ANUL 2018

Anul 2019, an aniversar pentru Complexul Astronomic Baia Mare, care la 1 iulie va celebra 50 de ani de la inaugurarea sa, a debutat cu zăpadă și îngheț, însă publicul vizitator a trecut pragul instituției noastre chiar și în primele zile din an.

Pe birou și sau pe perete, noile calendare ale planetariului băimărean sunt indicii interesante ale unei hărți pierdute a comorii, timpul. Înainte de a ne lăsa întrucâtva captivați de prezentul continuu, haideți să privim către 2018 și să dăm raportul de stare.

În anul 2018, Complexul Astronomic Baia Mare a obținut un câștig binișor de imagine și palmares prin itinerarea în mai multe locații din țară a expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, într-un format special, comun cu expoziția foto ”Semnele Ceriului” propusă de artistul fotograf Ilie Tudorel, iar această expoziție duplex a fost vizionată de peste 150.000 de vizitatori, în orașele unde a fost prezentată.

Anul 2018, la sediu, a fost un an interesant, în care am aprofundat rezultatele proiectelor implementate în ultimii ani, iar trendul crescut de vizitare s-a păstrat, așa cum se va vedea din datele pe care le vom furniza, deși nu au fost foarte multe manifestări la planetariu. A fost anul în care am pierdut un foarte bun coleg, chiar în startul unor proiecte majore care vizau realizarea unui observator astronomic automatizat și independent pe un vârf de munte, la 35 de km de forfota băimăreană, implemetarea unei soluții de automatizare a Observatorului Astronomic Baia Mare, dezvoltarea planetariului băimărean și diversificarea tematică a spectacolelor de planetariu prin hibridizare cu un sistem de proiectoare digitale etc. Proiectele noastre au fost oarecum încetinite de pierderea colegului Mircea Lițe, însă vor fi continuate. În anul 2018, ca și în anii anteriori, Noaptea Muzeelor a atras publicul prin atelierele creativ-educative, observațiile astronomice, filmele documentare și spectacolele de planetariu speciale prezentate cu această ocazie, vizitarea gratuită a Complexului Astronomic fiind oferită în regim de ”invitație”, pentru a relua vizita într-o zi obișnuită. Mulțumim celor 2500 de participanți, care au dorit să călătorească în ”Cosmos” alături de noi. Complexul Astronomic Baia Mare a organizat activități specifice cu ocazia Zilelor Maramureșului când, în perioada 8-13 mai 2018 – timp de o săptămână evenimentul ”Haida, hai în Maramureș!” a captivat și prin observațiile astronomice asupra Soarelui organizate de planetariul nostru în zona Câmpul Tineretului, dar și la sediul nostru din str. George Coșbuc. O altă participare, de astă dată în iarnă, la programul manifestării ”Crăciun în Maramureș” a atras publicul spre planetariu, unde a fost prezentat spectacolul ”Steaua Crăciunului” și au putut fi vizitate două expoziții recent deschise ”Semnele Ceriului” și ”Imagini hibernale – expoziție de ilustrație digitală”. Programul educațional – tabăra de știință aplicată din luna iulie, care a atras peste 600 de participări, a fost și în acest an, cu sprijinul colaboratorilor noștri, un real succes, urmat imediat de două evenimente astronomice pentru care am organizat observații astronomice, respectiv eclipsa totală de Lună din 27-28 iulie și eclipsa de lună în penumbră, din 16 septembrie. Mulțumim publicului și colaboratorilor pentru anul de succes al Complexului Astronomic Baia Mare.

Apropos de calendarele menționate mai sus.  Calendarul mural pe anul 2019 al Complexului Astronomic Baia Mare este dedicat constelațiilor ecliptice și comorilor lor ascunse, o prelucrare a unei broșuri prezentate doar online anterior, care surprinde într-un dialog, fără contradicții, viziunea științifică asupra constelațiilor zodiacale și viziunea horoscopului european auspra acelorași. Calendarul de birou surprinde câteva imagini spectaculoase din istoria recentă și mai veche a planetariului, contextualizate cu câteva fraze meșteșugite din istoria gândirii umane. Dacă doriți să intrați în posesia unui calendar, tot ce trebuie să faceți este să vizitați în lunile ianuarie – februarie 2019 Complexul Astronomic Baia Mare și veți primi gratuit un exemplar, în limita stocului disponibil

Să tragem acum linie, peste anul 2018 și să-l comparăm cu anii anteriori.


  2018 2017 2016
Total vizitatori la sediu CABM 24.230 20.117 15.293
Vizitatori cu plată la sediu – copii 15.055 13.000 8.469
Vizitatori cu plată la sediu – adulți 2.675 1.800 1.450
Vizitatori cu acces gratuit – copii 3.000 2.000 4.213
Vizitatori cu acces gratuit – adulți 3.500 3.317 1.161
Vizitatori expoziții itinerate în România 79.000 29.014 32.000
Vizite virtuale – vizualizări de pagină 95.000 92.973 79.263

 

În realizarea statisticii multianuale, verificarea informațiilor anterior publicate și păstrarea unor comparații generale sunt de manieră să ofere mai multă acuratețe datelor comparative între ani. Anul 2018 a fost, de asemenea, anul aderării Complexului Astronomic Baia Mare la Rețeaua Națională a Muzeelor și anul unui parteneriat foarte productiv cu Societatea Națională de Astronomie Culturală. De asemenea, ca și în anii anteriori, Palatul Copiilor Baia Mare (prin intermediul domnului prof. Pop), Centrul de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, Asociația de voluntari Team4Youth, Biroul de Informare Turistică – Turnul lui Ștefan, domnul Ilie Tudorel – artist fotograf și Consiliul Județean Maramureș (coordonatorul activității noastre, fără de care Complexul Astronomic Baia Mare nu s-ar afla în topul celor mai vizitate obiective cultural turistice din Maramureș) s-au aflat în vârful listei colaborărilor excelente ale anului 2018.

ANUL 2017

Anul 2017 a adus mai multe premiere la Complexul Astronomic Baia Mare. Astfel, în acest an, în ciuda personalului restrâns (față de nevoile existente), instituția noastră a derulat cu succes două proiecte de anvergură națională, co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, în paralel cu creșterea susținută a numărului de vizitatori ai planetariului, expozițiilor existente și dezvoltarea de activități educaționale aplicative în cadrul unor programe anuale sau de lecții tematice, la cerere.

Trendul de creștere masivă a numărului de vizitatori, de la an la an, odată cu noua/vechea identitate asumată de instituție de sine stătătoare din 2014, în directa subordonare a Consiliului Județean Maramureș și modernizarea facilităților existente (cel mai modern planetariu public din România, prima expoziție digitală multimedia din România, prima expoziție astronomică multisenzorială din România, primul planetariu pentru nevăzători din România, cinematronul 3D – pentru lecții tematice de astronomie, modernizarea gardului și zonei de acces din curtea instituției, îmbogățirea fondului de carte etc.) s-a transpus și mai vizibil, în acest an, în răsturnarea raportului între vizitatorii cu plată și cei cu acces gratuit.

Astfel, numărul total de vizitatori în anul 2017 la sediul Complexului Astronomic Baia Mare a fost de 20.117, față de 15.293 în anul 2016. În 2017, numărul biletelor vândute a fost 14.800, față de 9.919 în 2016. Raportat la numărul total al vizitatorilor, 13.000 de tichete cu plată au fost distribuite pentru copii, școlari, studenți și pensionari, iar 1.800 tichete cu plată au fost distribuite adulților. Din numărul vizitatorilor cu acces gratuit (5.317), 2.000 de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor, iar 3.317 au participat gratuit la alte activități cu publicul.

În 2017, din numărul total de vizitatori, 437 au fost vizitatori străini (față de 238 în 2016), 9.750 de vizitatori reprezintă public local din Baia Mare, 3.813 vizitatori reprezintă public local județean, iar 6.117 reprezintă vizitatori sosiți din alte regiuni ale României.

Și în ceea ce privește audiența online a Complexului Astronomic Baia Mare, deținem date interesante, care susțin trendul de creștere al popularității instituției noastre. Astfel, pe website-ul principal al instituției, în anul 2017 am înregistrat 92.973 accesări de pagină, față de 79.263 în 2016, 68.638 în 2015 și 40.004 în 2014. Astfel media vizitelor zilnice pe website a fost în anul 2017 de 257, față de 217 în 2016, față de 188 în 2015, față de 110 în 2014. Nu vom uita să menționăm și numărul vizitatorilor de pe site-urile de proiecte din portofoliul online al CABM (www.crt-ro.com și http://www.planetour.ro ): 28.413 vizitatori internauți. Portofoliul online al CABM cuprinde și 3 pagini diferite pe rețeaua Facebook.com, 1 pagină pe rețeaua Twitter, 1 pagină pe rețeaua Scribd.com, 1 pagină pe platforma de conținut video Youtube.com și două pagini de prezentare via Google Acces.

Publicațiile tipărite de Complexul Astronomic Baia Mare în 2017 au fost următoarele:

  • Anuarul de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare;
  • Planisferă (hartă stelară) cu subliniere constelații românești tradiționale;
  • Ghidul muzeografului pentru proiectul ”Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători”
  • Calendar mural pentru 2018 – Simboluri astrale în arhitectura populară din Maramureș;
  • Publicație electronică – ghid audio – planetariu pentru nevăzători.

Proiectele (cu anvergură națională) realizate cu atragere de finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național au fost:

  • Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători;
  • Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare.

Aceste date, menționate mai sus, reprezintă un sumar al activităților derulate de Complexul Astronomic Baia Mare în anul 2017, în care este mai mult decât vizibilă creșterea audienței instituției noastre, a interesului publicului pentru astronomie – pentru cultură și știință – și poziționarea CABM ca unul dintre cele mai accesate obiective de interes turistic din Baia Mare și Maramureș. În plus, proiectele cu anvergură națională s-au tradus în parteneriate cu instituții importante din România, și au reușit, ca urmare, să asigure o promovare națională și internațională pentru imaginea Complexului Astronomic Baia Mare.

Vom reveni cu mai multe amănunte interesante despre cum a fost acest an la Complexul Astronomic Baia Mare. Anul 2019 este deja foarte aproape, așa încât putem porni numărătoarea inversă pentru jubileul de 50 de ani de la înființarea instituției noastre, în 1969 – când la Baia Mare era inaugurat primul planetariu public din România și care, timp de 50 de ani a fost, este și va fi – unicul planetariu public din zona Transilvaniei.

ANUL 2016 

Complexul Astronomic Baia Mare a traversat în anul 2016 o perioadă deosebit de favorabilă, în ceea ce privește audiența sa generală, numărul total de vizitatori, raportul dintre vizitatorii cu plată și cei cu accesul gratuit, precum și participarea largă a publicului la o serie de evenimente spectaculoase oferite de instituția noastră.

Astfel, din numărul total de vizitatori care au trecut pragul Complexului Astronomic Baia Mare, anume 15.293, publicul adult a reprezentat 6.301 vizitatori, iar publicul tânăr și foarte tânăr (copii, elevi, studenți), un număr de 8.992 vizitatori. În cadrul publicului adult este cuantificat și numărul de 238 de vizitatori străini. În ceea ce privește raportul accesului cu plată versus gratuitate, 9.919 vizitatori au accesat cu plată serviciile oferite de Complexul Astronomic Baia Mare, iar 5.374 vizitatori au beneficiat de gratuitate, în special cu ocazia unor evenimente specifice organizate sau promovate de instituția noastră (vernisaje, ateliere educaționale, sesiuni de observații astronomice). Raportat la spațiul de expunere culturală, aceste date ilustrează valoarea, calitatea și interesul deosebit al publicului pentru cel mai modern planetariu public din România, ca obiectiv cultural turistic băimărean și maramureșean – fiind considerat ca unul ce trebuie neapărat vizitat (opinia publicului exprimată prin comentarii online și impresii din Cartea de Impresii a instituției). Relativ la programul de fidelizare al instituției, raportul statistic evaluează o rată de participare multiplă la evenimentele anului 2016 pentru 2.500 de vizitatori și o rată multianuală de revenire pentru 38% din totalul vizitatorilor.

Complexul Astronomic Baia Mare menține o bună comunicare cu publicul său via Internet, prin intermediul celor patru site-uri internet (www.planetariubm.rowww.crt-ro.comwww.planetour.rowww.planetour.net) pe care le gestionează, concretizate per total în anul 2016, printr-un număr de 85.463 vizualizări de pagini, 46.490 de vizitatori ai paginilor de mai sus și 84 de articole publicate.

Popularizarea astronomiei și activităților desfășurate la Complexul Astronomic Baia Mare a fost optimizată prin promovarea proprie specifică pe cele trei pagini consacrate pe rețeaua de socializare facebook, portofoliul cuprinzând pagina /planetariubaiamare – cu 1774 aprecieri de pagină, 1740 urmăritori și 234 de postări publicate în 2016, pagina /planetariul – cu 6016 aprecieri de pagină, 5992 urmăritori de pagină și 312 postări publicate și pagina /crtrocom (dedicată programului Constelații Românești Tradiționale), cu 794 aprecieri de pagină, 740 urmăritori de pagină și 34 de postări. Portofoliul de imagine cuprinde și pagina oficială a instituției pe Twitter, Scribd și Youtube.

Principalele activități cu publicul derulate de Complexul Astronomic Baia Mare în anul 2016, în rezumat au fost:

  • 9 martie 2016 Conferința de presă cu ocazia lansării proiectului ”Cerul în Mâinile Tale”, proiect clasat pe primul loc la aria patrimoniu cultural imaterial, în cadrul apelului de proiecte lansat de Administrația Fondului Cultural Național, cu finanțare nerambursabilă de 48.580 lei. Un proiect în premieră națională care permite nevăzătorilor să se apropie de acest domeniu fascinant: astronomia. Acest proiect de succes a fost derulat în perioada februarie – noiembrie 2016;
  • 18 – 23 aprilie 2016 – programul ”Școala Altfel” a presupus gestionarea unui flux major și dinamic de vizitatori școlari prin multiplă ofertare, cum a fost cazul prezentării în noua sală studio multimedia a expoziției ”Sistemul Solar – Forme și culori”, organizată în colaborare cu clasa a II-a B de la Școala George Coșbuc, expoziție de machete tridimensionale ale sistemului solar realizate de școlarii îndrumați de Prof. Înv. Primar Alina Bozga și prin proiecție de filme documentare tematice;
  • 6 – 8 mai 2016 ”Maramureșul mai aproape de stele” – acțiune organizată cu prilejul ”Zilelor Maramureșului” – demonstrații astronomice gratuite în planetariu și vizitarea gratuită a expozițiilor; 7 mai 2016 – atelierul de astronomie mobilă a permis observarea caracteristicilor Soarelui prin intermediul unor telescoape special echipate, în expoziția în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare;
  • 9 mai 2016, între orele 14.00 – 20.00 Complexul Astronomic Baia Mare a organizat o sesiune de observații astronomice cu ocazia evenimentului astronomic: Tranzitul planetei Mercur prin fața discului solar. La observații au participat peste 250 persoane, dintre care menționăm două clase de elevi de la Școala cu clasele I-VIII Dumbrăvița, evenimentul fiind realizat cu colaborarea Centrului de Excelență în Astronomie al Liceului ”Vasile Lucaciu” Baia Mare și Astroclubului SARM Sighet.
  • 11 mai 2016: VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ”CERUL ÎN MÂINILE TALE”. Organizarea expoziției a presupus realizarea unor elemente subsecvente expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, cum ar fi elementele de mână curentă, realizarea unor globuri cu constelații în relief, afișul și planșele tactile cu suport de scriere Braille, atașarea unor elemente inspirație olfactivă, adaptarea conținutului audio-video prin simplificare și descriere audio etc. Acest proiect și expoziția multisenzorială ”Cerul în Mâinile Tale” se datorează colaborării cu Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Maramureș, asociația voluntarilor TEAM for Youth, firma specializată în elementică pentru nevăzători BAUM Engineering și finanțatorului – Administrația Fondului Cultural Național. ”Cerul în Mâinile Tale” este – un proiect inițiat de Complexul Astronomic Baia Mare și Asociația ACCES, fiind a doua reinventare a expoziției Constelații Românești Tradiționale – un demers inițial din anul 2011.
  • 21 mai 2016: NOAPTEA MUZEELOR LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE. Eveniment organizat în parteneriat cu Palatul Copiilor Baia Mare, Asociația ”Team for Youth” și Centrul de Excelență în Astronomie al Colegiului ”Vasile Lucaciu”, eveniment cu peste 2.800 de participanți, care au beneficiat de acces gratuit. La eveniment, vedeta serii a fost o lunetă identică în putere cu prima lunetă folosită în premieră de Galileo Galilei pentru observații asupra Lunii, iar alături de spectacolele de planetariu, filme documentare, vizitarea expozițiilor și observațiile astronomice, atelierul educațional organizat în curte a oferit copiilor posibilitatea de a se exprima creativ și recreativ. Acest eveniment cu caracter internațional este gestionat în România de RNMR, iar pe plan local, turul instituțiilor culturale a fost promovat de boardul proiectului Baia Mare – Capitală Culturală Europeană;
  • 1 iunie 2016: PLANETARIUL COPIILOR – program special cu acces gratuit pentru copii și o serie de surprize tematice;
  • 5 – 28 iulie 2016: ASTROMANIA – program educațional de vacanță – instructiv, interactiv și recreativ: 398 de participări, cu o medie zilnică de 26 participanți. Curs intensiv de astronomie, tehnică și tehnologie astronomică, astronautică, astrofizică și etno-cosmologie pentru copii (cu vârsta între 7 – 15 ani);
  • 9 iulie 2016: Expoziția de lucrări artistice școlare ”Universul Meu” (ediția a IV-a) prezentată la Complexul Astronomic Baia Mare. O selecție a celor mai valoroase lucrări artistice realizate de elevi de la mai multe instituții de învățământ din România, în cadrul unui concurs național cu același nume, expresie obiectivată a unui proiect educațional național de stimulare prin artă a interesului pentru această știință extraordinară, astronomia. Organizatori: Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Casa Corpului Didactic Maramureş, Complexul Astronomic Baia Mare, Fundaţia de Voluntari Somaschi, Centrul Comunitar Francisc de Assisi Baia Mare şi Şcoala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza”. Coordonatorii acestui proiect sunt prof. înv. primar Lăcrămioara Hosciuc şi prof. înv. primar Cristina Şinf.  Au participat la concursul naţional 554 de lucrări înscrise de 77 de şcoli din 30 de judeţe, sub îndrumarea a 133 de cadre didactice.
  • 16 septembrie 2016: ECLIPSA DE LUNĂ ÎN PENUMBRĂ – OBSERVAȚII ASTRONOMICE LA PLANETARIU, între orele 20.00 – 14.00. Fenomen astronomic rar (prior 2010, 2012 și 2013) la care au participat 247 de vizitatori interesați de eveniment.
  • 24 septembrie 2016 MARATON ASTRONOMIC LA SĂRBĂTOAREA CASTANELOR: PROGRAM: 9.00 – 22.00. Accesul gratuit pentru spectacolele de planetariu și vizitarea expozițiilor: “Sistemul Solar”, “Hubble Anniversary Print”, “Universul Meu”, “Constelaţii Româneşti Tradiţionale”.
  • 29 noiembrie 2016: vernisajul expoziției ”BRUXELLES VĂZUT PRIN OCHII UNUI COPIL” – EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFII. EXPUNE: FANGLI DARIA. Expoziție premieră în România în anticiparea aniversării în 2017 a unui deceniu de la intrarea României în Uniunea Europeană. Parteneriat cu Ilie Tudorel – coordonator club de fotografie.
  • 11 mai – 31 decembrie 2016 ITINERĂRI ÎN ȚARĂ ALE EXPOZIȚIEI ”CERUL ÎN MÂINILE TALE”:
    • BÂRLAD: Expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită cu entuziasm de către Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad, în perioada 20 mai – 12 iunie 2016, fiind vizitată de peste 700 persoane, dintre care 30 de nevăzători. Expoziția a fost deschisă cu prilejul ”Zilelor Culturale ale Bârladului”, în ziua de 20 mai, în contextul unei sesiuni de comunicări științifice, fiind apreciată pozitiv de către cei 40 de invitați și cei 30 de nevăzători din cadrul Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Vaslui. La vernisaj, din partea planetariului băimărean au participat Ovidiu Ignat – director și Mircea Lițe – manager al proiectului CIMT.
    • CLUJ NAPOCA: Expoziția ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită în ziua de 28 mai 2016 de către ”Liceul Special pentru deficienți de vedere” din Cluj, eveniment la care au participat peste 60 persoane nevăzătoare sau cu deficiențe grave de vedere. Cabinetul de informatică al liceului s-a transformat pentru o zi într-o fereastră deschisă spre Univers pentru persoanele nevăzătoare. Cu bunăvoința dlui prof. Dan Uza.
    • CONSTANȚA: În 23 iunie 2016 la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Constanța, prin intermediul Planetariului – a fost deschisă expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, la vernisaj participând peste 40 de persoane, dintre care 20 nevăzătoare. Până la închiderea expoziției, pe 20 septembrie – această expoziție a fost accesată de peste 30.000 de vizitatori, dintre care 264 nevăzători, unii sosiți din Bacău, Harghita, Brăila și București special pentru a atinge cerul cu mâinile.
    • CRAIOVA: Muzeul Olteniei din Craiova a găzduit, de asemenea, expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie, care a fost vizitată de peste 550 de persoane, dintre care 30 nevăzători.
    • GALAȚI: CERUL IN MAINILE TALE – EXPOZITIE TACTILA PREZENTATĂ LA COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINȚELE NATURII (25 NOIEMBRIE – 25 DECEMBRIE 2016)

ANUL 2015

Anul 2015 a fost un an de succes, dincolo de orice așteptări, pentru Complexul Astronomic Baia Mare. În ciuda faptului că redeschiderea planetariului pentru public, prin inaugurarea noului proiector stelar Zeiss ZKP4 s-a produs doar la jumătatea lunii martie 2015, datele statistice de vizitare sunt uluitoare, dublând efectiv numărul de vizitatori ai anului 2014, reprezentând un record și în raport cu ultimii 5 ani, considerând raportul eficiență – intenție de promovare.

Numărul total de vizitatori – 15.158 persoane – care au trecut pragul instituției noastre în perioada 17 martie – 23 decembrie 2015, are ca suport numărul de tichete cu plată sau gratuite care au fost distribuite în cadrul turului de vizitare al Complexului Astronomic Baia Mare sau cu ocazia diverselor activități cultural educative și științifice organizate. Pentru o mai clară departajare față de anii anteriori, putem menționa că alți aprox. 500 de vizitatori au parcurs un tur de vizitare minimal cu 2 expoziții și o prezentare digitală în sala multimedia, până la momentul redeschiderii oficiale din 15 martie – vizitatori pe care nu îi contabilizăm în statistica generală, întrucât au beneficiat de servicii minimale.

Din totalul de 15.158 vizitatori, 10.689 au fost copii, 4.766 au fost adulți (dintre care 308 turiști străini). Din același total de 15.158 de vizitatori, 8450 au fost vizitatori cu plată, iar 6.713 vizitatori cu acces gratuit. Un număr de peste 10.247 de vizitatori au parcurs întregul tur de vizitare al Complexului Astronomic, reprezentând spectacolul de planetariu și expozițiile deschise. Evenimentele speciale, culturale, educative, științifice – organizate de instituția noastră – s-au bucurat de prezența a aproape 5.000 de participanți.

Cele mai importante evenimente desfășurate pe parcursul anului 2015 au fost următoarele:

  • ”Stele vechi în haine noi” (17-21 martie 2015): Inaugurarea celui mai modern planetariu din România și Europa de Sud-Est, în cadrul unui eveniment cu participare internațională (reprezentanți de frunte Zeiss Germania și parteneri ai proiectului pl@NETour din Ucraina, eveniment cu mai multe manifestări succesive și demonstrații pentru oficialități locale și parteneri, pentru profesori, educatori și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, pentru mass-media, pentru colegii de la instituții similare din România (planetarii, observatoare astronomice, asociații astronomice) și pentru colegii de la alte muzee și instituții culturale din Baia Mare și Maramureș. Această inaugurare a reprezentat acel ”momentum” de renaștere, de reinventare a Complexului Astronomic Baia Mare ca unul dintre cele mai importante obiective turistice din Baia Mare, din județul Maramureș, din România și nu numai;
  • Invitație la ”Eclipsa de Soare” din 20 martie 2015 – eveniment asociat inaugurării, cu observații astronomice asupra eclipsei de soare, la care au participat peste 2000 de elevi, copii și adulți, care au fost întâmpinați cu un telescop și sute de filtre solare. In plus eclipsa a fost simulată și în cupolă, cu noul echipament de planetariu;
  • Vernisajul (pe 17 martie, în cadrul inaugurării) expoziției de fotografie ”Momente Solare”,fotografii de Ilie Tudorel, expoziție dedicată ”Anului Internațional al Luminii – 2015”;
  • Săptămâna ”Școala Altfel la Complexul Astronomic Baia Mare” (7 – 10 aprilie 2015), eveniment cu participare în baza unei programări anterioare, a reprezentat, de asemenea o ocazie uluitoare de a prezenta pentru mai mult de 2.000 de elevi și profesori, cerul înstelat, constelațiile și obiectele din cerul de adâncime, așa cum nu le-au mai văzut niciodată;
  • HUBBLE-25: Pe 23 aprilie 2015, în cadrul unui eveniment de importanță internațională, sincron cu multe țări din Europa și alte continente, a fost dezvelit oficial printul aniversat – Hubble 25 ani în spațiul cosmic, un poster gigant, instituția noastră fiind unicul centru aniversar din România, în cadrul unui eveniment global organizat de NASA/ESA. Cei peste 500 de participanți la acest eveniment, în mare parte public tânăr, au putut vizita și expoziția digitală multimedia HUBBLE-25, pregătită de noi pentru a marca cele mai importante descoperiri ale acestui instrument științific extraordinar de pe orbita Terrei, dar au fost întâmpinați cu propuneri de activități creative și artistice – desene pe asfalt, modelaj de avioane și elicoptere de hârtie – concursuri cu premii și multă distracție.
  • În cadrul ”Zilelor Maramureșului”, eveniment organizat de Consiliul Județean Maramureș, ziua de 8 mai 2015 a fost dedicată ”Constelațiilor Românești Tradiționale”, manifestarea constând în vizitarea gratuită a expozițiilor, adaptarea spectacolului de planetariu pentru evidențierea celor mai importante constelații populare românești, dezbateri, prezentări și video-proiecții privind constelațiile populare românești și alte minorităților naționale, ca simboluri identitare, iar către seară – observații astronomice în curtea planetariului. La această manifestare au fost prezenți peste 300 de participanți;
  • ”Noaptea Muzeelor” din 16 mai 2015, de la Complexul Astronomic Baia Mare, a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale anului, promițând publicului observații astronomice, astro-cinema în aer liber, ateliere creativ-artistice, concursuri cu premii, spectacole gratuite de planetariu, cosmo-poezie sub cerul înstelat, improvizații muzicale, vizitarea expozițiilor permanente și temporare și un spectacol de lumini și lasere. Noaptea Europeană a Muzeelor este de asemenea un eveniment de importanță internațională, fiind organizat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și girat de UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. La nivel național organizatorul a fost Rețeaua Națională a Muzeelor. Bucurându-se de colaborarea unor parteneri apropiați din partea Palatului Copiilor și Centrului de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, precum și a unor artiști și performeri liber profesioniști, acest program cultural, artistic, ludic și științific organizat de instituția noastră s-a bucurat de prezența a peste 1.400 de participanți, evenimentul fiind parțial transmis live în mediul virtual (internet) prin aportul domnului Adrian Vezentan;
  • Zilele culturale ale Municipiului Baia Mare au fost marcate la Complexul Astronomic Baia Mare prin organizarea pe 29 mai 2015, între orele 21.00 – 24.00 a unei ”serate” astronomice, cu totul speciale la care au participat câteva zeci de persoane, o vizită gratuită cu mașina timpului în trecut, în anul 1329 – anul atestării documentare a Băii Mari, cu promisiunea și a unei sesiuni de observații astronomice asupra Lunii și planetelor Jupiter – Saturn, neonorată însă, datorită condițiilor meteo nefavorabile;
  • Inaugurarea la Ujgorod (Ucraina) a planetariului digital, în cadrul proiectului internațional pl@NETour. Participarea delegației de la Complexul Astronomic, echipa de proiect partener 1, și a reprezentanților implementatorului de proiect – Consiliul Județean Maramureș la inaugurarea planetariului de la Ujgorod (21 – 22 mai 2015), a avut valoarea unui important schimb de experiență, laboratorul de cercetări spațiale al Universității de acolo având dotări vechi, dar superioare ca putere, celor din România, iar ca tematică a cercetării vizează studiul asupra sateliților orbitali artificiali, dar și asupra asteroizilor din cadrul programului NEO;
  • ASTRO-MANIA LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE – program educațional de vacanță pentru elevi și preșcolari, desfășurat în perioada 18 – 30 iulie 2015: un curs intensiv și interactiv de introducere în astronomie, armonizat cu aplicații, demonstrații practice, jocuri pe echipe, filme documentare, experimente de gândire, modelaj și desen, cu media de participare 40 persoane/zi, timp de nouă zile. Programul a fost adaptat pentru a permite și însoțitorilor să primească informații și să fie ghidați de copii, beneficiind de accesul gratuit la spectacole de planetariu și la anumite activități;
  • Zilele Constelațiilor Românești Tradiționale la Festivalul Castanelor 2015: 24 – 25 septembrie 2015: concurs de cosmo-poezie, concurs de desene, raliu cu mașinuțe teleghidate și observații astronomice. Doar câteva zeci de vizitatori nu s-au lăsat speriați de vremea de afară și au participat la acțiunea noastră.
  • Masă rotundă pentru evaluarea rezultatelor proiectelor transfrontaliere implementate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI HUSKROUA 2007 – 2013 și discutarea viitoarelor proiecte (13 octombrie 2015). Manifestarea, organizată cu ocazia ”Zilei Cooperării Europene” a fost, de asemenea un bun prilej de a evidenția succesul proiectului pl@NETour în aria cooperării transfrontaliere și beneficiile pe termen lung ale acestei colaborări România – Ucraina în domeniul turismului științific;
  • Atelierul mobil de astronomie – observații astronomice demonstrative, pentru diverse segmente de public, în punctele libere de poluare luminoasă selectate prin proiectul pl@NETour (5 – 6 noiembrie 2015), la Ocna Șugatag și Rohia. Peste 100 de participanți.
  • Festivitățile de închidere ale proiectului pl@NETour (25 – 27 noiembrie 2015), la Complexul Astronomic Baia Mare, manifestare cu participare internațională, prin partenerii din Ucraina și reprezentanți la nivel înalt ai programului ENPI al Uniunii Europene. Au avut loc dezbateri, prezentări ale rezultatelor proiectului în realizarea tuturor partenerilor implicați, s-au făcut deplasări și demonstrații astronomice în centrele pl@NETour din teren, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai agențiilor de turism și ai pensiunilor turistice din regiune;
  • ”În căutarea stelei Crăciunului” la Complexul Astronomic Baia Mare, activitate realizată în 17 decembrie 2015, înscrisă în programul ”Crăciun în Maramureș”, derulat sub egida Consiliului Județean Maramureș – a fost activitatea dinainte de a trage linie peste an spectaculos și a constat dintr-un spectacol de planetariu personalizat, pornind de la legenda celor trei ”magi” ilustrată în evanghelia după Matei, descifrând împreună cu cei 150 de participanți la activitate, care ne-au colindat, ipotezele științifice ale unui eveniment celest major care să fi survenit în acele timpuri antice.

Tot în anul 2015, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, un produs cultural științific cu un format unic la nivel național și nu numai, a fost îmbogățită lingvistic, prin adăugarea versiunii audio în limba engleză, în cea norvegiană și în cea ucraineană.

De asemenea, pentru a accesibiliza la maxim spectacolul de planetariu pentru turiștii străini, a fost realizată o versiune audio integrală a ghidajului în cupolă, în limba engleză, asociată unui spectacol semi-automatizat, produs ce a fost testat și implementat cu succes în anul 2015.

Tot în anul 2015 a fost prezentată la Complexul Astronomic Baia Mare expoziția ”Universul Meu III”, cu lucrările artistice câștigătoare ale concursului școlar național cu același nume, derulat în acest an. Fără doar și poate, universul ilustrat, intuit, înțeles și reprezentat de copii – în această expoziție cu zeci de lucrări – reprezintă chintesența ”lucrurilor minunate” care s-au întâmplat în acest an la planetariul băimărean, pentru că evidențiază colaborarea foarte strânsă între instituția noastră și mediul școlar și, mai ales, interesul formidabil suscitat în mintea și sufletele copiilor de misterele cosmosului.

Anul 2015 a adus pentru instituția noastră și echiparea cu un telescop ultra-performant pentru observații nocturne și demararea unui program de observații astronomice de zi (asupra Soarelui), printr-un instrument la fel de sofisticat, precum va fi și ”stația de meteori”, care va monitoriza cerul orașului nostru și va măsura cadența ”stelelor căzătoare”. Și nu în ultimul rând, anul 2015 a adus și amenajarea unei biblioteci de specialitate a instituției, cu un fond de carte în dezvoltare și amenajarea prin transformare a altui spațiu existent, pentru activități educaționale speciale și video-proiecții 2D și 3D, care va fi dat în folosință la începutul anului următor.

Desigur, fără pretenția de a fi surprins în acest text, pe de-a întregul, activitatea de specialitate realizată în acest an, toate aceste realizări pe care, cu modestie, le dăm publicității, se datorează în special interesului publicului pentru proiectele și programele noastre, colaboratorilor apropiați și mai îndepărtați, sprijinului acordat de Consiliul Județean Maramureș și dorinței noastre de a demonstra că anul 2015 a reprezentat ”un nou început” pentru Complexul Astronomic Baia Mare. Un (nou) început foarte bun.

ANUL 2014 (1.07-31.12)

  • ”UNIVERSUL MEU”, ediția II, realizată prin digitizarea lucrărilor de pictură create de 358 de elevi din 21 de județe, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tăuții Măgherăuș, perioada iunie-decembrie 2014,  număr de vizitatori 1143.
  • Participare cu program special la ”Sărbatoarea Castanelor” ediția a XXII–a, 25.09 – 28.09.2014
  • Alte expoziții: ”Momente astrale” și ”Simboluri Astrale în Arhitectura Populară Românească”.
  • Itinerare de expoziții: itinerarea expoziției digitale ”Constelații Românești Tradiționale” la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Suceava 2014;
  • Programe și proiecte: coinițiator și partener în proiectul “pl@NETour – Crearea unui produs de turism ştiinţific şi o infrastructură transfrontalieră pentru o reţea de turism  ştiinţific  în Maramureș şi Transcarpathia” , finanţat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.
  • Tipărituri: 500 de broșuri Constelații Românești Tradiționale, 500 de calendare murale și 3000 de calendare de buzunar.
  • Crearea unei zone de informare-documentare „Biblioteca de astronomie” – realizat
  • Număr beneficiari în anul 2014: 23.313 beneficiari din care 4.247 la sediu, 600 in afara sediului, 18.466 beneficiari din mediul virtual.

ANUL 2013

Anul 2013 a fost un an de excelență pentru Muzeul de Mineralogie și Planetariul Baia Mare, atât în ceea ce privește diversitatea și generozitatea ofertei culturale, cât și în cea a feedback-ului oferit de publicul vizitator, numărul mare al participanților la evenimente culturale excepționale – precum Noaptea Muzeelor și Ziua Zibo din Săptămâna Familiei reprezentând una din premisele succesului reiterat al doilea an la rând prin rezultatele obținute: 55.738 de vizitatori direcți la sediu și în țară, în locațiile unde au fost organizate expoziții temporare ale muzeului.

Iar Muzeul de Mineralogie Baia Mare, ca și în anii anteriori, prin ambițiosul său program de schimburi culturale, a dus mai departe faima Maramureșului și a celebrelor sale flori de mină prin expozițiile organizate la Muzeul Județean ”Aurel Sacerdoțeanu” din Vâlcea, la Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu Severin, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, Republica Moldova.

Trei evenimente cu caracter internațional au intărit prestigiul muzeului nostru – unul reprezentându-l expoziția „Memorii de Camee” – concepută și prezentată special pentru Muzeul de Mineralogie de către binecunoscuta artistă plastică de origine română, din Elveția, Anca Seel Constantin, al doilea fiind participarea în calitate de partener oficial pentru Baia Mare al Rețelei Naționale a Muzeelor, la evenimentul ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, al treilea fiind expoziția de minerale prezentată la Chișinău.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare a fost în anul 2013, succesiv – pentru câteva zile – capitala muzeologiei românești, prin găzduirea Adunării Generale Anuale a Rețelei Naționale a Muzeelor, cu participarea celor mai reprezentative și mai valoroase muzee din România și capitala astronomiei românești – prin conferința națională ”Cerul Românesc și Comparația cu alte Mitologii Stelare” conferință onorată de prezența unora dintre cele mai importante nume ale astronomiei românești contemporane, reprezentanți ai planetariilor, observatoarelor astronomice și asociațiilor cu profil astronomic, cu invitați speciali din străinătate.

Expozițiile ce au putut fi vizitate în 2013 la sediul muzeului și cel al planetariului sunt evidente exemple de colaborare culturală interinstituțională,  inter și transdisciplinară, vădind calitatea unui muzeu de talie europeană și aspirând la viziunea unui centru cultural modern capabil să se adapteze cerințelor secolului XXI: deschiderea majoră către public. Astfel expoziții precum ”Memorii de Camee”,  ”Fascinantul Deșert Atacama”, ”Artă Populară din Vâlcea”, ”Plante Fosile din Sud-Vestul Olteniei”, ”Memoria Clipei”, ”Mara – Cosău”, ”Sacralitate virtuală”, ”Sfânta Maria – între reprezentare iconografică și tradiție”, ”Sistemul Solar”, ”Constelații Românești Tradiționale”, ”Defileul Lăpușului” ș.am.d au suscitat un deosebit interes relevat prin numărul mare de vizitatori în statistica muzeului, asupra căreia ne vom pronunța imediat.

Anul 2013 a fost și un an al proiectelor, prin participarea la proiectul ”Noaptea Muzeelor în 4 acte” inițiat de RNMR și finanțat de AFCN, prin derularea proiectului inițiat chiar de Muzeul de Mineralogie – Planetariul Baia Mare, anume „Constelaţii Româneşti Tradiţionale – Etapa Naţională”, ce a consacrat capacitatea noastră de implementare a unui proiect de anvergură naţională cu aproape 20 de instituţii partenere și asociate din România şi prin debutul proiectului Pl@neTour, un proiect de colaborare transfrontalieră în domeniul turismului științific, proiect manageriat de Consiliul Județean Maramureș, prin Planetariul Baia Mare va beneficia de retehnologizarea facilității de proiecție stelară, prin inovarea proiectorului stelar.

În date statistice, Muzeul de Mineralogie Baia Mare a depășit subtil valorile anului trecut, obținând un total de 55.738 de vizitatori direcți la sediu și în afara sediului, valoare ce indică audienţa generală a muzeului.

Dintre cei 55.738 de vizitatori, 42.515 sunt vizitatori la sediu şi 13.223 sunt participanţi la activităţile muzeului şi planetariului organizate în diverse locaţii din ţară şi străinătate.

Din totalul de 55.738 de vizitatori ai muzeului şi planetariului – Muzeul de Mineralogie a atras 37.814 şi Planetariul Baia Mare a atras 17.924 vizitatori şi participanţi.

Tot din cei 55.738 de vizitatori, 6.500 de vizitatori au trecut pragul muzeului şi planetariului într-o singură zi, cu ocazia ”Nopţii Europene a Muzeelor ” din 2013, iar 10.000 de vizitatori au fost înregistrați în ”Săptămâna Familiei”, organizată prin diligențele Ministerului Educației Naționale și Asociației ”Zibo”. Adică 16.500 de vizitatori în numai 8 zile!

Din cei 55.738 de vizitatori, 25.231 au fost plătitori de bilete, iar 30.507 au fost contorizați prin bilete gratuite, cupoane, monitorizare digitală sau alte metode. Dintre cei 30.507 de vizitatori cu regim special,  9.654 au beneficiat de gratuitate, discount sau bilet întreg la vizitare în cadrul programului de schimb cultural cu alte instituții muzeale din România, 11.913 au beneficiat cu ocazii diverse de discount de 100% pentru vizitarea muzeului și planetariului (seri de observații, evenimente culturale de impact etc.), 1623 de vizitatori au ales și beneficiat de vizitarea gratuită doar a expozițiilor planetariului iar 1.500 de persoane au participat la vernisaje, lansări de carte sau au vizitat doar standul de publicații și suveniruri.

Cât privește structura publicului la Muzeul de Mineralogie au fost înregistrate nu mai puțin de 478 de vizite în grupuri organizate, iar la Planetariu 312 de asemenea vizite. Din totalul de 42.515 vizitatori la sediul muzeului și planetariului, 60% îl reprezintă publicul tânăr (copii, elevi, studenți etc.), iar 40% public adult. Un număr de 3.858 de vizitatori străini au trecut pragul muzeului și planetariului.

ANUL 2012

Anul 2012 a fost al treilea an foarte bun pentru Planetariul Baia Mare de la momentul preluării sale de către Muzeul de Mineralogie Baia Mare, un an cu proiecte viabile și cu un interes cu totul special din partea publicului nostru vizitator. De asemenea un an al renovărilor de interior și al inovațiilor muzeale.

O scurtă incursiune în istoria recentă a planetariului băimărean ne oferă indicii solide ale reinventării sale, traduse printr-o audiență aproape triplată în numai  6 ani de zile. În 2007, numărul de vizitatori ai planetariului era de 6.422, în 2008 de 8.384, iar în anul internațional al astronomiei – 2009, 12.392 de vizitatori au trecut pragul instituției noastre. 2009 a fost anul deschiderii  în premieră a expoziției documentare dedicată cosmonautului român Dumitru Prunariu și al introducerii prezentărilor virtuale în sistematica prezentărilor de planetariu prin utilizarea filmelor documentare și a planetariului virtual Stellarium. În 2010, aproape 12.000 de vizitatori s-au lăsat antrenați și convinși de reinventarea planetariului Baia Mare prin includerea în turul de vizitare a unei noi expoziții permanente – ”Sistemul Solar” și vernisăriea expoziției Hubble, împreună cu printul aniversar oficial în cadrul acțiunii ”Say hello to Hubble”.  A fost o participare internațională care a înscris planetariul nostru pe lista pe harta astronomică mondială. În 2011, expoziția temporară ”Astronomicus”, achiziția de tehnică performantă de observație, redeschiderea cu un nou suflu a clubului micului astronom, participarea cu succes la evenimente precum ”Noaptea Muzeelor”, ”Ora Pământului”, ”Ziua Internațională a Astronomiei” și realizarea unei serii de articole publicate pe situl nostru internet care, sub titlul ”Poveștile Cerului – un ghid al cerului de noapte cu peste 1000 de atracții de vizitat”, au generat un interes cu totul special pentru Planetariul Baia Mare, reflectat într-un număr de 13.752 de vizitatori la sediu, dintre care 4.461 vizitatori din Baia Mare.

Anul 2012 a fost mai mult dect surprinzător, trendul de creștere păstrându-se ascendent, dar ar trebui să îl asemuim mai mult cu expansiunea accelerată a universului – numărul total de vizitatori fiind de 16.905, dintre care proiectul ”Constelații Românești Tradiționale: expoziție digitală multimedia” a atras un număr de 5.027 vizitatori, evenimentul cuprins sub titulatura ”Săptămâna Altfel” – 3.802 vizitatori, iar la Noaptea Muzeelor au participat 1.500 de persoane. Proiectul CRT a permis la Baia Mare, cu finanțarea Administrației Fondului Cultural Național, organizarea în premieră națională a unei expoziții muzeale în format digital, publicarea unei hărți stelare personalizate și a unei broșuri descriptive a proiectului, inovarea și exemplul de buna practică prin generarea unui jurnal online foarte transparent pe proiect și etalarea de materiale video și foto documentare ilustrative pentru generozitatea acestei teme, într-un an în care toți românii s-au simțit mai mândri parcă decât în alți ani, că sunt români. Dacă adăugăm renovările rezultate în interior și implementarea unei versiuni personalizate pe Stellarium, cu etalarea viziunii mitologice românești, precum și promisiunea aducerii la Baia Mare în următorii doi ani a unui proiector stelar nou care ar repoziționa instituția noastră pe primul loc în țară și în această zonă a Europei, ca ofertă de turism cultural astronomic, dacă v-am convinge că milităm în acest an 2013 și pentru renovarea turnului astronomic și redarea sa în folosință pentru observații de noapte și studii specifice, nu ar fi deloc surprinzătoare concluzia că anul 2012 a fost un an foarte bun pentru Planetariul Baia Mare, iar anul 2013 se arată chiar mai bun! Mulțumim publicului nostru pentru interes, colaboratorilor noștri pentru susținere și Consiliului Județean Maramureș pentru încrederea acordată Muzeului de Mineralogie Baia Mare, al cărui departament de specialitate este Planetariul Baia Mare.

ANUL 2011

Anul cultural a început la Planetariul Baia Mare foarte devreme … cu eclipsa parțială de Soare din 4 ianuarie 2011. Condițiile atmosferice nu ne-au permis să ne bucurăm prea mult de aceasta, decât off-line, în ciuda interesului mediatic formidabil. Planetariul Baia Mare a oferit însă, gratuit, publicului interesat de acest eveniment astronomic major, proiecția live a evenimentului în sala noastră multifuncțională, așa cum a putut fi observat din alte locații ale României, dar și din afara țării, precum și simulări computerizate ale eclipsei de Baia Mare și materiale video, precum și o masă rotundă, cu dezbateri libere, conduse de prof. Pop și prof. Ignat în care eclipsa a fost întoarsă pe toate fețele pentru a fi bine înțeleasă importanța ei ca fenomen astronomic de început de an.

Următorul eveniment a avut un target special, doamnele și domnișoarele care s-au bucurat de acces gratuit la planetariu în perioada 1-8 martie 2011, în cadrul acțiunii ”Și Ea este Astronom – 2011” care a dorit să evidențieze aportul extraordinar adus de EA la dezvoltarea astronomiei, a științei și tehnologiilor care sunt suportul modern al cunoașterii și cuceririi spațiului cosmic, concept de acțiune globală, inițiat în cadrul Anului Internațional al Astronomiei 2009 și reiterat de noi, beyond, în anul 2010, pentru a suscita interesul femeii pentru astronomie și pentru informațiile de actualitate din domeniul major al cunoașterii universului, informații care cuantifică rolul pe care îl are planeta noastră și civilizația umană în Cosmos.

APRILIE 2011 ESTE LUNA MONDIALĂ A ASTRONOMIEI. În perioada 16 – 19 aprilie am avut plăcerea de a oferi suport logistic OLIMPIADEI NAȚIONALE DE ASTRONOMIE, respectiv olimpicilor astronomici. Astfel, din aprilie 2011 a fost inaugurată seria observațiilor astronomice tematice cu frecvență lunară, condiția fiind obținerea, în sfârșit a noilor telescoape … moderne.

Unele planetarii din România țin de Universități, altele de muzee. Cele care țin de muzee au toate motivele să celebreze NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, super-evenimentul anului 2011 la Planetariul Baia Mare. Sub genericul ” CARNAVALUL SPAȚIULUI COSMIC: STARPARTY DE NOAPTEA MUZEELOR LA PLANETARIUL BAIA MARE / The carnival of space: the Baia Mare Planetarium STARPARTY!”, am invitat publicul în seara de 14 mai 2011 cu locația PLANETARIU. Între orele 19.00 și 01.00 la Planetariul Baia Mare am vernisat expoziția ”Timbrele prind viață” – expoziție originală de postere ce valorifică vizual colecția de timbre cu tematică astronomică a Planetariului Baia Mare, am organizat un mega-concert rock susținut de formația ”Next Generation”, am asistat la proiecții de filme documentare tematice ”Bright Eyes: exciting documentary movies projection about the today Universe!!! ” și surfing pe cerul de noapte cu telescoapele din dotare (puteți să le aduceți și pe ale Dvs) și în cupola planetariului.

În perioada 15 iunie – 15 septembrie 2011 au fost repornite motoarele CLUBUL MICULUI ASTRONOM, în întâlniri cu frecvență săptămânală, într-o tabără de vacanță, cu expuneri tematice, proiecții documentare, activități de creație și mini-studio de televiziune etc.

În 15 iunie 2011 am invitat publicul la Planetariul Baia Mare pentru ECLIPSA TOTALĂ DE LUNĂ! Ca de obicei, v-am așteptat cu telescoapele pregătite, cu hărți stelare, cu transmisiuni live ale evenimentului și cu dezbateri asupra fenomenului.

Săptămâna spațiului cosmic 4-10 octombrie 2011 a fost sărbătorită cu fast la Planetariul Baia Mare. Ok, bineînțeles că nu au lipsit observațiile astronomice!!!

ANUL 2010

Dacă Anul Internațional al Astronomiei 2009 ne-a oferit satisfacția sporirii interesului publicului larg pentru astronomie, în special a publicului tânăr, căruia Planetariul Baia Mare i-a oferit o paletă largă de activități și programe dedicate, nici anul 2010 nu a fost mai prejos.

Pe 20 aprilie 2010, ora 12.00 v-am invitat la ”meditație”! Sărbătorirea ZILEI INTERNAȚIOANALE A PĂMÂNTULUI (EARTH DAY) împreună cu noi. Discuții, dezbateri și proiecții de filme documentare despre starea planetei, despre trecutul, prezentul și viitorul TERREI. Dacă ”Earth Day” este organizată în întreaga lume pe 22 aprilie, noi am dorit să-i trimitem în avans salutul nostru planetei mamă sau mamei naturi și am realizat asta în colaborare cu Grupul Școlar ”C.D. Nenițescu”, Școala cu clasele I-VIII ”Vasile Alecsandri”, Școala cu clasele I-VIII ”Nicolae Iorga” și Școala cu clasele I-VIII Nr. 10.

Planetariul Baia Mare a fost unul dintre cele trei centre astronomice din România selecționate pentru organizare în colaborare cu centrul educațional al ESA (Agenția Spațială Europeană) a unor activități dedicate celebrării a 20 de ani de la lansarea pe orbită a Telescopului Spațial Hubble și mai ales pentru găzduirea printului oficial aniversar realizat de ESA. Pe 24 aprilie 2010, de ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ASTRONOMIEI, v-am invitat să îi spuneți „HELLO!” lui Hubble, expresia cea mai elocventă a depășirii de către om a granițelor atmosferice ale Terei şi evadării în Cosmos. V-am așteptat cu o expoziție, un slideshow aniversar, o avanpremieră expozițională și invitația de a testa împreună echipamentele (telescoapele) din astromagazin!

În 18-19 mai 2010 de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor, am oferit publicului un festin cultural gratuit în program nocturn, până după miezul nopții, cu expoziții neconvenționale, filme documentare, reprezentații și observații astronomice. Așadar NOPȚI ALBE LA PLANETARIU PENTRU DUMNEAVOASTRĂ!

Pe 18 iunie 2010, am fost la Coaș, unde am deschis un nou atelier mobil de astronomie, în parteneriat cu Primăria Coaș și școala generală din localitate.

Pe 1 iulie 2010, planetariul nostru a împlinit 41 de ani și ne-am hotărât că este cazul să facem o prezentare publică a proiectului general de modernizare a PLANETARIULUI BAIA MARE. Ca urmare a implementării acestui proiect, Planetariul Baia Mare va deveni cel mai modern și mai important planetariu de mărime medie din această zonă a Europei!

În meniul cultural al anului 2010, Planetariul Baia Mare a mai oferit o expoziție permanentă dedicată sistemului solar, o expoziție de impact într-un format modern și o expoziție temporară (itinerabilă) pe rollup-uri ”Say Hello to Hubble”.

De asemenea, ne-am ocupat și de website-ul nostru, oferindu-i o nouă înfățișare și un domeniu, iar în ce privește dinamica, am adăugat câteva pagini cu tot ce este nou – interesant – formidabil în astronomie și în aspirația omului de înțelegere și explorare a spațiului cosmic!

ANUL 2009

Acum 400 de ani își îndrepta luneta pentru prima oară spre cer cel supranumit ”părintele astronomiei observaționale”: Galileo Galilei. Acum 40 de ani, pe 1 iulie 1969 își deschidea porțile primul planetariu public din România, Planetariul Baia Mare! Anul Internațional al Astronomiei 2009 a purtat așadar, la Baia Mare, marca unei duble aniversări care, prin audiența generală directă de peste 15.000 de vizitatori, reprezintă un succes care a depășit așteptările noastre.

Planetariul Baia Mare – dincolo de renovările și dotările tehnice obținute prin grija prof. Victor Gorduza, directorul fondator al Muzeului de Mineralogie Baia Mare, de care aparținem și de finanțarea directă sau indirectă a tuturor acțiunilor noastre culturale de către Consiliul Judeţean Maramureş – a oferit, îndrăznim să credem, destule surprize plăcute pasionaţilor de astronomie şi celor care au dorit să facă din acest an, un event cu adevărat semnificativ.

La Planetariul Baia Mare, Anul Internațional al Astronomiei 2009 a debutat chiar de la 1 ianuarie cu oferta prezentării în cupolă, alăturat demonstrației clasice cu proiectorul ZKP1, a filmului documentar oficial al AIA, ”EYES ON THE SKIES” cu subtitrarea în limba română realizată în regim propriu precum și demonstrații extinse videoproiectate cu cele două programe de calculator – Stellarium și Celestia, care oferă funcții de planetarii virtuale.

Prima acțiune oficială a Anului Internațional al Astronomiei 2009, la care a subscris și planetariul nostru a fost ”Și EA este astronom”, proiect desfășurat în perioada 1-8 martie și care s-a materializat prin vizite gratuite pentru doamne și domnișoare, expuneri privind rolul femeii în istoria dezvoltării astronomiei ca știință, oferirea de mărțișoare personalizate cu sigla A.I.A – 2009. Acțiunea, mediatizată în presa locală și în media digitală a avut o audiență pe targetul de public scontat de 500 de persoane.

În perioada 2-5 aprilie 2009 s-a desfășurat la Planetariul Baia Mare al doilea program oficial al Anului internațional astronomic, respectiv „100 de ore de astronomie”, acțiune organizată în colaborare cu Palatul Copiilor Baia Mare, Filiala SARM din Sighet – prin Sorin Hotea și Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” din Zalău. Peste 1000 de vizitatori au asistat la observații nocturne și diurne asupra Soarelui, Lunii și asupra lui Saturn. Au fost organizate concursuri pe teme astronomice, expuneri publice pe clase de vârstă și realizate proiecții de filme documentare tematice, audiența generală directă a proiectului fiind de 1100 de participanți.

Aniversarea a 40 de ani de astronomie la Planetariul Baia Mare, acțiune înscrisă de noi în programul oficial național, întrucât a suscitat prezența unor specialiști din țară și a unor cadre profesorale din mediu universitar, liceal și gimnazial, a constat în principal dintr-un simpozion de specialitate, alăturat unui dialog interdisciplinar ce a dorit să ofere repere ale importanței acestei științe, ca disciplină esențială a cunoașterii umane. În cei 40 de ani de existență, cei 2 milioane de vizitatori care au trecut pragul planetariului Baia Mare sunt dovada cea mai elocventă a interesului de care s-a bucurat dintotdeauna instituția noastră ca și casă a științei și culturii. În cadrul acestei acțiuni s-au prezentat referate, au avut loc mese rotunde de discuții, s-au proiectat filme documentare, s-a inaugurat noua sală multifuncțională a Planetariului prin vernisajul expoziției de fotografie documentară ”Primul român în Cosmos: Dumitru Prunariu” și prezentarea miniexpunerii de postere cu colaje ale colecției filatelice ”prof. Aurel Feștilă” cu tema ”Omul în spațiul extraterestru”. Cu această ocazie alăturat lansării cărții ”Introducere în astronomie”, studiu al prof. Univ. Sass I. Huba, publicat sub editura Universității de Nord Baia Mare, a fost prezentată și broșura ce poartă titlul ”40 de ani de astronomie la Baia Mare”, dicată istoriei planetariului Baia Mare și istoriei astronomiei, deopotrivă. În cadrul lucrărilor simpozionului s-a remarcat și cercul de astronomie condus de profesorul Lucian Stelian, cu participarea medialiaților la Olimpiada Internațională de Astronomie Șandor Kruk și Andrei Cuceu.

”Nopțile Galileene” de la Baia Mare, ultima acțiune oficială a AIA 2009, desfășurată de Planetariul Baia Mare între 23-24 octombrie 2009, au fost tot atâtea nopți dedicate celebrării lui Galileo, cu observații astronomice asupra lunii și a planetei Jupiter, cu sateliții săi. În programul acțiunii au fost incluse, în spirit interdisciplinar o ”dimineață de astroliteratură”, o masă rotundă cu tema ”Astronomia, încotro?”, în cadrul căreia au avut loc dezbateri asupra curicculei școlare cu profesori de la Universitatea de Nord Baia Mare și liceele și școlile din oraș și o seară astro-muzicală de concert rock susținut de trupa ”The Next Generation”. Printre colaboratori enumerăm: Palatul Copiilor Baia Mare, Școala Generală ”Al. Ioan Cuza”, Colegiul ”Alexandru Papiu Ilarian” din Zalău, Colegiul ”Andrei Saligny” din Baia Mare. Audiența directă a proiectului a fost de 650 de participanți.

La începutul lunii decembrie 2009, la planetariul Baia Mare a fost deschis astromagazinul, un stand de prezentare, testare și vânzare de telescoape, binocluri, alte ustensile și bibliografie cu tematică astronomică, iar acestuia i se adaugă o nouă expoziție permanentă organizată în sala multifuncțională, dedicată Sistemului Solar, care se alătură expoziției de bază ”Universul în mileniul III”. Aceste două ”achiziții” vor fi probabil elemente cheie pentru ca succesul anului astromic internațional 2009 să continue mulți ani de acum.

În anul 2009 Planetariul Baia Mare și-a făcut simțită prezența și pe Internet! Peste 15.000 de internauți au vizitat site-ul nostru Internet în anul 2009. Toate manifestările importante ale Planetariului au fost transmise live pe Internet de pe site-ul nostru, prin platforma justin.tv, cu o audiență de peste 7.000 de vizionări. De asemenea canalul YouTube dedicat de noi clipurilor video de promovare a fost accesat de 1.000 de vizitatori unici iar clipurile noastre au cumulat 31.000 de vizionări. Revista elecronică publicată de planetariul nostru pe Internet a fost de asemenea accesată sau descărcată de peste 1500 de ori.

La Baia Mare ”Anul Internațional al Astronomiei – 2009” a fost cu siguranță un succes, datorat în mare măsură publicului care a participat implicit la manifestările dedicate, publicului larg care în introducerea fiecărei reprezentații în cupola planetariului a ascultat o scurtă introducere în astronomie, căreia  i s-a asociat numele și recunoștința pe care o datorăm lui Galileo Galilei, organizatorilor în plan internațional și național, care au asigurat gestionarea proiectului global, precum și autorităților locale, Consiliul Județean Maramureș și Primăriei Municipiului Baia Mare, care au asigurat asistența financiară a acțiunilor noastre și infrastructura pentru asocierea planetariului ca important obiectiv cultural turistic al municipiului Baia Mare: tuturor le mulţumim pentru contribuţia la succesul anului internațional astronomic 2009!

Sari la conținut