MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE: 1430 DE PARTICIPANȚI LA NOAPTEA MUZEELOR

MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE: 1430 DE PARTICIPANȚI LA NOAPTEA MUZEELOR
 
Cum a fost NOAPTEA MUZEELOR la planetariul băimărean în 2023? A fost binișor, în ciuda faptului că norii au acoperit cerul minunat pe care, în cele din urmă, l-am dezvăluit vizitatorilor, în cupola planetariului.
 
Dacă în program accesul în cupola planetariului era oferit din oră în oră, chiar de la început, datorită afluxului vizitatorilor, a trebuit ne adaptăm, organizând intrări din 30 în 30 de minute, de fiecare dată cu sala arhiplină, până către ora 1.00 dimineața (deși programul anunțat a fost până la 23.30).
 
Activitățile educaționale au ținut în suspans sute de copii și părinți, iar ”magicianul” Andrei Avram a demonstrat că știința este la îndemâna tuturor și – mai ales – că știința nu este plictisitoare, ci poate fi distractivă și … interactivă.
 
Concertul formației ”Echoes of a burning memory” a captivat atenția publicului tânăr, iar muzica s-a auzit extrem de bine în amfiteatrul parcului tematic.
 
”Piece de resistence” din meniul Nopții Muzeelor a fost prezentarea în interpretare nocturnă a proiectorului stelar Karl Zeiss ZKP1, de fabricație germană (Jena), bijuterie tehnică aflată temporal undeva la jumătatea centenarului planetariului (1923 – 2023, apoi 2024 și 2025 cu diverse momente).
 
O altă atracție a copiilor, în nocturnă, a fost – ca în fiecare an – parcul astronomic în aer liber, iluminat, planetele sistemului solar și Soarele însuși primind sute de îmbrățișări de la copiii sosiți la Noaptea Muzeelor.
 
Regretul nostru a fost că promisiunea unor observațiile astronomice directe prin telescop asupra planetelor Venus și Marte, precum și altor obiecte – nu s-a putut materializa datorită condițiilor meteo nefavorabile.
 
Adresăm mulțumiri partenerilor evenimentului și în special YMCA România, cu voluntarii echipați în tricouri albe – personalizate, care au făcut diferența, ajutând la organizarea evenimentului: Gabriela Pop și Mateea Pauliuc, de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” și Irina Șchiopu, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.
 
Mulțumim publicului pentru participare la acest eveniment-fenomen: Noaptea Muzeelor. Noaptea Europeană a Muzeelor și Ziua Internațională a Muzeelor reprezintă numai 2 aglomerate în viața muzeelor. În celelalte câteva sute de zile, vă așteptăm la schimb cu plata unui tichet de intrare, cu o ofertă mult mai bogată și mai captivantă.
 
PS: Standul de publicații și suveniruri a fost deschis între orele 17:00 – 23:59. Câteva dintre momentele importante ale evenimentului au fost transmise live, iar înregistrările sunt disponibile pe facebook.com/planetariul.
 
Crișan Petru Ciprian – muzeograf

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.