ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ

ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ – 28 OCTOMBRIE 2023 – ORELE 22:36 – 23:53

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, situat pe str. George Coșbuc, nr.16, invită publicul la un program de observare astronomică a Eclipsei parțiale de Lună (eveniment asociat calendarului ”Sărbătorii Castanelor”), Sâmbătă – 28 octombrie 2023, între orele 20:30 – 23:59.

––––––––––
Luna va trece prin umbra Pământului între orele 22:36 – 23:53 (ora locală), creând o eclipsă parțială lunară. Eclipsa va fi vizibilă din orice locație terestră unde Luna se află deasupra orizontului la acel moment, incluzând Asia, Rusia, Africa, cele două Americi, Europa, Antarctica și Oceania.
Va fi vizibilă din Baia Mare pe cerul sud-estic. Luna va rezida la 49 grade deasupra orizontului la momentul maxim al eclipsei, care survine la ora 23:15 (când 12% din discul lunar se va afla în umbră).
Eclipsa va începe la 21:03, când Luna intră întâi într-o regiune a umbrei Pământului numită penumbra. În această parte exterioară a umbrei Pământului, un observator de pe Lună ar putea vedea Pământul obturând parțial, dar nu acoperind complet, discul solar. Ca rezultat, strălucirea Lunii va începe să se diminueze, pe măsură ce este tot mai puțin puternic iluminată de Soare, dar rămâne iluminată.
La 22:36, marginile discului Lunii vor intra în umbra Terrei. La ora 23:53 Luna se va afla complet în afara umbrei Pământului. Eclipsa parțială se încheie. Dar numai la ora 01:27 Luna va părăsi penumbra Terrei.
––––––––––––
With a little help from: InTheSky

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.