CALENDARUL PRINCIPALELOR EVENIMENTE ASTRONOMICE DIN DECEMBRIE 2016

12-dec

EVENIMENTE ASTRONOMICE – DECEMBRIE 2016

11 decembrie – Mercur la Marea Elongație Estică. Planeta Mercur atinge cea mai mare elongație estică, de 20,8 grade față de Soare. Este momentul cel mai prielnic pentru a observa această planetă, întrucât se va afla la cel mai înalt punct al său, deasupra orizontului, pe cerul de seară. Căutați această planetă pe cerul vestic, jos, imediat după apusul Soarelui.

13 – 14 decembrie. Dușul meteoric al Geminidelor. În seria curenților meteorici, cel al Geminidelor este … regele. Este considerat de către mulți specialiști cel mai grozav asemenea fenomen, producând până la 120 meteori multicolori într-o oră, la vârful său. Este produs de resturile lăsate în urmă de un asteroid numit 3200 Phaeton, care a fost descoperit în 1982. Acest duș meteoric survine între 7 – 17 decembrie, având zona de vârf în noaptea de 13 și dimineața de 14 decembrie. În acest an, Luna aproape plină va bloca mulți dintre meteorii mai micuți, însă Geminidele sunt atât de luminoase și numeroase, încât oferă un spectacol vizual de calitate chiar și în aceste condiții. Vizibil cel mai bine dintr-o zonă întunecată, după miezul nopții, acest curent meteoric – deși are ca radiant constelația Gemini, va apărea în toate regiunile cerului.

14 decembrie – Lună Plină, Superlună. Luna va fi situată în partea opusă Terrei în raport cu Soarele, așa încât discul lunar va fi luminat în întregime. Această fază survine la ora 02:05. Luna Plină se va afla la numai o zi distanță de perigeul său (13 decembrie – 358.500 km), așadar la cea mai mică distanță de Terra și va apărea, în consecință puțin mai mare și mai strălucitoare.

21 decembrie – Solstițiul de iarnă, care survine la ora 12,45 (ora Băii Mari). Polul Sud al Terrei va fi înclinat spre Soare, care va atinge poziția cea mai sudică pe cer și se va afla direct deasupra Tropicului Capricornului, la latitudinea de 23,44 grade sud. Aceasta este prima zi de iarnă (solstițiul de iarnă) în emisfera nordică și prima zi de vară (solstițiul de vară) în emisfera sudică.

21 – 22 Decembrie – Dușul meteoric al Ursidelor, un curent meteoric minor, care produce 5 – 10 meteori pe oră, din rămășițele lăsate în urmă de cometa Tuttle, descoperită pentru prima oară în 1790. Acest duș meteoric survine în perioada 17 – 25 decembrie, cu vârful în noaptea de 21 și dimineața de 22 decembrie. Al doilea pătrar al Lunii va bloca mare parte din scânteierile acestor meteori. Însă cu puțină răbdare, cei mai strălucitori tot vor putea fi observați. Meteorii vor radia dinspre constelația Ursa Minor, însă vor apărea pretutindeni pe cer.

29 decembrie – Lună Nouă. Luna va fi situată pe aceeași parte cu Pământul în raport cu Soarele și nu va fi vizibilă pe cer. Această fază survine la ora 08:53 (ora Băii Mari). Este un moment prielnic pentru a observa obiecte îndepărtate precum galaxii și roiuri stelare.

Sursa: Universe.Today, planetariubm.ro

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.