CUM A FOST – ÎN DATE – ANUL 2017 LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Anul 2017 a adus mai multe premiere la Complexul Astronomic Baia Mare. Astfel, în acest an, în ciuda personalului restrâns (față de nevoile existente), instituția noastră a derulat cu succes două proiecte de anvergură națională, co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, în paralel cu creșterea susținută a numărului de vizitatori ai planetariului, expozițiilor existente și dezvoltarea de activități educaționale aplicative în cadrul unor programe anuale sau de lecții tematice, la cerere.

Trendul de creștere masivă a numărului de vizitatori, de la an la an, odată cu noua/vechea identitate asumată de instituție de sine stătătoare din 2014, în directa subordonare a Consiliului Județean Maramureș și modernizarea facilităților existente (cel mai modern planetariu public din România, prima expoziție digitală multimedia din România, prima expoziție astronomică multisenzorială din România, primul planetariu pentru nevăzători din România, cinematronul 3D – pentru lecții tematice de astronomie, modernizarea gardului și zonei de acces din curtea instituției, îmbogățirea fondului de carte etc.) s-a transpus și mai vizibil, în acest an, în răsturnarea raportului între vizitatorii cu plată și cei cu acces gratuit.

Astfel, numărul total de vizitatori în anul 2017 la sediul Complexului Astronomic Baia Mare a fost de 20.117, față de 15.293 în anul 2016. În 2017, numărul biletelor vândute a fost 14.800, față de 9.919 în 2016. Raportat la numărul total al vizitatorilor, 13.000 de tichete cu plată au fost distribuite pentru copii, școlari, studenți și pensionari, iar 1.800 tichete cu plată au fost distribuite adulților. Din numărul vizitatorilor cu acces gratuit (5.317), 2.000 de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor, iar 3.317 au participat gratuit la alte activități cu publicul.

În 2017, din numărul total de vizitatori, 437 au fost vizitatori străini (față de 238 în 2016), 9.750 de vizitatori reprezintă public local din Baia Mare, 3.813 vizitatori reprezintă public local județean, iar 6.117 reprezintă vizitatori sosiți din alte regiuni ale României.

Și în ceea ce privește audiența online a Complexului Astronomic Baia Mare, deținem date interesante, care susțin trendul de creștere al popularității instituției noastre. Astfel, pe website-ul principal al instituției, în anul 2017 am înregistrat 92.973 accesări de pagină, față de 79.263 în 2016, 68.638 în 2015 și 40.004 în 2014. Astfel media vizitelor zilnice pe website a fost în anul 2017 de 257, față de 217 în 2016, față de 188 în 2015, față de 110 în 2014. Nu vom uita să menționăm și numărul vizitatorilor de pe site-urile de proiecte din portofoliul online al CABM (www.crt-ro.com și http://www.planetour.ro ): 28.413 vizitatori internauți. Portofoliul online al CABM cuprinde și 3 pagini diferite pe rețeaua Facebook.com, 1 pagină pe rețeaua Twitter, 1 pagină pe rețeaua Scribd.com, 1 pagină pe platforma de conținut video Youtube.com și două pagini de prezentare via Google Acces.

Publicațiile tipărite de Complexul Astronomic Baia Mare în 2017 au fost următoarele:

  • Anuarul de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare;
  • Planisferă (hartă stelară) cu subliniere constelații românești tradiționale;
  • Ghidul muzeografului pentru proiectul ”Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători”
  • Calendar mural pentru 2018 – Simboluri astrale în arhitectura populară din Maramureș;
  • Publicație electronică – ghid audio – planetariu pentru nevăzători.

Proiectele (cu anvergură națională) realizate cu atragere de finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național au fost:

  • Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători;
  • Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare.

Aceste date, menționate mai sus, reprezintă un sumar al activităților derulate de Complexul Astronomic Baia Mare în anul 2017, în care este mai mult decât vizibilă creșterea audienței instituției noastre, a interesului publicului pentru astronomie – pentru cultură și știință – și poziționarea CABM ca unul dintre cele mai accesate obiective de interes turistic din Baia Mare și Maramureș. În plus, proiectele cu anvergură națională s-au tradus în parteneriate cu instituții importante din România, și au reușit, ca urmare, să asigure o promovare națională și internațională pentru imaginea Complexului Astronomic Baia Mare.

Vom reveni cu mai multe amănunte interesante despre cum a fost acest an la Complexul Astronomic Baia Mare. Anul 2019 este deja foarte aproape, așa încât putem porni numărătoarea inversă pentru jubileul de 50 de ani de la înființarea instituției noastre, în 1969 – când la Baia Mare era inaugurat primul planetariu public din România și care, timp de 50 de ani a fost, este și va fi – unicul planetariu public din zona Transilvaniei.

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.