Cometa Lulin – un oaspete îndelung aşteptat

Descoperită de Ye Quanzhi şi Chi-Lin Sheng de la observatorul Lulin din Taiwan în iulie 2007, cometa Lulin este o cometă non-periodică şi se află, se pare, la prima vizită în interiorul sistemului nostru solar. Cele mai interesante caracteristici ale acestui corp, cunoscut şi sub numele de C/2007 N3 sunt orbita sa, cu o formă aproape parabolică şi o înclinaţie de doar 1,6 grade faţă de ecliptică şi faptul că se mişcă în sens retrograd pe orbită.

Lulin provine de la marginea sistemului nostru solar dintr-o regiune numită Norul lui Oort. Are în componenţă carbon diatomic şi cianogen, un gaz toxic şi incolor, dar care capătă nuanţe verzui atunci când este scăldat în lumina solară. Se pare că, înafara cozii aferente, prezintă şi o „anticoadă”, un praf care indică parcursul cometei pe orbită şi pare îndreptat spre soare.

Un aspect total neobişnuit este faptul că, privind printr-un telescop, mişcarea aparentă a cometei printre stele este aproape sesizabilă. Acest lucru se datorează faptului că viteza sa aparentă este nefiresc de mare, ea deplasându-se pe bolta cerească cu aproximativ 5 grade pe zi (asta înseamnă de aproape 10 ori diametrul aparent al lunii pline pe cer!).

Cometa se va afla cel mai aproape de Pământ pe 24 februarie, la aproximativ 61 de milioane de kilometri. În cazul unui cer senin, ea va fi vizibilă după miezul nopţii şi cu ochiul liber înspre orizontul sud-estic, între constelaţiile Fecioara şi Leul Mare.

lulin11

Magnitudinea cometei va fi de aproximativ 5-6 dar în privinţa strălucirii acestui corp pot apărea surprize. Cum este la prima incursiune în sistemul nostru solar, din cauza acumulării de gheaţă „proaspătă”, gradul de strălucire al cometei poate creşte brusc, la fel cum s-a întâmplat şi cu cometa Holmes în toamna anului 2007, atunci când strălucirea acelui corp a crescut de peste 500 000 de ori!

Ovidiu Ignat, muzeograf

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.