(SI A FOST) NOAPTEA MUZEELOR 2018 LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Și în acest an, NOAPTEA MUZEELOR a scos băimărenii din case, în ciuda vremii schimbătoare și – printre alte obiective ce au pregătit programe speciale, Complexul Astronomic Baia Mare a primit în condiții de maximă ospitalitate peste 2000 de vizitatori, cam la fel de mulți ca și anul trecut.

Programul cultural propus – ”COSMOS” – a cuprins spectacole gratuite de planetariu, vizitarea expozițiilor de bază și temporare,  vizionarea de filme documentare și un atelier creativ pentru copii, unde aceștia s-au putut desfășura în voie. Atât cât au permis norii năbădăioși și mai ales către miezul nopții, cele trei telescoape au fixat adâncimile cosmosului, surprinzând Luna, Jupiter și obiecte Deep-Sky. Și în acest an, planetariul pentru nevăzători a fost una din atracțiile speciale ale vizitatorilor văzători, pentru că acest dispozitiv miniatural permite să atingi cerul iar această dorință se potrivește așteptărilor oricărui vizitator. O altă atracție a fost expoziția ”Constelații Românești Tradiționale”, într-o formula remasterizată, cu un plus de efecte vizuale, expoziție de bază lansată în 2012 și care până în prezent a fost vizionată de peste 100.000 de vizitatori, fără să ținem cont de itinerările prin țară.

Mulțumim voluntarilor de la Asociația Team4Youth care – și în acest an – și-au adus contribuția cu profesionalism și entuziasm la buna desfășurare a evenimentului care, altfel s-a încheiat cu mult după miezul nopții, la ora 1.30. Mulțumim și voluntarilor oferiți de Centrul pentru excelență în Astronomie al Colegiului ”Vasile Lucaciu” care au gestionat căutătoarele telescoapelor și au furnizat informații utile vizitatorilor care au privit obiectiv în adâncimea COSMOS-ului.

Monitorizarea publicului s-a făcut prin intermediul unor fluturași și pliante, fiecare vizitator primind câte un flyer sau un pliant, rezultând prin difuzare un număr de peste 2000 de participanți, în majoritate băimăreni. Aceste publicații, ca și indicațiile ghidului în cupola planetariului sau în expoziții au avut calitatea de a invita publicul băimărean să viziteze instituția noastră într-o zi obișnuită, în familie când – probabil au înțeles acest lucru – ”magia” planetariului este cu totul alta, expozițiile pot fi vizitate pe indelete și povestite altfel, iar experiența vizitării celui mai modern planetariu din România care în 2019 va serva 50 de ani de activitate – este și aceasta cu totul diferită.

Ciprian Crișan – Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.