Cel mai complex puzzle din istorie

Planetariul Baia Mare este una dintre instituțiile culturale maramureșene care a pășit cu brațele deschise în secolul 21, secolul societății informaționale și al unei noi dimensiuni de relaționare și interfațare cu publicul nostru – societatea virtuală, pe o platformă de comunicare globală, care este internetul, iar unul dintre rezultatele pozitive cu care ne-am putea altfel mândri, dar nu ne permit lacunele, este digitizarea arhivei istorice a instituției noastre (peste 2000 de documente), precum și a colecției filatelice achiziționată de la prof. Aurel Feștilă cu tematica ”Omul în spațiul extraterestru”, care conține peste 650 de timbre.

Să ai perspectiva unei istorii de 40 de ani – cu mii de documente, zeci de dări de seamă, articole de presă, studii științifice, prezentări de specialitate, documente administrative, preparări de cataloage, tematici didactice și lecții pedagogice – este într-adevăr o realizare semnificativă, în special pentru că multe dintre aceste materiale au fost transferate pe suport digital de pe un suport perisabil și expus puternic variațiunilor fizice și … istorice.

Spuneam însă că nu prea dorim să ne mândrim cu această realizare din cauza lacunelor, iar cea mai importantă componentă absentă din arhiva noastră digitală este cea a fotografiilor, a imaginilor. Dată fiind istoria ”interesantă” a Planetariului nostru, cu siguranță imagini revelator asupra clădirii planetariului, asupra diverselor activități realizate în interior (camera solară, observator, cupolă) sau în exterior (platformele de observații astronomice) există în arhivele instituțiilor care au avut în subordine planetariul sau în arhive personale, ale vizitatorilor noștri. Cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai valoroase. Tuturor celor care dețin asemenea imagini, le adresăm apelul să ne ajute! Să le ofere spre scanare Planetariului, ori să le scaneze și să ne trimită fisierul digital prin email, prin poștă sau pe alte căi. Noi nu vom pretinde dreptul de autor pentru aceste imagini, dorim doar să ne completăm istoria cu imagini revelator, imagini martor! Dacă aveți materiale video este și mai bine!

Noi vrem să cumpărăm aceste materiale de la deținători, dacă este posibil! Și le vom plăti în moneda forte a vremii din care provin! Dacă sunt imagini post-decembriste (după 1989), pentru fiecare poză veți primi un ”smile” și un ”mulțumesc”, dacă sunt ”ante-decembriste”, veți primi la schimb un ”surâs autoironic”, un ”clipit din ochi”, un ”vă foarte mulțumesc” și – bonus suplimentar, un ”shakehands” . După ce vom scana aceste fotografii, originalele vă vor fi returnate, desigur.

Istoria de 41 de ani a Planetariului Baia Mare ați făcut-o Dumneavoastră, milioanele de vizitatori care ați trecut pragul instituției noastre cu mii de întrebări despre Univers, despre om, despre …

Te invităm acum să ne ajuți să rezolvăm cel mai complex puzzle din istorie: o panoramă imagistică a istoriei de 41 de ani a Planetariului Baia Mare!

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.