Anul 2010 la Planetariul Baia Mare


Dacă Anul Internațional al Astronomiei 2009 ne-a oferit satisfacția sporirii interesului publicului larg pentru astronomie, în special a publicului tânăr, căruia Planetariul Baia Mare i-a oferit o paletă largă de activități și programe dedicate, nici anul 2010 nu va fi mai prejos, vă promitem! Așadar, nu trebuie decât să țineți pasul cu noi, pentru că avem vești grozave!!!

Pe 20 aprilie 2010, ora 12.00 vă invităm la ”meditație”! Sărbătoriți ZIUA INTERNAȚIOANALĂ A PĂMÂNTULUI (EARTH DAY) împreună cu noi. Vă invităm la discuții, dezbateri și proiecții de filme documentare despre starea planetei, despre trecutul, prezentul și viitorul TERREI. Dacă ”Earth Day” este organizată în întreaga lume pe 22 aprilie, noi am dorit să-i trimitem în avans salutul nostru planetei mamă sau mamei naturi și vom face asta în colaborare cu Grupul Școlar ”C.D. Nenițescu”, Școala cu clasele I-VIII ”Vasile Alecsandri”, Școala cu clasele I-VIII ”Nicolae Iorga” și Școala cu clasele I-VIII Nr. 10.


Planetariul Baia Mare este unul dintre cele trei centre astronomice din România selecționate pentru organizare în colaborare cu centrul educațional al ESA (Agenția Spațială Europeană) a unor activități dedicate celebrării a 20 de ani de la lansarea pe orbită a Telescopului Spațial Hubble și mai ales pentru găzduirea printului oficial aniversar realizat de ESA. Hubble a revoluțional viziunea omului despre Univers, acestuia datorându-i-se multe din descoperirile majore ale ultimilor douazeci de ani din câmpul astronomiei, micro-tehnologiei, biologiei și fizicii. Vă invităm pe 24 aprilie 2010, de ZIUA INTERNAȚIONALĂ  A ASTRONOMIEI, să îi spuneți „HELLO!” lui Hubble, expresia cea mai elocventă a depăşirii de către om a graniţelor atmosferice ale Terei şi evadării în Cosmos. Cu Hubble am fost capabili chiar să privim în trecut, fenomene cosmice aflate la miliarde de ani lumina distanta. Acum vă invităm să privim în viitor! Vă așteptăm cu o expoziție, un slideshow aniversar, o avanpremieră expozițională și vă invităm să testăm împreună echipamentele (telescoapele) din astromagazin!

În 18-19 mai 2010 de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor, te invităm la un festin cultural gratuit în program nocturn, până după miezul nopții, cu expoziții neconvenționale, filme documentare, reprezentații și observații astronomice. Așadar NOPȚI ALBE LA PLANETARIU PENTRU DUMNEAVOASTRĂ!

Pe 18 iunie 2010, dacă nu ai program, vino cu noi la Coaș, unde deschidem un nou atelier mobil de astronomie, în parteneriat cu Primăria Coaș și școala generală din localitate. Noi aducem instrumentele optice, Dumneavoastră veniți cu bună dispoziție!

Dacă nu poți veni la Coaș în iunie, e important de știut că ne propunem ca în fiecare lună, până la sfârșitul anului să organizăm sesiuni nocturne de observații astronomice publice. Detalii și programul acestor seri îl veți putea găsi pe site-ul nostru!

Pe 1 iulie 2010, planetariul nostru face 41 de ani și ne-am hotărât că este cazul să facem o prezentare publică a proiectului general de modernizare a PLANETARIULUI BAIA MARE. Ca urmare a implementării acestui proiect, Planetariul Baia Mare va deveni cel mai modern și mai important planetariu de mărime medie din această zonă a Europei!

În meniul cultural al anului 2010, Planetariul Baia Mare vă mai oferă o expoziție permanentă dedicată sistemului solar, o expoziție de impact într-un format modern și o expoziție temporară (itinerabilă) pe rollup-uri ”Say Hello to Hubble” ale căror date de vernisare sunt deocamdată rezervate.

De asemenea, ne vom ocupa și de website-ul nostru, oferindu-i o nouă înfățișare și un domeniu, iar în ce privește dinamica, vom adăuga câteva pagini cu tot ce este nou – interesant – formidabil în astronomie și în aspirația omului de înțelegere și explorare a spațiului cosmic!

Planetariul Baia Mare – Mai aproape de cer!

Notă: Datele de desfășurare ale unor evenimente culturale pot suporta modificări. Așa încât vă rugăm să reveniți pe site pentru alte notificări și precizări. Majoritatea evenimentelor culturale precizate vor beneficia și de transmisiuni LIVE, așa cum am realizat și pe parcursul anului 2009.

Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. stiti ca sunt fanul vostru, da?
    chapeau!

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.