LANSARE DE CARTE LA MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE

LANSARE DE CARTE LA MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare găzduiește Vineri, 29 iulie 2022, începând cu ora 14.00, lansarea cărții ”12 Umbre. Îndrăgostit de Eclipse” al cărei autor este Cătălin Beldea, bine cunoscut editor de astronomie al revistei ”Știință și Tehnică”, astronom amator, astro-fotograf, prezentator de festivaluri ale științei și antreprenor. Lucrarea a apărut sub îngrijirea editurii Neverland.

Locația desfășurării evenimentului:

Str. George Coșbuc, nr. 16 (Planetariul)

Despre Carte:

“12 Umbre” este o carte despre explorare, călătorii spre capătul lumii, dar și despre frumoasa știință a astronomiei. Autorul pleacă în aventurile sale cosmice încă din copilărie, de când se juca “de-a v-ați ascunselea” în fața blocului și ajunge pe șase continente, fugărind eclipsele totale de Soare. Vom călători cu gândul alături de Cătălin Beldea prin tundra siberiană, prin labirintul uman al Shanghaiului, vom zbura cu balonul în stratosfera de deasupra Australiei, pentru ca apoi să aterizăm în deșertul din Atacama sau pe un atol de corali din Pacificul de Sud. Zburăm deasupra norilor și deasupra Africii, dar și dincolo de Cercul Polar de Nord, în căutarea umbrei Lunii. Vedem cum Soarele răsare de două ori în aceeași zi din cele două Americi și admirăm un album fotografic cu adevărat excepțional de la cele 12 expediții spre câte un punct fictiv. Care e cea mai frumoasă eclipsă și cea mai interesantă dintre cele 12 expediții? Răspunsul autorului va fi întotdeauna același: Următoarea!

Despre autor:

Cătălin Beldea (44 de ani) este editorul de astronomie al cunoscutei reviste de popularizare a științei – Știință și Tehnică. Este cunoscut drept “Vânătorul de Eclipse” și are un palmares impresionant de expediții spre eclipse, fiind recordmanul României la acest capitol. A călătorit pe șase continente și a zburat lângă Antarctica – al șaptelea continent pentru a vedea 13 eclipse totale de Soare. În același timp, Cătălin Beldea este astronom amator, antreprenor, prezentator de festivaluri de știință și astro-fotograf.

Ce spune autorul:

“Povestea pe care o descriu nu e numai un periplu scris, ci mai degrabă un album cu imagini ale celor 12 expediții spre un fenomen rar, dar atât de spectaculos, pe care omenirea a învățat să îl prevadă și să îl aprecieze ca pe un show al Sistemului Solar vizibil de la geamul Planetei. De la teamă și derută, oamenii au descifrat fenomenul de eclipsă folosind știința astronomiei, iar acum am ajuns în punctul în care vedem un fenomen social odată cu fenomenul astronomic — căci eclipsa adună laolaltă oameni de toate culorile și vârstele. Drumul umbrei nu ține cont de granițe. De fapt, unul dintre scopurile expedițiilor mele a fost să documentez reacția societății în fața implacabilului joc din Sistemul Solar, spectacol grandios și gratuit oferit ființelor cu discernământ de pe a treia planetă de la Soare.

      Pe scurt, veți avea de-a face cu o carte-album, pentru că eclipsa este un fenomen în primul rând de văzut cu ochiul și mai apoi de citit cu mintea!”

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.