Perseide 2010

Particule din coada cometei Swift-Tuttle, cu diametrul de sub un milimetru vor brăzda în nopțile ce vin bolta cerească, cu viteze de aproape 60 km/secundă. Nimic nou sub soare, curentul meteoric al Perseidelor (numit în acest fel după constelația din dreptul căreia par a proveni meteorii) este deja dată fixă în calendarul astronomilor amatori și nu numai în a doua decadă din august.

În acest an, maximul curentului va avea loc după miezul nopții în noaptea de 12/13 august, dar vor putea fi văzute așa-numitele stele căzătoare și în nopțile adiacente maximului. Observarea fenomenului va fi favorizată și de absența lunii de pe cer, astfel că în perioada de maxim se pot număra până la 60 de meteori/oră.

Pentru alte detalii puteți consulta arhiva noastră din lunile august 2008 și august 2009!

Cer senin tuturor!

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.