17 – 21 MARTIE: INAUGURAREA NOULUI PLANETARIU OPTO-MECANIC DE LA BAIA MARE – PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR

AFISR Mic

Programul manifestărilor ocazionate de redeschiderea publică şi inaugurarea noului proiector stelar Skymaster Zkp 4 este subscris temei aniversării a 45 de ani de activitate a instituţiei noastre (asta e, până pe 1 iulie 2015, numărăm = 45) și proiectului dezvoltării spectaculoase, ca centru de excelență în popularizarea astronomiei și ca unul dintre obiectivele științifice, cultural-turistice cele mai prestigioase din România. Acest eveniment al inaugurării este doar o etapă în cadrul proiectului pl@NETour, implementat de Consiliul Județean Maramureș și cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul HUSKROUA, proiect ce vizează ”crearea unui produs de turism științific și infrastructura pentru o rețea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului științific în Maramureș și Transcarpatia”.

În cadrul acestui program de manifestări, cu participare locală, naţională şi internaţională, vor fi evidenţiate oportunităţile excepţionale oferite de noul planetariu ultramodern, dezvoltarea parcului astronomic, biblioteca de specialitate ce va fi dată în folosinţă, istoria instituţiei comprimată în patrimoniul tehnic, operaţional … muzeificat şi pregătim şi o serie de surprize, pentru care nu vom oferi nici un indiciu.

La aceste manifestări, accesul se va realiza numai cu invitaţie, cu excepţia notabilă a evenimentului eclipsei de Soare din 20 martie 2015 când, începând cu ora 10.30, vom aştepta publicul larg cu un duplex – eclipsa văzută prin telescop şi ochelari de eclipsă şi o transmisiune în sala multimedia a eclipsei din zone cu totalitate. Pe 21 martie, la ora 9.00, va debuta programul obişnui pentru public al demonstraţiilor de planetariu.

Desfăşurător de program al manifestărilor inaugurării noului planetariu Skymaster ZKP4:

”STELE VECHI ÎN HAINE NOI”:

– 17 martie 2015, ora 9.00: conferință de presă şi demonstraţie a capabilităţilor noului echipament de planetariu;

– 17 martie 2015, ora 10.00: inaugurarea oficială într-o formulă specială. Invitaţi: oficialități și autorități locale și județene, Directorul Zeiss – Germania. În program: demonstrație în planetariu, vizitarea complexului astronomic și evidențierea necesităților și planurilor de dezvoltare;

– 17 martie 2015, ora 11.00: vernisaj expoziţie dedicată ”Anului Internaţional al Luminii – 2015”.

”EDUCAȚIA ASTRONOMICĂ ÎN PLANETARIILE PUBLICE DIN ROMÂNIA”:

– 18 martie 2015ora 9.00: prezentarea proiectului pl@NETour: participă invitați de la instituțiile de profil astronomic (planetarii, observatoare astronomice și asociații) din România, boardul de implementare a proiectului și partenerii ucrainieni.

– 18 martie 2015, ora 10.00: Workshop (atelier) cu tema ”EDUCAȚIA ASTRONOMICĂ ÎN PLANETARIILE PUBLICE DIN ROMÂNIA” – dezbateri și discuții, evidențierea oportunităților creării unei rețele instituționale funcționale, cu activități sincronizate; demonstrații astronomice cu noul echipament de planetariu Skymaster ZKP4 LED – participă invitați de la instituțiile de profil astronomic (planetarii, observatoare astronomice și asociații) din România, boardul de implementare a proiectului și partenerii ucrainieni.

Un „MUZEU DE STELE” ÎN CIRCUITUL CULTURAL-TURISTIC BĂIMĂREAN

– 19 martie, ora 14.00: mai multe muzee, un singur planetariu; modalități de colaborare interinstituțională; colegii de la alte instituţii culturale din Baia Mare şi Satu Mare sunt invitați la demonstraţia de planetariu, vizitarea Complexului Astronomic şi discuţii privind posibilitatea sincronizării strategiilor de atragere a publicului, promovare şi elaborarea unor proiecte comune.

”ASTRONOMIA LA PLANETARIU: CULTURĂ, ȘTIINȚĂ, EDUCAȚIE”

– 20 martie, ora 10.00:  – participă invitați din cadrul Inspectoratului Școlar Județean. Demonstrație în planetariu, observarea eclipsei parțiale de soare din 20 martie 2015 cu telescopul și ochelari de eclipsă.

”INVITAȚIE LA ECLIPSĂ”

– 20 martie 2015, ora: 10.30 – 12.00: observații astronomice ale eclipsei din curtea planetariului (cu telescopul și cu ochelari de eclipsă) și din cupolă (simulare eclipsă). Eveniment cu intrare gratuită pentru publicul larg.

PRIMUL MATINAL LA NOUL PLANETARIU

– 21 martie 2015, ora: 9.00  – prima demonstraţie astronomică pentru publicul larg, cu noul echipament de planetariu Skymaster ZKP4 LED.

Ciprian Crişan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.