UN TUR 4K AL LUNII OFERIT DE NASA

UN TUR 4K AL LUNII OFERIT DE NASA

NASA ne invită la un tur al Lunii cu rezoluție 4K (liber la download), mulțumită datelor colectate de sonda LRO – Lunar Reconnaissance Orbiter (NASA). Pe măsură ce camera focalizează către partea apropiată, cea îndepărtată, polul nord și polul sud lunar, sunt evidențiate caracteristici interesante, locații și informații asupra terenului lunar.

În toamna anului 2011, misiunea Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a realizat Turul original al Lunii, o animație de 5 minute care poartă privitorul într-un tur virtual al celui mai apropiat vecin din spațiul cosmic. Șase ani mai târziu, acest tur a fost recreat la o rezoluție mult mai înaltă, 4K – utilizând aceeași traiectorie a camerei și exploatând informațiile colectate între timp despre caracteristice din teren.

Turul vizitează un număr de locații interesante, selectate pentru a ilustra varietatea caracteristicilor lunare. Unele dintre situri se află în partea apropiată și sunt familiare deopotrivă observatorilor amatori și profesioniști, în timp ce altele pot fi observate clar doar din spațiul cosmic. Unele caracteristici sunt mari și vechi (precum bazinul Orientale și Aitken-Polul Sud), altele sunt mai mici și mai tinere (Tycho, Aristarchus). Regiunile umbrite constant din apropierea polilor sunt greu de fotografiat, însă ușor de măsurat prin altimetrie, în timp ce câteva locuri de aselenizare ale misiunii Apollo, toate relativ apropiate de Ecuator, au fost scanate la rezoluții de peste 25 centimetri per pixel.

Noul Tur 4K evidențiază compoziția minerală a platoului Aristarchus, evidențiază gheața de suprafață în anumite puncte aproape de polul sud și cartografiază gravitația în și în jurul bazinului Orientale.

Turul video poate fi descărcat în format 4K și formate mai mici la adresa: https://svs.gsfc.nasa.gov/4619
Este disponibil pe Youtube, pe NASA Goddard Youtube channel.

Traducere și adaptare: Ciprian Crișan
Credit for movie: NASA Scientific Visualization Studio

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.