LA FINALUL TABEREI DE ȘTIINȚĂ – ediția IV – iulie 2018

Această prezentare necesită JavaScript.

 

LA FINALUL TABEREI DE ȘTIINȚĂ

În perioada 3 – 27 iulie 2018, scoala micilor inventatori a atras 152 de copii care au participat zi de zi la activitățile taberei de știință, iar în noaptea eclipsei invizibile de la Baia Mare, alți 150 de copii au fost captivați demonstrativ de prezentarea micilor invenții de către domnul prof. Andrei Avram.

Numărul total al prezențelor înregistrate este de 469 plus 50 de prezențe înregistrate prin participarea intensivă la două grupe de program consecutiv plus cei 150 de participanți la demonstrația din noaptea eclipsei, rezultând un total de 669 de participări la acest program, ajuns la ediția cu numărul IV.

Astronomia este prima dintre științele umanității, iar OMUL din prima clipă când și-a ridicat ochii spre cer, a căutat răspunsuri esențiale la întrebările sale despre Univers și despre locul său în univers. A dorit să înțeleagă mecanica cerului și pentru aceasta a inventat ceasuri solare, a observat cu atenția mișcările planetelor și a Soarelui pe cer, cometele și alte obiecte exotice, a dorit să vadă în profunzimea spațiului cosmic și pentru aceasta a inventat telescopul iar – mai apoi – a dorit să poată zbura în spațiul cosmic, iar pentru aceasta, de la roată și până la cele mai sofisticate computere de la bordul navelor spațiale, este o întreagă saga de invenții semnificative care au pus lumea în mișcare utilizând forța apei, a aerului, a luminii, a magnetismului, a aburului și multe alte forțe, iar ultimul secol a permis umanității prin aeronautică depășirea barierei spațiului terestru, ci și ancorarea atenției umanității spre cele mai profunde adâncimi ale universului observabil și importante descoperiri cosmologice ce ne aduc foarte aproape de acele răspunsuri esențiale ale unor întrebări ancestrale.

Școala micilor inventatori a pus în practică acțiunea acestor forțe, demonstrând cu ajutorul unor machete tehnice interactive modul în care funcționează mașinăriile cele mai complicate, care fie produc energie prin interacțiune cu mediul, fie produc lucru mecanic din interacțiunea cu energii exterioare.  

Acest program educațional va continua și în anul următor, în luna iulie, cu alte surprize și provocări interesante, într-o formulă nouă, adecvată oricărei vârste. Mulțumim copiilor pentru participare iar însoțitorilor că au mediat acest contact al celor mici cu știința.

Ciprian Petru Crisan – PR.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.