HARTA ANIVERSĂRII TELESCOPULUI HUBBLE 25 ÎN EUROPA – HARTA ȚĂRILOR CE GĂZDUIESC EVENIMENTE
Țările cu programe educaționale ce vor găzdui evenimente ale celebrării celor 25 de ani pe orbită a Telescopului Spațial Hubble, incluzând dezvelirea unui print aniversar de înaltă calitate pus la dispoziție de ESA/Hubble, sunt evidențiate în această hartă.
Aceste țări sunt Bulgaria, Republica Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Slovacia, Turcia și Marea Britanie.
În România, centrul aniversar oficial este Complexul Astronomic Baia Mare. Partenerul principal al evenimentului nostru este Palatul Copiilor Baia Mare – cercul de astronomie, iar evenimentul va fi acompaniat muzical – pe teme spațiale, de un voluntar, artist și elev la Liceul de Arte Baia Mare: Sergiu Gliga.
Posibilitatea de a vă fotografia cu printul aniversar, o expoziție cu amintiri de la Hubble, o demonstrație specială în cupola planetariului, filmul documentar al lui Hubble, improvizații muzicale tematice, jocuri și concursuri și, nu în ultimul rând, observații astronomice – iată cu ce vă așteptăm Joi, 23 aprilie 2015, de la ora 18.00 și până la miezul nopții, la Complexul Astronomic Baia Mare, pe str. George Coșbuc, nr. 16 – Baia Mare, Maramureș, România.
Credit imagine: ESA/Hubble
Anticipând puțin, am dedicat calendarul de perete al anului 2015 – telescopului Hubble. În 2010, Baia Mare – prin planetariul nostru – a fost unul dintre cele trei centre oficiale aniversare din Romania (HUBBLE 20). Printul oficial din acest an, ce conține o imagine spectaculoasă ale cărei detalii sunt sub embargo global până pe 23 aprilie, un poster de 3 x 2,25 m reprezintă o ilustrare extraordinară a importanței pe care TST Hubble a avut-o în progresul cunoașterii și științei privind sistemul nostru solar și Universul în totalitate, timp de un sfert de secol. Și istoria fulminantă a descoperirilor științifice a telescopului spațial Hubble nu se oprește aici și acum!
Complexul Astronomic Baia Mare este unicul centru din Romania selectat pentru a găzdui dezvelirea printului aniversar oficial HUBBLE 25 (3 x 225 m), în programul serii de 23 aprilie 2015, când va avea loc evenimentul, fiind anticipate şi alte activități pentru public: o expoziție digitală multimedia, filmul documentar Hubble, un spectacol special de planetariu, concursuri surpriză și observații astronomice (de la sol) din curtea planetariului.
Vă așteptăm Joi, 23 aprilie 2015, între orele 18.00 – 24.00, la sediul Complexului Astronomic din str. George Coșbuc, nr. 16, pentru a participa la o sărbătoare internațională dedicată telescopului spațial Hubble. Programul complet și alte informații pot fi găsite pe site-ul internet al instituției (www.planetariubm.ro). Intrarea este liberă.
Telescopul Spațial Hubble este un proiect de colaborare internațională între NASA și Agenția Spațială Europeană. Centrul de Zbor Spațial Goddard din Greenbelt, MD manageriază telescopul. Institutul Space Telescope Science (STScl) din Baltimore conduce operațiunile științifice ale telescopului Hubble. Iar STScI are ca gestionar, în numele NASA, Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie Inc., din Washington DC.
Ciprian Crisan – consultant PR
Complexul Astronomic Baia Mare
Relatii suplimentare: Ovidiu Ignat – Manager
Complexul Astronomic Baia Mare – Planetariu și Observator Astronomic – este un centru cultural științific, instituție de sine stătătoare, în subordonarea Consiliului Județean Maramureș.
Str. George Coșbuc, nr.16, Cod: 430245, Baia Mare, Jud. Maramureș, Romania
Tel: 0262 275206; 0362 401921;
E-mail: planetariul_bm@yahoo.com, planetariubm@gmail.com
Web: www.planetariubm.ro
TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE: 25 DE ANI ÎN SPAȚIUL COSMIC ȘI UN SFERT DE SECOL DE DESCOPERIRI ȘTIINȚIFICE REMARCABILE. ÎN ROMÂNIA PRINTUL OFICIAL ANIVERSAR VA FI GĂZDUIT DOAR LA BAIA MARE
Telescopul Spațial Hubble, al NASA/ESA, aniversează, la Baia Mare și în multe alte centre din lumea întreagă, 25 de ani de serviciu în slujba umanității! Situat la o înălțime de 550 km deasupra lumii noastre, cu o orbită circulară completată la fiecare 96 de minute, cu o masă ce depășește 11 tone, acest telescop reflector cu diametrul de 2,4 m, dotat cu tehnologii de mare eficiență și având capabilități de vedere în spectrul vizibil, în cel ultraviolet și o parte din cel infraroșu – a ajutat la scrierea unuia dintre cele mai importante capitole din istoria astronomiei și a științei, în general.
O bijuterie tehnică și unul dintre cele mai importante instrumente științifice ce au asigurat astronomiei o perspectivă cu totul spectaculoasă asupra dimensiunii și complexității Universului vizibil și invizibil, HST (Hubble Space Telescope), poartă numele astronomului și cosmologului american Edwin Hubble, fondatorul astronomiei extragalactice.
Complexul Astronomic Baia Mare este unicul centru din Romania selectat pentru a găzdui dezvelirea printului aniversar oficial HUBBLE 25 (3 x 225 m), în programul serii de 23 aprilie 2015, când va avea loc evenimentul, fiind anticipate şi alte activități pentru public: o expoziție digitală multimedia, filmul documentar Hubble, un spectacol special de planetariu, concursuri surpriză și observații astronomice de la sol, din curtea planetariului.
Vă așteptăm Joi, 23 aprilie 2015, între orele 18.00 – 24.00, la sediul Complexului Astronomic din str. George Coșbuc, nr. 16, pentru a participa la o sărbătoare internațională dedicată telescopului spațial Hubble. Programul complet și alte informații pot fi găsite pe site-ul internet al instituției. Intrarea este liberă.
___________________________________________________
Alte informații:
Pe 24 aprilie 1990, naveta spațială Discovery – cu telescopul spațial Hubble cuibărit în siguranță în locașul de transport – a fost lansată de pe Terra, iar în ziua următoare Hubble a fost eliberat în spațiu, pregătit să scruteze în vastul necunoscut. De la acel moment și până în prezent, Hubble a revigorat și a remodelat percepția noastră asupra cosmosului și a dezvăluit un Univers în care aproape totul este posibil în interiorul legilor fizicii. Hubble a revelat acele proprietăți ale spațiului și timpului care, în cea mai mare parte a istoriei umanității au fost probate numai în imaginația cercetătorilor și filozofilor. În prezent, Hubble continuă să furnizeze imagini ale nestematelor cosmice care nu au mai fost văzute niciodată înainte și se află în prim-planul multor descoperiri recente.
La scurt timp după lansarea telescopului Hubble din 1990, a fost identificată o defecțiune la oglinda primară a observatorului, aberație ce afecta claritatea primelor imagini sosite de la telescop. Astronauții au reparat această defecțiune în luna decembrie a anului 1993. Incluzând această expediție de ”salvare”, au existat în total misiuni spațiale pentru asigurarea service-ului la Telescopul spațial Hubble: 2-13 decembrie 2003, 11-21 debruarie 1997, 19-27 decembrie 1999, 1-12 martie 2002 și 11-24 mai 2009.
Telescopul Spațial Hubble este un proiect de colaborare internațională între NASA și Agenția Spațială Europeană. Centrul de Zbor Spațial Goddard din Greenbelt, MD manageriază telescopul. Institutul Space Telescope Science (STScl) din Baltimore conduce operațiunile științifice ale telescopului Hubble. Iar STScI are ca gestionar, în numele NASA, Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie Inc., din Washington DC.
Complexul Astronomic Baia Mare este unul dintre cele trei centre românești care au participat și la aniversarea, în 2010, a 20 de ani de la lansarea în spațiu a Telescopului Spațial Hubble, ocazie cu care a fost prezentat printul aniversar de atunci, în cadrul acțiunii ”Say Hello to Hubble”. De asemenea, „vedeta” promovată prin intermediul calendarului de perete al Complexului Astronomic Baia Mare, pe anul 2015 este – deloc întâmplător – Telescopul Spațial (Orbital) Hubble.
25 TSH - TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE - 25 ANI DE DESCOPERIRI SPECTACULOASE
Complexul Astronomic Baia Mare una dintre instituțiile selectate, din lumea întreagă, pentru a găzdui oficial – simultan cu alte locații de pe planetă, evenimentul aniversării a 25 de ani de la lansarea în spațiul cosmic a unuia dintre cele mai importante instrumente științifice de cercetare cosmică, ale cărui descoperiri, realizate într-un sfert de secol, au marcat esențial cunoașterea noastră asupra Universului și nu numai:
”TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE”
Evenimentul cel mai important al acestei sărbătoriri extraordinare este dezvelirea printului aniversar, un poster gigant de 3 x 2,25 metri, care la Complexul Astronomic Baia Mare va fi plasat într-o locație inedită.
Pe 23 aprilie 2015, începând cu ora 18.00, publicul este invitat să pășească alături de noi în MAȘINA TIMPULUI, pentru ca privind înapoi, să înțelegem împreună rolul important pe care l-a avut acest instrument științific pentru înțelegerea actuală a Universului, în toată complexitatea sa.
Organizatorii globali ai acestui eveniment sunt NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană). Complexul Astronomic Baia Mare pregătește pentru acest moment aniversar, printre altele, inclusiv o seară cu totul specială de observații astronomice.
Trailer eveniment
PS: Reamintim faptul că instituția noastră a participat oficial și la anterioara aniversare majoră – 20 de ani de la lansarea telescopului HUBBLE în spațiul cosmic, cu un print aniversar de mari dimensiuni, o expoziție foto, o colecție de mesaje adresate telescopului Hubble, o aplicație interactivă și altele – în cadrul nopții europene a muzeelor, pe 15 mai 2010.
VĂ AȘTEPTĂM!
FACTS ABOUT HUBBLE SPACE TELESCOPE
- Orbitează planeta Pământ cu o viteză de 8 km pe secundă. Cu toate acestea, este un ”maestru-al fotografiei”, capturând imagini uluitoare ale stelelor, planetelor, galaxiilor şi multor altor obiecte;
- A realizat peste un milion de observații de la începutul misiunii sale, în 1990;
- Hubble a călătorit peste 4,8 miliarde km de-a lungul unei orbite circulare joase, la o altitudine de 550 km;
- Observațiile Hubble au produs peste 100 terabytes de informații;
- Hubble produce în prezent o medie de 830 gigabytes de informații pe lună;
- Peste 4.000 de astronomi din toate colțurile lumii au utilizat telescopul Hubble pentru a sonda universul;
- Astronomii – utilizând informații furnizate de telescopul Hubble au publicat peste 12.700 de materiale științifice, fiind astfel unul dintre cele mai productive instrumente științifice care au fost construite vreodată;
- Hubble cântărește 11 tone, aproximativ cât doi elefanți ajunși la maturitate;
- Oglinda principală a lui Hubble are un diametru de 2,4 metri;
- Hubble are lungimea unui autobuz școlar mai mare: 13,3 metri.