„100 de ore de astronomie” la Planetariul Baia Mare

100ore2

Cel mai important eveniment care se va desfăşura pe parcursul Anului Internaţional al Astronomiei se apropie cu paşi repezi. În perioada 2-5 aprilie va avea loc la nivel mondial un adevărat festival astronomic iniţiat de Uniunea Astronomică Internaţională şi UNESCO cu scopul declarat de a înregistra un număr cât mai mare posibil de oameni care să privească printr-un telescop sau printr-o lunetă aşa cum Galileo Galilei o făcea pentru prima dată cu 400 de ani în urmă.

Mike Simmons, co-preşedinte al proiectului, declara: „Proiectul 100 de Ore de Astronomie este cheia pentru Anul Internaţional al Astronomiei 2009. Astronomii sunt cunoscuţi pentru entuziasmul lor şi dragostea pentru împărtăşirea cunoştinţelor lor, care sunt ingredientele principale ale celor 100 de ore de astronomie. Va fi un moment incredibil, având în vedere că niciodată până acum nu s-a mai încercat aşa ceva la o scară atât de mare. Fiecare participant va face istorie.”

Aşadar, în perioada 2-5 aprilie 2009, Planetariul Baia Mare va organiza, pe lângă programul obişnuit de activitate o gamă largă de activităţi, după cum urmează:

2-3 aprilie

Orele 8-16:  proiecţii în cupolă, vizionare de filme documentare, transmisiuni live ale evenimentului de la alte locaţii din toată lumea

Orele 20-24: observaţii asupra cerului prin lunetele din dotarea instituţiei

4 aprilie

Orele 8-16:  proiecţii în cupolă, vizionare de filme documentare

Orele 16-24 : acţiune comună de observaţii diurne şi nocturne realizată de Planetariul Baia Mare împreună cu membrii astroclubului SARM Sighet condus de profesorul Sorin Hotea şi cu participarea elevilor de la centrul de excelenţă în astronomie din Baia Mare condus de profesorul  Lucian Stoian

5 aprilie

Orele 8-13 : proiecţii în cupolă, vizionare de filme documentare

În cazul în care condiţiile meteo vor fi favorabile, pe parcursul nopţilor se vor face observaţii asupra stelelor, obiectelor Messier, Lunii, planetei Saturn şi a cometei Lulin. Sâmbătă, 4 aprilie, ziua de observaţii este dedicată Soarelui. Locul de desfăşurare al observaţiilor este incinta Planetariului.

Sesiunile de observaţii sunt publice şi gratuite, aşadar Planetariul Baia Mare şi clubul SARM Sighet invită publicul băimărean (şi nu numai) să fie alături de noi în încercarea de a împărţi emoţiile unice şi minunile oferite de un cer înstelat.

Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.