Centaurus A (cunoscută și sub numele de NGC 5128) este o galaxie lenticulară aflată la 11 milioane de ani lumină depărtare de noi, în constelația Centaurus. Este una dintre cele mai apropiate radio-galaxii de Pământ, așa încât nucleul său galactic activ a fost studiat cu multă atenție de astronomii profesioniști. Centaurus A este de asemenea a unsprezecea galaxie, ca nivel de vizibilitate pe cer, fiind astfel una dintre țintele ideale ale astronomilor amatori, deși aceasta este vizibilă numai de la latitudini scăzute ale emisferei nordice și din emisfera sudică.
Un jet oscilant ce extrage energie din ceea ce este considerată a fi o gaură neagră supermasivă din centrul galaxiei poartă responsabilitatea emisiilor în raze X și pe lungimi de undă radio. Comparând observațiile radio ale jetului pe o perioadă de 10 ani, astronomii au constatat că părțile interioare ale jetului se deplasează cu aproape jumătate din viteza luminii (Nr. Viteza luminii este egală cu 300.000 Km/s). Razele X sunt produse în continuare, pe măsură ce jetul intră în contact cu gazele din împrejurimi producând particule energetice înalte.
Se cunoaște din observații anterioare asupra galaxiilor cu o rată foarte mare de naștere a stelelor, că o coliziune poate fi cauza accelerării și frecvenței apariției stelelor. Utilizând Telescopul Spațial Spitzer, oamenii de știință au confirmat că Centaurus A se află în coliziune, devorând o galaxie în spirală.
Planetariul Baia Mare
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)