Venus şi Jupiter – spectacolul de după apus

Cine a privit în partea sud-vestică a cerului imediat după apusul Soarelui a putut observa prezenţa a două corpuri cereşti proeminente şi strălucitoare care se apropie unul de celălalt pe zi ce trece. În nopţile ce urmează, Venus şi Jupiter (de regulă corpurile mai mari de pe bolta cerească, vorbim despre mărimi aparente, sunt planetele şi nu stelele) şi-au dat întâlnire pe cerul de seară.

Conjuncţia dintre Venus şi Jupiter se produce anual, dar condiţiile de observare ale acestui fenomen pot fi diferite. Următoarea conjuncţie la fel de spectaculoasă ca aceasta va avea loc pe 11 mai 2011.

Pentru a ne putea bucura de spectacolul ceresc, trebuie să avem orizontul sud-vestic liber şi să privim cerul imediat după apusul Soarelui (care pentru Baia Mare este la ora 16:39), pentru că Venus apune repede în această perioadă (în jurul orei 19). Apropierea maximă va fi în seara de 29 noiembrie, după care cele două planete încep să se îndepărteze una de cealaltă.

În diagramele de mai jos puteţi observa evoluţia celor două planete pe bolta cerească în serile imediat următoare.

conjunctie Venus Jupiter 27.11.

conjunctie Venus Jupiter 28.11.

conjunctie Venus Jupiter 29.11.

conjunctie Venus Jupiter 30.11.

conjunctie Venus Jupiter 01.12.

conjunctie Venus Jupiter 02.12.

Cer senin !
Muzeograf Ovidiu Ignat
Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.