PLANETARIUL BAIA MARE

rocky

… to be continued!

O planetă trece pe lângă planeta Pământ și zice:
– Ce mai faci, soro? Nu te-am mai văzut de milioane de ani!
– Nu prea bine. Știi, mi-au ieșit Homo Sapiens.
– Nu-ți fă griji! O să-ți treacă. Am avut și eu.

Doi astrofizicieni, la un pahar de cola fără zahăr, în BAR -discută. Un tip afumat de la masa de alături ce ascultase cu atenție discuția, se apropie și întrebă îngrijorat: ”Ce ați spus adineaori?” Unul dintre astro explică: ”Discutam despre evoluția stelară și i-am spus colegului că Soarele va rămâne fără combustibil nuclear și se va transforma într-o stea gigantă roșie în următorii 5 miliarde de ani, spulberând tot ce găsește în drum, inclusiv Pământul”. ”Pfiu! – răsuflă ușurat bețivul – Mi s-a părut că ați spus cinci milioane!”

Viața pe Pământ o fi ea scumpă dar include o călătorie anuală gratuită în jurul Soarelui!

Un om plin de găuri merge pe o stradă. La un moment dat îi cade o gaură. Se apleacă să o ridice și cade și el în ea.

 

Intrebare: Ce este IT?

Astronomii vor face IT toată noaptea
Chimiștii vor face IT prin combinare
Newton a făcut IT cu forță
18 secole fizicienii au făcut IT cu corpuri rigide
Maxwell a făcut IT cu magnetismul
Volta a făcut IT cu o zdruncinătură
Watt a făcut IT cu putere
Joule a făcut IT cu energie
Ohm a făcut IT cu rezistența
Pascal a făcut IT sub presiune
Hooke a făcut IT utilizând arcurile
Coulomb s-a încărcat de-a binelea cu IT
Herț a făcut IT frecvent
Boltzman a făcut IT la căldură
Ampere a lăsat IT să curgă
Pentru Francklin IT a fost o experiență electrizantă
Edidon a pretins că el a inventat IT
Când Richter a făcut IT, pământul s-a cutremurat
Pentru Darwin, IT a fost naturală
Freud a făcut IT în timpul somnului
Mendel a studiat consecințele IT
Când Wegener a făcut IT, continentele s-au mutat
Fizicienii clasici au făcut IT într-o mișcare de armonie și uniformitate perfectă
Heisenberg nici măcar nu a fost sigur că ceea ce face el este IT
Bohr a conferit IT o stare de excitație
Pauli a făcut IT dar și-a exclus prietenii din asta
Schrodinger a făcut IT în valuri
Bose a făcut IT cu partenerii
Einstein a făcut IT pe o suprafață curbată
Oort a făcut IT într-un nor
Hubble a făcut IT pe întuneric
Watson și Crick au fost uimiți de IT
Cosmologii fac IT în big-bang
Teoreticienii fac IT pe hârtie
Wigner a făcut IT în grup
Richter și Ting a făcut IT cu savoare
Astrofizicienii fac IT cu steluțele
Cercetătorii planetari fac IT cu Uranus
Electronii miscroscopici fac IT
Richter and Ting did IT with charm.
Astrophysicists do IT with young starlets.
Planetary scientists do IT with Uranus.
Fenyman a făcut IT pe câmpuri
Hawking a scris o scurtă istorie a IT
și teoreticienii supersimetriei fac IT cu sleptonii

Răspuns: IT = știință, desigur

 

 

Întrebare: E ok să glumim despre asteroizi? Răspuns: Și ce ar trebui să facem?

Întrebare: Ce au crezut dinozaurii că îi lovește acum 65 de milioane de ani? Răspuns: O invazie extraterestră!

Întrebare: Ce câștigă Facebook dacă un asteroid lovește Pământul? Răspuns: Un nou utilizator!

Întrebare: Ce îi spune Terrei asteroidul, înainte de impact? Răspuns: ”Ne vedem pe My Space!”

 

Una dintre vedetele Sistemului nostru solar este planeta Saturn. De ce? Saturn s-a însurat de mai multe ori! Dovada: Are cele mai multe inele!

Alta … la fel de pueri…tă! Cum își menține sistemul solar pantalonii? Cu centura de asteroizi! 🙂

De ce nu a fost topit primul astronaut care a ajuns pe Soare? S-a dus noaptea!

Planeta Marte se uită cu jind la Saturn și îi strigă: Frate, arăți ca o vitrină de amanet! 🙂

Când are Luna cea mai mare greutate? Când este plină!

Holmes și Dr. Watson au campat undeva. Și-au montat cortul sub cerul înstelat și au intrat la odihnă. Pe la miezul nopții Holmes îl trezește pe Watson și îl întreabă:
”Watson, uită-te în sus la stele și spune-mi ce vezi?” Watson răspunde: ”Văd milioane și milioane de stele”
”Și ce poți deduce din asta?”, replică Holmes. Watson răspunde: ”Ei bine, dacă există milioane de stele, cel puțin câteva au planete, poate chiar câteva planete ca a noastră. Acolo ar putea exista viață!”
Și Holmes spune: ”Excelent, ești un geniu! O altă deducție ar fi aceea că cineva ne-a furat cortul!”

Este de mare actualitate problema zborurilor interstelare prin utilizarea energiei nucleare. O organizație non-profit încearcă să convingă omenirea că beneficiul ar fi uriaș – că toate misiunile spațiale și-ar reduce timpul de zbor cu 400%, că am putea ajunge la cea mai apropiată stea într-un timp record de numai 3-4 generații: Ei bine, la sondajul online, 50%+1 dintre cei chestionați au fost de acord cu combustibilul nuclear, cu o singură condiție … lansările spre alte stele să se facă de pe Marte!

Asta e seacă: Venus și Terra, la un pahar de vorbă! Frumoasa Venus întreabă. Ești bine, soro? Nope, răspunde Terra: Am apă la plămâni!

 

 

Două brunete (nu spun că-s blonde … c-ar fi discriminare) stau de vorbă: Fato, zice una, iți pun o întrebare serioasă, să-mi spui care crezi că e mai aproape, Luna sau Anglia? Răspuns: Fato, e simplu: Luna e mai aproape, că o poți vedea. Anglia nu se vede.

Dupa o expeditie pe pamânt, un astronaut martian se întoarce la el acasa. Se prezinta în fata sefilor sai cu un televizor sub brat si declara:
-N-am putut sa capturez nici un pamântean, dar am facut ceva mult mai bun: am adus unul din zeii lor.

 

Când NASA se pregătea pentru Proiectul Apollo, astronauții au fost duși într-o rezervație de indieni Navajo pentru antrenamente.Într-o zi, un șef de trib împreună cu fiul său s-a apropiat de membrii echipajului care exersau mersul pe roci.Șeful de trib, care vorbea doar limba navajo, a pus o întrebare, iar fiul său a tradus pentru staff-ul NASA: ”Ce fac oamenii aceștia în costumele lor mari?”. Unul dintre astronauți a replicat că exersează mersul pe Luna. Când fiul i-a tradus șefului de trib ce spusee astronautul, acesta – foarte încântat – a întrebat dacă este posibil să trimită prin astronauți un mesaj pe Lună. Fiind o oportunitate pentru promovare, un oficial NASA ce îi acompania pe astronauți a spus ”Desigur” și a pregătit un reportofon pentru înregistrare. Fiul șefului de trib a ascultat înregistrarea în limba navajo și a început să râdă. Dar a refuzat să traducă mesajul. Așa încât echipajul NASA s-a dus într-un sat vecin și i-a rugat pe membrii altui trib să traducă mesajul înregistrat. Aceștia au râs dar au refuzat de asemenea să traducă mesajul către Luna. În final, s-a apelat la un traducător guvernamental care după ce a râs bine, a tradus mesajul: ”Aveți grijă la acești ….. Ei vin cu gândul să vă fure pământurile!”

 

Avertisment: +18.

Doi extratereștri, Zathar și Caad, aterizează în deșertul Simpson, în vecinătatea unei stații de petrol abandonate. Ei se apropie de pompa de petrol și Zathar i se adresează: ”Salutări, Pământeanule. Venim în pace. Condu-ne la conducătorul vostru!”
Pompa de petrol, desigur, nu i-a răspuns.
Zathar a repetat salutarea și nici de astădată nu a primit răspuns.
Enervat de atitudinea care i s-a părut obraznică a pompei de petrol, Zathar și-a scos pistolul cu lase și impacientat a spus: ”Salut Pământeanule, venim în pace. De ce ne ignori în halul acesta? Du-ne la conducătorul vostru, sau voi fi obligat să te lichidez”.
Caad a început să-și avertizeze camaradul: ”Nu, nu este bine să îl enervezi …”, însă … înainte de a-și fi încheiat avertismentul, Zathar a tras cu pistolul cu lase în pompa de petrol.
S-a produs o explozie uriașă care i-a aruncat pe amândoi în aer vreo 200 de metri … în deșert.
Când în final și-au recăpătat conștiința (extratereștrii au pielea solidă) Zathar s-a întors spre Caad și a spus: ”Ce creatură feroce! Aproape ne-a ucis! Cum ai putut determina că e atât de periculos?”
Caad i-a răspuns: ”Dacă am învățat ceva în călătoriile mele prin galaxie este că dacă un tip are o chestie destul de mare încât și-o poate înfășura de două ori în jurul său și apoi să o înfigă în propria ureche, e clar că nu trebuie să te pui cu el”.

 

 

Un astronom participa la o expediție în Africa pentru a observa a eclipsă totală de soare, cu vizibilitate totală numai de acolo și … este capturat de canibali. Eclipsa urma să survină a doua zi către amiază. Pentru a-și recâștiga libertatea și-a propus să pozeze ca un zeu și să amenințe tribul cu distrugerea Soarelui dacă nu va fi eliberat, dar era nevoie de o sincronizare foarte bună! Adică … exact la ora … Așa încât, folosind cele câteva cuvinte învățate din limba canibalilor, și-a întrebat străjerul care-l păzea la ce oră aveau aceștia de gând să-l ucidă. Străjerul i-a răspuns: ”Tradiția este ca prizonierii să fie uciși în momentul când soarele atinge cea mai înaltă poziție pe cer, la o zi după ce au fost capturați așa încât să poată fi gătiți și serviți la cină”. ”Excelent”, a replicat astronomul. Străjerul însă a continuat: ”Dar cum toată lumea este încântată de acest eveniment, în cazul tău va trebui să așteptăm până după eclipsă”.

Când s-au făcut ultima oară angajări la Planetariu, după proba scrisă care a durat câteva ore bune, a sosit momentul interviului. Iar prima întrebare a fost, desigur: Vă este frică de întuneric? 🙂

 

Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik) (n. 19 februarie 1473, în orașul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia – d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar.

Ce l-a determinat pe Nicolaus, în ciuda curentului, să creadă că Pământul se rotește în jurul Soarelui și nu invers? Părinții săi: în copilărie îi spuneau mereu: ”Nicola, lumea nu se învârte în jurul tău!”

Întrebare: Care dintre aștri este mai folositor: Soarele sau Luna?
Răspuns: Luna, pentru că Luna strălucește noaptea, atunci când ai nevoie de lumină, pe când Soarele strălucește ziua, când nu ai nevoie …

NASA tocmai a dezvăluit detalii asupra motivelor pentru care Roverul nu mai acceptă nici o comandă de la sol. Au fotografiat LCD-ului încorporat care arăta un ecran Windows cu textul ”Press any key to continue”

 

Potrivit astronomilor, săptămâna viitoare va avea două zile de miercuri. Ei spun că un astfel de eveniment se întâmplă doar o dată la 60.000 ani și, deși nu este cunoscută cu precizie cauza acestui fenomen, sunt bucuroși că au o zi în plus pentru a găsi o explicație.

”E un lucru bun că specialistul responsabil cu numirea galaxiilor s-a lăsat inspirat de batoanele de ciocolată și nu de mâncarea chinezească. Altfel galaxia noastră Milky Way ar fi putut avea numele Moo Goo Gui Pan și cine ar mai fi dorit să învețe despre așa ceva?”

Tinem legătura?

Informații ”proaspete” de la PLANETARIU!

%d blogeri au apreciat: