SCIENCE SMS – O PRIVELIȘTE ULUITOARE A CELUI MAI MARE VULCAN DIN SISTEMUL SOLAR ȘI A CANIONULUI VALLES MARINERIS OFERITĂ DE CĂTRE ORBITERUL MARȚIAN AL MISIUNI SPAȚIALE A INDIEI

MARS3DOrbiterul misiunii indiene de pe orbita marțiană (MOM) ne-a pus din nou la dispoziție un tratament simpatic – o priveliște uluitoare a celui mai mare vulcan din sistemul nostru solar și a celui mai mare canion.

Cu câteva zile în urmă, MOM a realizat o captură fotografică globală a Planetei Roșii, dominată de Muntele Olimp și de Valles Marineris – cel mai mare vulcan cunoscut și respectiv cel mai mare canion din sistemul nostru solar.

Situat în dreapta, chiar în mijloc, rezidă un platou vulcanic vast ce conține un trio de vulcani urași comprimați în Bulge Tharsis: Arsia Mons, Pavonis Mons, and Ascraeus Mons.

Pentru a avea o idee asupra dimensiunii sale uriașe, Muntele Olimp este de trei mai înalt decât Everestul și are dimensiunea Arizonei. Muntele Olimp este situat în emisfera vestică a planetei Marte și are un diametru de 624 km, o înălțime de 25km și este mărginit de o pantă abruptă de 6km.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.