GHIDUL CERULUI DE NOAPTE PENTRU LUNA IULIE 2016

Luna iulie sosește cu două dușuri meteorice relativ accesibile pe un cer întunecat. Alfa Capricornidele vor atinge vârful pe 26 iulie 2016, cu o rată de maximum de 5 meteori pe oră. Câteva zile mai târziu, pe 27 iulie, dușul meteoric al Delta Aquaridelor va ajunge de asemenea la vârf, cu 20 de meteori pe oră. Luna va interfera minim cu ambele.

Cel mai bun moment al lunii pentru observarea cerului de noapte, în absența luminozității lunare, este pe 4 iulie (Lună Nouă). În aceeași zi, sonda Juno va ajunge la planeta Jupiter, după o călătorie de cinci ani prin spațiul cosmic.

Faza de Lună Plină din această lună calendaristică survine pe 20 iulie 2016.

4 iulie 2016 – Lună Nouă (ora: 14.01)

4 iulie 2016 – Sonda Juno ajunge la Jupiter. După cinci ani de zbor prin spațiul cosmic, sonda Juno va ajunge la planeta Jupiter, în tentativa de a dezlega cele mai mari mistere ale acestei planete, incluzând originea magnetosferei sale masive. Juno va rămâne pe orbită până în octombrie 2017, când este programată prăbușirea sa în interiorul planetei.

16 iulie 2016 – Conjuncția dintre Lună și Saturn (ora: 8.11). Cele două corpuri cerești, Luna și Saturn se vor apropia destul de mult, trecând la 3°24′ unul față de altul. La momentul de apropiere maximă, Luna va avea o magnitudine de -12,4 – ambele obiecte fiind situate în constelația Ophiucus. Perechea va avea o separație prea mare pentru a încăpea în câmpul vizual al unui telescop, dar poate fi observată cu ochiul liber sau prin binoclu.

20 iulie 2016 (ora 01,57) Lună Plină. La momentul exact când Luna atinge faza de Lună Plină, va rezida la o declinație de -17°03′ în constelația Sagittarius și va apărea la cea mai mare înălțime în emisfera sudică. Distanța sa față de Terra va fi de 384.000 km. De-a lungul nopților de după 19 iulie 2016, Luna va răsări mai târziu cu o oră, în fiecare zi, devenind proeminentă târziu în noapte. În câteva zile, Luna va fi vizibilă numai la crepuscul și pe cerul zorilor. Atunci când va ajunge ultimul pătrar, la o săptămână după Luna Plină, va răsări către miezul nopții și va apune către amiază.

20 iulie 2016 – Cometa 81P/Wild ajunge la periheliu – cea mai mare apropiere de Soare, la o distanță de 1,60 unități astronomice.

26 iulie 2016 – Conjuncție Lună – Uranus. Cele două corpuri vor realiza apropierea la o distanță de  2°47′, unul de celălalt. La momentul conjuncției, Luna va avea o magnitudine de -12,1 – iar Uranus 5,8 – ambele în constelația Pisces.

26 iulie 2016 – Dușul meteoric al Alfa Capricornidelor. Rata maximă a activității acestui duș meteoric minor se va produce dor pe 26 iulie, însă meteori răzleți asociați cu acest duș vor fi vizibili noapte de noapte, până în luna august.

27 iulie 2016 – Dușul meteoric al Delta Aquaridelor. Acesta este un duș meteoric puternic, capabil să producă 20 de meteori pe oră, la vârful său. Luna va avea o vârstă de 25 zile la momentul vârfului său, cu o vizibilitate de sub 23%, așa încât va avea o interferență minimă. Acest duș meteoric este de fapt activ între 12 iulie și 23 august. Fragmentele de rocă și praf ce interacționează cu atmosfera Terrei pentru a crea Delta Aquaridele par să aibă originea în cometa 93P/Machholz. Această cometă de perioadă scurtă orbitează Soarele o dată la cinci ani. Delta Aquaridele pot fi observate cel mai bine în emisfera sudică și latitudini sudice ale emisferei nordice.

Sursa: In the Sky.

Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.