ANIVERSAREA A 50 DE ANI DE ACTIVITATE A PLANETARIULUI BĂIMĂREAN

Festivitățile aniversare legate de jubileul Complexului Astronomic Baia Mare au fost onorate, de reprezentanți ai celor mai importante instituții de gen din România, Planetarii, Societăți și Asociații Astronomice, așa încât în zilele de 25 și 26 iunie 2019, Baia Mare a fost din nou, capitala astronomiei românești. La manifestări au participat reprezentanți ai Planetariului Chișinău, din Republica Moldova, ai planetariilor din Suceava, Horodniuc, Galați, Craiova, Constanța, Pitești și Baia Mare, membri marcanți ai Societății Române  pentru Astronomie Culturală – Timișoara, de la Societatea Astronomică Română de Meteori – Târgoviște, Asociația Astronomică ”Sirius” – Bârlad, Astroclubul Meridian 0 Oradea, Asociația ”Ucenicul Astronom” – Miercurea Ciuc,  Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Măgurele, Comitetul Național Român de Astronomie ș.a.m.d.

Am fost deosebit de onorați de prezența la festivități a domnului Ioan Doru Dăncuș, Vice-președinte al Consiliului Județean Maramureș, precum și a domnilor Ioan Buda și Cristian Anghel, consilieri județeni, iar din partea Primăriei Municipiului Baia Mare – doamna Noemi Erika Vida, consilier local și Viceprimar. Au mai luat cuvântul domnul Ioan Igna – fost director al Muzeului Județean Maramureș, dl. Prof. Lucian Stoian – coordonatorul Centrului de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, prof. Pop Vasile, dl. Prof. Universitar George Achim, doamna Mihaela Lițe și doamna Janeta Ciocan – etnolog.

Complexul Astronomic Baia Mare a primit din partea Consiliului Județean Maramureș o plachetă și o diplomă onorifică și a oferit – în schimb – participanților, medalia aniversară a jubileului. La ceas de sărbătoare, instituția noastră s-a pregătit și orice vizitator al acestor zile poate observa clădirea renovată, expoziția digitală ce prezintă într-un excurs multimedia istoria recentă și cea veche a planetariului, așa cum a putut fi ea reconstituită, însă expoziția etalon ce menține artistic și tematic conexiunea cu școala de câțiva ani buni este ”Universul Meu”, ediția a VII-a (2019) – în care lucrările artistice ale copiilor realizate sub îndrumarea dascălilor din 28 de județe participante la concursul regional de creații plastice și literare, sunt o adevărată inspirație pentru micii noștri vizitatori care trec pragul planetariului. Această expoziție reprezintă finalitatea unui proiect al cărui aplicant este Școala Gimnazială ”George Coșbuc” și Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” – ambele din Baia Mare – proiect în care Complexul Astronomic Baia Mare este partener alături de Inspectoratul Școlar, Casa Corpului Didactic Maramureș, Fundația de Voluntari Somaschi și Centrul Comunitar Francisc de Assisi Baia Mare. Coordonatorii proiectului sunt prof. Înv. Primar Hosciuc Lăcrămioara și prof. Înv. Primar Șimf Cristina, cărora le mulțumim pentru frumoasa colaborare multianuală.    

În cadrul manifestărilor, simpozionul ”Astronomia în Planetariile din România” a pus în dialog cele mai interesante teme oferite de planetariile românești, iar cele două vernisaje expoziționale ”Galactic Fantasy” expoziție de pictură în ulei și acril – inspirată de o vizita la planetariul nostru de către artista plastică Victoria Labuhn și expoziția ”Astrofotografie”, lucrări fotografice de excepție realizate de tânărul pasionat de astronomie Eduard Andrei Mociran – au completat, alături de prezentările speciale în cupolă realizate pentru specialiștii ”planetarieni”, ansamblul de manifestări dedicate jubileului.

Pentru această manifestare, Complexul Astronomic Baia Mare a pregătit și integrat în mapa aniversară oficială o medalie dublu fațetată, bloc-notesuri și pixuri personalizate împreună cu Anuarul de Astronomie Populară al CABM – nr. 2, dedicat anului aniversar.

Însă aniversarea celor 50 de ani de activitate nu se încheie aici, ci … continuă. Pe 1 iulie 2019, într-o frumoasă zi de Luni, vă așteptăm la planetariu între orele 10.00 – 16.00 pentru demonstrații de planetariu cu un echipament digital special sosit din Franța – pentru a experimenta în cupola noastră senzațiile unui cinema Full-Dome, iar prezentările vor fi realizate de colegul nostru Remus Cârstea, de la Pitești. Vor fi de asemenea deschise expozițiile curente, inclusiv cea legată de istoria plaentariului băimărean, iar doritorii vor putea vedea expusă în vitrină bijuteria tehnică cu care planetariul nostru a făcut istorie timp de 45 de ani – proiectorul stelar Zeiss ZKP-1.

Tot cu ocazia acestei aniversări, Complexul Astronomic Baia Mare tocmai a lansat o linie de acces gratuit la internet – WIFI Free – pentru vizitatorii săi.

Începând cu 2 iulie 2019 – debutează tabăra noastră de vară – ASTRONOMICUS, care îi va ține ”ocupați” pe copiii pasionați de știință până la sfârșitul lunii.

Vom reveni (și) cu alte informații!!!

Crișan Petru Ciprian – Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.