Culorile ar putea indica detalii primare ale lumilor extraterestre

Cele câteva planete extrasolare pe care le-am surprins direct cel mai bine sunt doar niște puncte luminoase. Dar ce ne poate spune acea lumină despre o planetă? Poate chiar mai mult decât ne-am fi gândit. Așa cum probabil cunoașteți, nava Deep Impact zboară actualmente împreună cu cometa Hartley 2, capturând imagini de la numai 700 km depărtare. Dar manevrele pe care trebuie să le facă nava pentru a se alinia cu cometa nu reprezintă singurul job. Misiunea EPOXI are de asemenea în vedere căi optime pentru caracterizarea unei planete extrasolare și echipa a făcut o descoperire care ar trebui să ajute la identificarea informațiilor distinctive asupra planetelor extrasolare. Cum au reușit asta? Utilizând nava Deep Impact pentru a cerceta planetele din sistemul nostru solar.

Nava a scanat corpurile planetare din sistemul nostru solar – in particular Terra, Marte și Luna – și astronomul Lucy McFadden și Carolyn Crow (UCLA graduated) au comparat lumina roșie, albastră și verde reflectată și au grupat planetele în funcție de similaritățile pe care le-au observat. Planetele se încadrează în regiuni foarte distincte pe acest teren, unde direcția verticală indică o cantitate relativă de lumină albastră, iar direcția orizontală, o cantitate relativă de lumină roșie.

Aceasta sugerează că atunci când nu avem tehnologia de a obține lumină de la exoplanetele individuale, astronomii pot utiliza informațiile date de culoare pentru a identifica lumi asemănătoare Terrei. ”Eventual, pe măsură ce telescoapele devin mai puternice, va exista o posibilitate mai mare de obținere a luminii pentru a privi spre culorile planetelor din jurul altor stele”, a afirmat McFadden. Culoarea acestora ne va spune care dintre acestea merită studiate mai în amănunt.

Aici găsiți articolul complet în limba engleză!

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.