AMPRENTELE UNEI GALAXII SURPRINSE DE TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE

AMPRENTELE UNEI GALAXII SURPRINSE DE TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE

Telescopul spațial Hubble al NASA/ESA nu este deloc străin față de galaxiile spiralice. Telescopul ne-a dăruit câteva dintre cele mai frumoase imagini ale vecinilor noștri spiralici, iar galaxia NGC 4689 nu face excepție.

Cu toate acestea, aflată cu fața aproape spre noi, NGC 4689 mai degrabă o amprentă pătată decât o spirală maiestuoasă pe cer. Indiferent cât de bună este calitatea imaginii, există un contrast ușor între brațele spiralice de stele, gaz și praf – și regiunile mai puțin dense dintre acestea. Asta petnru că NGC 4689 este cumva considerată ca o ”galaxie anemică”, o galaxie care conține numai cantități mici de materie de bază necesară pentru a produce stele. Asta înseamnă că formarea stelară este suprimată în NGC 4689, iar brațele curbate sunt mai puțin strălucitoare decât ale altor galaxii spiralice.

În ciuda acestei subtilități, în comparație cu rudele sale atrăgătoare, NGC 4689 păstrează un farmec de altă lume, strălucirea delicată a materialului său se evidențiază în raport cu întunericul din spațiu.

Text credit: ESA (European Space Agency); Image credit: ESA/Hubble & NASA
By Rob Garner; Sursa: NASA.gov. Image posted on 21 febr 2020.

In video: Deep Field: The Impossible Magnitude of our Universe – film realizat de Eric Whitacre – ca experiență unică – imaginistică și audio – inspirată de către una dintre cele mai mari descoperiri științifice ale tuturor timpurilor: Imaginea de adâncime a câmpului de la telescopul spațial Hubble.

Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.