DO YOU LIKE STELLARIUM? CONSTELAȚIILE ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE ÎNTR-UN PLANETARIU VIRTUAL

crtstellarium

Una dintre frumoasele ambiții ale proiectului CRT – ediția I și a II-a a fost de a aduce, pentru fanii astronomiei și ai culturii populare, constelațiile românești tradiționale pe unul dintre softurile de planetariu virtual consacrate și utilizate de milioane de oameni din lumea întreagă. Doar câteva proceduri tehnice simple ne despart de adoptarea pachetului CRT de către platforma care susține programul STELLARIUM.

screenshot stellarium

Toate constelațiile românești tradiționale pot fi însă urmărite într-o variantă demo a programului în care va trebui, pentru moment, instalați Dumneavoastră pachetul de date suplimentar, conform instrucțiunilor de mai jos.

Accesați pagina programului STELLARIUM și descărcați varianta pe care o doriți de Open Source (32 bit sau 64 bit pentru Windows – cu suport și pentru Linux, Mac etc.) ref.link: http://www.stellarium.org/

IMPORTANT! DACĂ AȚI URMĂRIT TUTORIALUL – ÎN VERSIUNEA ACEASTA NU MAI TREBUIE INSTALAT ȘI SCRIPTUL SSC – ȘI DE ACEEA NU SE VA REGĂSI IN ARHIVĂ!

1. Descărcați arhiva ”romana.zip”

2.Dezarhivați arhiva romana.zip – folderul ”romana” trebuie copiat și se va regăsi în

subfolderul ”skycultures” al programului ”Stellarium” din Program Files (în Windows).

3. Deschideți programul Stellarium și apoi tastați F4 (tasta funcțională). Din ”Mitologie Stelară” (Sky cultures) selectați ”Româna”.

4. Dacă apăsați tasta ”R” veți obține reprezentările artistice ale constelațiilor; apăsând tasta ”V”, veți obține numele constelațiilor, iar cu tasta ”C”, liniile constelațiilor.

Interfața este prietenoasă și aveți două bare elegante de navigare.

Kitul de instalare al constelațiilor românești în aplicația de planetariu virtual open source Stellarium va fi descărcat de mai jos de pe linkul DESCARCĂ. Tutorialul de instalare realizat de Radu Lodina – Indecosoft Baia Mare.

DESCARCĂ (arhivă zip)

FIȘIERE DEMO – SCRIPT DEMO : REALIZARE  SCRIPT INDECOSOFT – GRAFICA ZAMFIR ȘOMCUTEAN

Și rezultatul ….

Dacă veți considera prea dificile operațiunile de personalizare, vă reamintim că veți avea doar puțin timp de așteptat până ce versiunea următoare a programului STELLARIUM va etala și constelațiile românești tradiționale!

via  www.crt.ro.com 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.