ATELIERUL MOBIL DE ASTRONOMIE: DOUĂ SERI DE OBSERVAȚII ÎN CENTRELE DE TURISM ASTRONOMIC DE LA OCNA ȘUGATAG ȘI TÂRGU LĂPUȘ

HARTA PUNCTE PLANETOUR

În săptămâna ce tocmai a trecut, în serile de Joi (5 noiembrie) și Vineri (6 noiembrie) a fost bifată una dintre cele mai importante activități ale proiectului pl@NETour, anume aceea de testare a viabilității produsului de turism științific, prin realizarea de observații astronomice cu public în două dintre cele cinci puncte libere de poluare luminoasă identificate în județul Maramureș.

Pe 5 noiembrie, în compania unui grup de studenți coordonați de prof. Delia Suiogan, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, prof. Vasile Pop de la Palatul Copiilor Baia Mare, domnului Ilie Tudorel – un binecunoscut artist fotograf, promotor vizual al frumuseților Maramureșului și a membrilor echipei de proiect de la Complexul Astronomic Baia Mare, cărora li s-au alăturat colaboratorii noștri de la astroclubul SARM Sighet, al cărui coordonator este prof. Sorin Hotea – au fost realizate observații astronomice la punctul pl@NETour Ocna Șugatag, punct conectat turistic cu pensiunea Pasul din Deal, a cărui patron, gazda noastră, a întâmpinat cu mult entuziasm oferta propusă prin acest proiect. De la Baia Mare a fost pus în mișcare cel mai puternic telescop al instituției, cu care s-au realizat observații asupra unor obiecte din adâncime – galaxiile prezente pe cer la acel moment din noapte. A fost un prilej bun și pentru o lecție de astronomie pentru participanți, evidențiindu-se pe cer principalele tipare și elemente de ghidare pentru identificarea stelelor principale și a unor constelații importante.

În următoarea seară, observațiile astronomice s-au realizat la punctul liber de poluare luminoasă identificat între Târgu Lăpuș și Rohia, pe o culme – un punct accesibil. La această a doua seară au fost invitați elevi de la Liceul ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș, coordonați de prof. Mihaela Leșe, cadre didactice și alți doritori, la acțiune participând alături de echipa de proiect – fiind vorba de testarea unui centru de turism astronomic – și domnul Dan Carpov, Șeful Serviciului turism și promovarea județului din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Și în această seară observațiile astronomice au fost însoțite de o lecție de astronomie practică cu informații utile pentru participanți.

Participanții la cele două seri de observații au avut bunăvoința să completeze – la final de seară – un chestionar de evaluare a activității.

Această prezentare necesită JavaScript.

Proiectul pl@NETour, ce vizează crearea unui produs de turism științific și infrastructura pentru o rețea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului științific în Maramureș și Transcarpatia, este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia – România – Ucraina 2007 – 2013 – program cofinanțat de Uniunea Europeană.

Detalii despre proiect:
http://www.planetour.ro

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.