ORA PĂMÂNTULUI 2009 – Lăsaţi stelele să strălucească!

dscf86261

Totul a început în 2007 în Australia. Mânaţi de convingeri ecologiste, peste 2,2 milioane de locuitori ai oraşului Sydney au stins luminile timp de o oră în încercarea de a arăta mapamondului că lor le pasă de Pământ. Rezultatele au fost încurajatoare şi iniţiatorii proiectului au extins mişcarea la nivel mondial. În 2008 impactul a fost pe măsură. Datele au arătat că peste 50 de milioane de oameni şi mai mult de 12 000 de companii au susţinut evenimentul. Mesajul campaniei este simplu: dacă nu vom conştientiza problemele climaterice actuale cauzate de poluare şi vom continua să folosim în mod iraţional resursele energetice, riscăm să sufocăm planeta prin emisiile de CO2 emise în atmosferă.

Efectele benefice ale „stingerii luminilor” nu sunt însă doar de natură ecologică. Cerul a fost şi ar trebui să fie în permanenţă la îndemâna oricui, dar poluarea luminoasă masivă împiedică, în special în zonele urbane, observarea în condiţii decente a stelelor şi mai ales a obiectelor non-stelare. Comunitatea astronomilor amatori şi profesionişti din România este foarte sensibilă la subiectul poluării luminoase (Societatea Astronomică Română de Meteori participă la Earth Hour cu deviza „Când stingi un bec se aprinde o stea! Încearcă şi tu!”).

La nivel mondial, cu ocazia Anului Internaţional al Astronomiei este în curs de desfăşurare o campanie de numărare a stelelor constelaţiei Orion din diferite locaţii de pe pământ pentru a demonstra efectele poluării luminoase asupra cerului. Evenimentul se numeşte GLOBE at Night şi la el poate participa oricine doreşte. Dacă vă aflaţi într-unul din cele şapte oraşe din România care participă anul acesta la Ora Pământului ( din păcate Baia Mare nu se află printre ele) număraţi stelele din Orion între 20:30 şi 21:30 atunci când iluminatul public va fi substanţial redus şi faceţi acelaşi lucru o oră mai târziu, atunci când iluminatul stradal va funcţiona din plin. Micul experiment vă va lămuri pe deplin!

Aşadar, sâmbătă 28 martie 2009 sunteţi invitaţi să stingeţi luminile între orele 20:30 şi 21: 30. Spuneţi-le şi cunoscuţilor despre acest lucru şi încercaţi să vă convingeţi şi prietenii să facă la fel. Nu e vorba nici despre manipulare în masă şi nici de încercarea de a ieşi în evidenţă. Şi nici nu vi se va întâmpla nimic rău dacă nu o veţi face. Ar putea fi doar pretextul pentru o plimbare de seară şi ocazia de a vedea un cer cum rareori l-aţi mai văzut.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.