AMPRENTELE UNEI GALAXII SURPRINSE DE TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE

AMPRENTELE UNEI GALAXII SURPRINSE DE TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE

Telescopul spațial Hubble al NASA/ESA nu este deloc străin față de galaxiile spiralice. Telescopul ne-a dăruit câteva dintre cele mai frumoase imagini ale vecinilor noștri spiralici, iar galaxia NGC 4689 nu face excepție.

Cu toate acestea, aflată cu fața aproape spre noi, NGC 4689 mai degrabă o amprentă pătată decât o spirală maiestuoasă pe cer. Indiferent cât de bună este calitatea imaginii, există un contrast ușor între brațele spiralice de stele, gaz și praf – și regiunile mai puțin dense dintre acestea. Asta petnru că NGC 4689 este cumva considerată ca o ”galaxie anemică”, o galaxie care conține numai cantități mici de materie de bază necesară pentru a produce stele. Asta înseamnă că formarea stelară este suprimată în NGC 4689, iar brațele curbate sunt mai puțin strălucitoare decât ale altor galaxii spiralice.

În ciuda acestei subtilități, în comparație cu rudele sale atrăgătoare, NGC 4689 păstrează un farmec de altă lume, strălucirea delicată a materialului său se evidențiază în raport cu întunericul din spațiu.

Text credit: ESA (European Space Agency); Image credit: ESA/Hubble & NASA
By Rob Garner; Sursa: NASA.gov. Image posted on 21 febr 2020.

In video: Deep Field: The Impossible Magnitude of our Universe – film realizat de Eric Whitacre – ca experiență unică – imaginistică și audio – inspirată de către una dintre cele mai mari descoperiri științifice ale tuturor timpurilor: Imaginea de adâncime a câmpului de la telescopul spațial Hubble.

Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.