cu combustibil lichid (1915) – sunt considerate importante pietre de temelie în sensul zborului spațial. Monografia sa din 1919, O metodă de atingere a unor altitudini extreme, este considerată un text clasic pentru știința rachetelor din secolul XX.
Goddard a implementat rachetelor sale cu succes 3 controale de axă, giroscoape și device-uri orientabile, care au permis ca rachetele să poată fi controlate efectiv în zbor.
Goddard a primit foarte puțin sprijin public pentru cercetarea sa în timpul vieții sale. Deși activitatea sa în acest câmp a fost una revoluționară, uneori Goddard a fost ridiculizat în presă pentru teoriile sale privind zborul spațial. Ca rezultat, el a devenit susceptibil, protejându-și rezultatele muncii sale. Câțiva ani după moartea sa, în zorii Erei Spațiale, el a fost recunoscut ca părinte al rachetologiei moderne. El a fost primul care nu doar a înțeles potențialul rachetelor și al călătoriei spațiale dar a conceput și designul și a realizat construcția acelor rachete necesare pentru a implementa ideile sale.
În câteva cuvinte din orația sa de la absolvirea școlii, Goddard a împărtășit lumii cum poate ceva considerat imposibil să devină posibil: ”Este dificil să spui ce este imposibil, pentru că visurile pe care le aveai ieri sunt speranță pentru prezent și realitatea de mâine”. (iunie 1904)
Sursa: Wikipedia
Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)