BINE AȚI VENIT!

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România (1 iulie 1969) şi unicul din această regiune a ţării este, de mai bine de patru decenii, destinaţia predilectă a publicului şcolar, a celui turistic şi a comunităţii locale. De la 1 iulie 2014, Planetariul Baia Mare a revenit la numele său iniţial de COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE.

Prezentare planetariu
Versiune audio - Ruxandra Muntean

Complexul Astronomic Baia Mare este un centru cultural-științific de popularizare a astronomiei, aflat în subordinea Consiliului Județean Maramureș, funcționând ca instituție de sine stătătoare, de la 1 iulie 2014 – pe strada George Coșbuc, nr.16 din Municipiul Baia Mare, județul Maramureș.

SCURT ISTORIC INSTITUŢIONAL

Inaugurat în 1969 sub tutela Consiliului Popular Județean, din 1971 Planetariul – cu titulatura de Complexul de Astronomie Populară Baia Mare a trecut în subordinea Comitetului executiv al Consiliului Popular al Municipiului Baia Mare, situație păstrată până în 1991 când, Inspectoratul pentru cultură, cu acordul Primăriei municipiului, a inițiat integrarea Planetariului Baia Mare în cadrul Muzeului Județean Maramureș – activitatea fiind restrânsă prin găzduirea aici, în spațiul Observator, hol transversal, camera solară și celelalte spații a sediului primei televiziuni private din România.

PICT8445
Înainte de marea relansare din 2007

În 2007, după desființarea Muzeului Județean Maramureș, Planetariul a fost preluat ca secție de specialitate de către Muzeul de Mineralogie Baia Mare, situație păstrată până la 1 iulie 2014 când, în urma unei Hotărâri a Consiliului Județean Maramureș, Planetariul Baia Mare a redevenit, după 45 de ani de la înființare, instituție de sine stătătoare, cu numele de Complexul Astronomic Baia Mare.

PICT5606
A fost o dată, ca niciodată ... acum foarte mulți ani!

PLANETARIUL SKYMASTER ZKP4 LED

Fabricat de ZEISS din Germania, dat în folosinţă pe în 2015, proiector stelar opto-mecanic ultramodern, ce utilizează fibra optică, tehnologia LED şi computerele industriale pentru simularea unui cer înstelat cu peste 7000 de stele, instalat în cupola de 6 m, renovată şi dotată cu fotolii confortabile, sistem de sunet şi sistem de ventilaţie.

Spectacolul de planetariu, sau demonstraţia de planetariu – oferă prezentări sugestive, simulări şi demonstraţii ale unor mişcări şi fenomene de pe bolta cerească, posibilităţile în această privinţă fiind aproape nelimitate. Este o „maşină a timpului”, ce ne poate duce în trecut sau în viitor, putem privi cerul din orice punct al sistemului solar, putem asista la evenimente astronomice celebre şi multe altele … limita fiind doar imaginaţia!

21 martie
Viitorul începe acum și aici!

OBSERVATORUL ASTRONOMIC

Atașată planetariului și dată în folosință în 1970, cu o cupolă rotativă funcţională şi cu o expoziţie de obiecte Messier în rotonda superioară, această facilitate este în aşteptarea tehnicii optice pentru observaţii asupra Soarelui. Tehnica astronomică, pretabilă la îmbunătățiri cuprinde: telescop Cassegrain, luneta ecuatoriala de 80/1200 și inca o luneta de 63/840; În 2011 au fost achiziționate un telescop Meade LX90 cu un diametru de 254 mm si o luneta tip refractor apocromat cu un diametru de 127 mm. Alte instrumente complementare vor fi achiziţionate în cel mai scurt timp.

Vedere aeriană a Complexului Astronomic - filmare 20 martie 2015

Observaţiile astronomice nocturne sunt organizate, de regulă, în curtea din faţă sau cea din spate a Complexului Astronomic, cu ocazia unor evenimente notabile, dat fiind numărul mare de participanţi, sau la cerere, în situaţii speciale.

SECTORUL EXPOZIŢIONAL

Cuprinde expoziția de bază ”Sistemul Solar”, expoziția permanentă ”Obiecte DeepSky în Catalogul Messier”, expoziţia ”Momente Solare – fotografii de Ilie Tudorel”, expoziția obiect de istorie a planetariului, în care este conservat proiectorul ZKP1 semi-funcțional, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” *(expoziție virtuală pe panouri digitale) și alte expoziții temporare (2014 – expoziția artistică școlară Universul Meu – ediția II, cu inspirație astronomică; expoziția ”Simboluri Astrale în Arhitectura Tradițională Maramureșeană” – fotografii de Ilie Tudorel; ”Momente Astrale” – fotografii de Ilie Tudorel; ”Windows2Universe – expoziție digitală multimedia). Expozițiile digitale multimedia sunt cuprinse într-un sector expozițional nou, subsecvent, DIGITARIUM.

Prima expoziție digitală multimedia din România - 2012

BIBLIOTECA DE SPECIALITATE

Sector nou, ce a debutat în anul 2015 – cuprinde un fond de carte de specialitate și de introducere în astronomie, astrofizică și astronautică. Cărțile nu se împrumută acasă. Fondul de carte este în dezvoltare, urmând a fi îmbogățit.

PATRIMONIUL TEHNIC ȘI CULTURAL

Cuprinde instrumentele optice de observație și demonstrație enumerate mai sus (dar și alte piese tehnice aparținând componentei istorice – retroproiector – diapozitive, proiector filme documentare etc.), iar patrimoniul cultural cuprinde arhiva culturală a instituției și două cataloage filatelice cu tematică astronomică – colecția ”Omul în spațiul extraterestru” realizată de prof. Aurel S. Feștilă, achiziționată în anul 2003 de la colecționar și catalogul filatelic oficial al Societății Herman Oberth (două din cele 9 volume ale catalogului), achiziționat în 2012.

Timbrele prind viață la Complexul Astronomic (2011)

PREZENȚĂ ONLINE

planetarium

Ne cerem scuze dacă ne-a scăpat ceva!

PROIECTE IMPLEMENTATE

  • Partener asociat și beneficiar al proiectului TURISM TRANSCARPATIC – REȚEA PENTRU PROMOVAREA TURISMULUI ÎN REGIUNILE MARAMUREȘ, ZAKARPATIA ȘI IVANO-FRANKIVSK, proiect PHARE, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Vecinătate România-Ucraina, PHARE 2004 – 2006;
  • Partener și beneficiar al proiectului PLANETOUR – CREAREA UNUI PRODUS DE TURISM ȘTIINȚIFIC ȘI INFRASTRUCTURA PENTRU O REȚEA DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ ÎN DOMENIUL TURISMULUI ȘTIINȚIFIC ÎN MARAMUREȘ ȘI TRANSCARPATIA, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin ENPI Cross-border Cooperation Programme / HUSKROUA 2007 – 2013;
  • Inițiator și beneficiar, în anul 2012, al proiectului ”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), având ca parteneri Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, precum și Asociația ”Arta Educației” – ce a vizat reconstituirea în format multimedia a unui fond cultural imaterial ce ilustrează reprezentările şi concepţiile vechi ale românilor despre cerul înstelat, despre relaţia cer – pământ, sub forma astronomiei populare şi a constelaţiilor populare româneşti originale;
  • Iniţiator şi beneficiar al proiectului ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”, continuare a primei sesiuni de proiect prin extinderea fondului multimedia al constelațiilor reconstituite de la 9 la 39, prin organizarea unui seminar internațional dedicat comparației constelațiilor românești cu alte reprezentări similare aparținând altor culturi și realizarea de expoziții, lecturi publice, observații astronomice și sesiuni de informare privind rezultatele proiectului în mai multe locații din țară.
  • Va urma!

Complexul Astronomic Baia Mare. Pentru Dumneavoastră!

DSCF9894
Cum arată planetariul iarna?

PLANETARIUL BAIA MARE LA EMISIUNEA TURIST ACASA

Simple Past Tense
2008 - 2023 MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE II ASTRONOMY SCIENCE MUSEUM II PLANETARIUM
Sari la conținut