Centaurus A devorează o galaxie în spirală, undeva la 11 milioane de ani lumină depărtare de noi

Centaurus A (cunoscută și sub numele de NGC 5128) este o galaxie lenticulară aflată la 11 milioane de ani lumină depărtare de noi, în constelația Centaurus. Este una dintre cele mai apropiate radio-galaxii de Pământ, așa încât nucleul său galactic activ a fost studiat cu multă atenție de astronomii profesioniști. Centaurus A este de asemenea a unsprezecea galaxie, ca nivel de vizibilitate pe cer, fiind astfel una dintre țintele ideale ale astronomilor amatori, deși aceasta este vizibilă numai de la latitudini scăzute ale emisferei nordice și din emisfera sudică.

Un jet oscilant ce extrage energie din ceea ce este considerată a fi o gaură neagră supermasivă din centrul galaxiei poartă responsabilitatea emisiilor în raze X și pe lungimi de undă radio. Comparând observațiile radio ale jetului pe o perioadă de 10 ani, astronomii au constatat că părțile interioare ale jetului se deplasează cu aproape jumătate din viteza luminii (Nr. Viteza luminii este egală cu 300.000 Km/s). Razele X sunt produse în continuare, pe măsură ce jetul intră în contact cu gazele din împrejurimi producând particule energetice înalte.

Se cunoaște din observații anterioare asupra galaxiilor cu o rată foarte mare de naștere a stelelor, că o coliziune poate fi cauza accelerării și frecvenței apariției stelelor. Utilizând Telescopul Spațial Spitzer, oamenii de știință au confirmat că Centaurus A se află în coliziune, devorând o galaxie în spirală.

By – Picture of the Day – Centaurus A
Published by Matt on Fri Jul 9, 2010 5:05 pm via: ESO
on spacefellowship.com

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.