EXPOZITIA „ASTRONOMICUS” DE NOAPTEA MUZEELOR 2011 DE LA PLANETARIUL BAIA MARE

Expoziția de postere imprimate ASTRONOMICUS a fost vernisată pe 14 mai 2011, cu ocazia extraordinarei Nopți Europene a Muzeelor, fiind parcursă în doar câteva ore de peste 1500 de participanți la eveniment.

Expoziția ”Astronomicus”, sau ”Omul de la Sapiens – sapiens la Astronomicus” valorifică în primul rând colecția filatelică cu peste 650 de timbre realizată de către prof. Aurel S. Feștilă, de la care Planetariul Baia Mare a achiziționat-o în 2003, însă într-o reflectare inedită, într-o viziune ce capitalizează intens eforturile de digitalizare a arhivelor și patrimoniului propriu de către instituția noastră.

Albumul filatelic recuperat ca și patrimoniu muzeal în 2003 de la prof. Feștilă, are o tematică ce propune o viziune de ansamblu a eforturilor omului de a depăși barierele terestre, ale spațiului atmosferic, avântându-se într-o aventură cosmică care în sine reprezintă o uriașă crevasa a condiției umane, semnificând ascensiunea omului într-o nouă fază, cea auto-evolutivă.

Nolens-volens, panorama vizuală, istorică și multidisciplinară reconstruită pe simeză după structura propusă de prof. Feștilă, se prezintă ca o expoziție antropologică, ca un discurs imagologic ce captivează prin unicitatea momentelor și prin puternica impresiune mentală pe care o poate genera. O istorie a omului în spațiul extraterestru înseamnă o istorie a cunoașterii și înțelegerii Universului, o istorie a gândirii relației om-univers, a relației Pământ – Univers, o istorie a aspirațiilor omului de a zbura, o istorie a tehnicii de observație și a tehnologiilor de zbor, nu în ultimul rând … o istorie a misiunilor spațiale …

Colecția cuprinde mărci filatelice emise în perioada 1942 – 1999, care au circulat în uzul poștei din peste 60 de țări de pe toate continentele. Construirea  acestei colecții de către prof. Feștilă a însemnat un uriaș efort ”diplomatic”, corespondență cu filateliști străini și urmărirea materialelor dorite în marile cataloage internaționale.

Dincolo de rigoarea și calitatea colectării, diversitatea tematică, geografică, temporală a exponatului filatelic prezent în album și construirea unui fir cultural istoric, aproape cronologizat și ilustrat într-o metaepică a imaginilor cu zimți, ce urmărește evoluția concepțiilor despre univers, evoluția și dezvoltarea astronomiei ca știință, a astronauticii și astrofizicii, ca științe derivate, parcurgerea acestui album de colecție frapează prin intenția pedagogică destul de lizibilă, care este altfel foarte naturală, venind din partea unui profesor. O lucrare științifică care pare completă, dar poate fi completată în sensul aducerii la zi și este bine că nu avem de a face cu o colecție închisă … ci cu o privire de ansamblu cuceritoare asupra eforturilor civilizației umane de a depăși granițele naturale.

Digitizarea acestei colecții a presupus de asemenea operațiuni aproape … astronomice, pentru că fiecare dintre cele 650 de timbre ale colecției și-au netezit prezența în colajele expoziției numai după cca.15 procesări intermediare. Această expoziție este de asemenea una de sondare sociologică. Pentru că avem în intenție realizarea unui catalog al acestei colecții și a unui site internet dedicat, dorim să evaluăm interesul publicului pentru o asemenea inițiativă.

Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.