Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie 2022

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie 2022

            Dispariția totală sau parțială, de scurtă durată, a imaginii unui astru, ca urmare a interpunerii unui corp ceresc între el și observator sau a intrării lui în conul de umbră al altui corp ceresc fără lumină proprie se numește eclipsă (sau ocultație). O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare iar umbra Lunii acoperă complet sau parțial discul solar. Dacă Pământul se află între Soare și Lună, atunci putem observa de pe Terra o eclipsă de Lună.

            Suntem pur și simplu norocoși să putem observa de pe pământ aceste fenomene extrem de spectaculoase – eclipsele! Distanța dintre Pământ și Soare este de aproximativ 390 de ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Lună, însă diametrul Soarelui este cam tot de atâtea ori mai mare decât cel al Lunii, astfel încât, privite de pe Pământ, cele două corpuri au pe cer aproximativ același diametru aparent, acest lucru făcând posibilă observarea eclipselor de pe Pământ.

            Într-un an calendaristic pot avea loc cel mult șapte eclipse și cel puțin două. Dacă avem șapte eclipse atunci vorbim despre cinci de Soare și două de Lună sau patru de Soare și trei de Lună. Dacă sunt doar două, ambele eclipse vor fi de Soare. Așadar, eclipsele de Soare sunt mai dese decât cele de Lună deși nouă ni se pare că este exact invers. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că eclipsele de Soare se văd de pe o suprafață foarte mică de pe Pământ, pe când cele de Lună pot fi observate din toată emisfera în care este noapte, adică de pe aproape o jumătate de glob.

            Eclipsele de Soare pot fi totale, inelare, parțiale sau hibrid în funcție de distanțele și pozițiile celor trei actori principali (Soarele, Luna și Pământul).

            În data de 25 octombrie 2022 va fi vizibilă din România o eclipsă parțială de Soare, cea mai importantă ca magnitudine (procentul din diametrul Soarelui acoperit de umbra Lunii) din perioada 2015-2027. Magnitudinea eclipsei va fi cuprinsă între 44% în vestul țării și 54% în partea de est, iar ca interval de timp eclipsa va fi vizibilă în România între orele 12:19 și 14:55.

            În Baia Mare eclipsa va începe la ora 12:20 (primul contact), maximul eclipsei se va produce la ora 13:31 (magnitudine maximă 50%) iar ultimul contact va avea loc la ora 14:41. O hartă interactivă a eclipsei poate fi accesată  pe https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2022-october-25.

            Evident, pentru a admira acest fenomen, avem nevoie de vreme bună, așadar ploaia sau norii pot face invizibilă eclipsa. În cazul în care cerul va fi senin, observarea eclipsei trebuie făcută doar cu ajutorul ochelarilor pentru eclipsă sau al filtrelor speciale ce protejează ochiul de radiațiile periculoase provenite de la Soare. Dacă nu dispuneți de așa ceva, puteți încerca cu ajutorul filtrelor pentru sudură, însă și acestea trebuie să fie cât mai dense! NU PRIVIȚI DIRECT SPRE SOARE CU OCHIUL LIBER SAU PRIN APARATE OPTICE CARE NU SUNT DOTATE CU FILTRE SPECIALE. Retina nu are senzori ai durerii și riscați să vă pierdeți vederea.

            Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare va organiza la sediu o sesiune de observații astronomice a eclipsei, marți, 25 octombrie, între orele 12:00 și 15:00. Să sperăm că cerul va fi senin și că vom putea urmări împreună fenomenul în condiții de siguranță garantată. Intrarea va fi liberă!

            Pentru mai multe detalii privind acest fenomen accesați https://www.astro-info.ro/eclipse-de-soare/eclipsa-partiala-de-soare-din-25-octombrie-2022/

                                                                                                            Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.