SCIENCE SMS – MISIUNEA ROSETTA DERULATĂ DE ESA A STABILIT DATA DE 12 NOIEMBRIE PENTRU CONTACTUL LANDERULUI PHILAE CU COMETA 67P

Planificatorii misiunii Rosetta au selectat data de 12 noiembrie a.c. pentru aterizarea istorică a landerului Philae pe suprafața unei comete. Aterizarea pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko va reprezenta o provocare pentru landerul de dimensiunea unei mașini de spălat. In timp ce zona selectată pentru fixare este considerată incredibil de optimă pentru investigarea științifică și diverse descoperiri, forma neregulată și poroasă a terenului reprezintă premise ale unei aterizări riscante, pe o țintă aflată în mișcare, care se rotește, de asemenea.

La ora 8.35 GMT, secvența de aterizare va începe prin lansarea landerului Philae de pe Rosetta, la o altitudine de 20 km deasupra cometei. Timpul estimat pentru atingerea țintei este șapte ore, la 15.35 GMT. În timpul coborârii, camera ROLIS de pe Philae va fotografia în continuu obiectul. Cometa va realiza peste o jumătate de rotație în intervalul de coborâre; rata roației cometei P67 este de 12,4 ore. Locul de aterizare va fi, de fapt, în partea opusă a cometei când Philae va fi eliverat și va începe să se rotească în jurul său, iar dacă totul va decurge conform planificării, Philae va ajunge la locul de aterizare J.

Înainte de 12 noiembrie, planificatorii misiunii vor menține opțiunea de aterizare în locația C. Dacă locația alternativă este aleasă, coborârea va începe la 13.04, tot pe 12 noiembrie, însă de la o altitudine de 12,5 km, cu un interval de coborâre de 4 ore.

Read More

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.