Venus şi Jupiter – spectacolul de după apus

Cine a privit în partea sud-vestică a cerului imediat după apusul Soarelui a putut observa prezenţa a două corpuri cereşti proeminente şi strălucitoare care se apropie unul de celălalt pe zi ce trece. În nopţile ce urmează, Venus şi Jupiter (de regulă corpurile mai mari de pe bolta cerească, vorbim despre mărimi aparente, sunt planetele şi nu stelele) şi-au dat întâlnire pe cerul de seară.

Conjuncţia dintre Venus şi Jupiter se produce anual, dar condiţiile de observare ale acestui fenomen pot fi diferite. Următoarea conjuncţie la fel de spectaculoasă ca aceasta va avea loc pe 11 mai 2011.

Pentru a ne putea bucura de spectacolul ceresc, trebuie să avem orizontul sud-vestic liber şi să privim cerul imediat după apusul Soarelui (care pentru Baia Mare este la ora 16:39), pentru că Venus apune repede în această perioadă (în jurul orei 19). Apropierea maximă va fi în seara de 29 noiembrie, după care cele două planete încep să se îndepărteze una de cealaltă.

În diagramele de mai jos puteţi observa evoluţia celor două planete pe bolta cerească în serile imediat următoare.

conjunctie Venus Jupiter 27.11.

conjunctie Venus Jupiter 28.11.

conjunctie Venus Jupiter 29.11.

conjunctie Venus Jupiter 30.11.

conjunctie Venus Jupiter 01.12.

conjunctie Venus Jupiter 02.12.

Cer senin !
Muzeograf Ovidiu Ignat
Planetariul Baia Mare

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.