DESPRE OBSERVAREA EXTRATEREȘTRILOR – TIMPUL OCUPAT DE INTELIGENȚA ORGANICĂ REPREZINTĂ O FRACȚIUNE ÎN EVOLUȚIA COSMOSULUI

DESPRE OBSERVAREA EXTRATEREȘTRILOR – TIMPUL OCUPAT DE INTELIGENȚA ORGANICĂ REPREZINTĂ O FRACȚIUNE ÎN EVOLUȚIA COSMOSULUI

”Perioada de timp ocupată de inteligența organică reprezintă doar o fracțiune între viața timpurie și lunga eră a mașinilor”, a spus Martin Rees, Profesor Emerit de Cosmologie și Astrofizică, de la Universitatea Cambridge, Astronom Regal și membru al Camerei Lorzilor, fost președinte al Societății Regale. ”Pentru că astfel de civilizații s-ar dezvolta la diferite rate, este extrem de improbabil ca noi să putem identifica viață inteligentă în același stadiu de dezvoltare ca și noi. Mult mai probabil ar fi, ca viața pe care am putea-o identifica să se afle în formă foarte simplă, sau inteligență electronică deplină, fără aport organic”.

”Chestiunea legată de existența unor civilizații extraterestre avansate undeva în univers a fost dintotdeauna vexată de trei mari incertitudini ale ecuației Drake”, a spus Adam Frank – astronom al Universității Rochester. ”Știm cu apoximație cât de multe stele pot exista. Nu știm însă câte dintre acestea dețin planete care pot găzdui viața, cât de des viața poate evolua și conduce câtre forme inteligente și cât de mult timp o civilizație poate rezista până la momentul extincției sale.”

Estimările realizate de Misiunea Kepler a NASA sugerează un număr de 2 x 10^22 stele ce există în universul cunoscut, 20% dintre acestea au planete ce rezidă în zone locuibile ce au temperaturi, atmosfere și alte condiții ce fac viața suportabilă. Așa încât, una dintre incertitudini pare a fi rezolvată.

”Extratereștrii ar putea exista în forme pe care noi nici nu le putem concepe”, a spus Rees. ”Aceștia ar putea sta în fața noastră și noi nici măcar nu i-am putea recunoaște. Problema este că noi căutăm ceva ce ne seamănă foarte mult, presupunând că acești extratereștri au cel puțin același nivel al matematicii și tehnologiei.”

”Eu suspectez că viața și inteligența ar putea exista în univers în forme care pot scăpa chiar și imaginației omului. La fel cum un cimpanzeu nu poate înțelege teoria cuantică, ar putea exista aspecte ale realității care sunt dincolo de capacitatea de înțelegere a creierului uman.”

Acest interviu de profunzime cu Rees a fost realizat la Colegiul Trinity din Cambridge, de către Matt Warren, și a acoperit o paletă largă de subiecte, incluzând dimensiunea universului și probabilitatea existenței inteligenței mașinilor. Ceea ce urmează este reply-ul dat de Rees la problema existenței vieții extraterestre avansate în cosmos.

(întrebare): Cât de mare este Universul … și este unul singur?

(răspuns): Orizonturile noastre cosmice s-au extins enorm în ultimul secol, dar există o limită definită a dimensiunii universului observabil. Acesta conține toate obiectele de la care lumina a putut ajunge până la noi, de la Big-Bang încoace, de acum aproximativ 14 miliarde de ani. Înțelegerea mai recentă este că universul observabil ar putea să nu fie Universul complet. Există mai mult dincolo de orizont, așa cum există pe Terra ceva dincolo de orizont atunci când observăm oceanul dintr-o barcă.

Mai mult, galaxiile se deplasează și trec dincolo de orizont, dar mai interesant este faptul că Big-Bang-ul este posibil să nu fi fost unicul. Ar putea exista alte universuri răspândite, deconectate de al nostru și de-aceea ne-observabile, posibil chiar guvernate de legi fizice diferite. Realitatea fizică pe această scară mult mai vastă ar putea, de aceea, fi mult mai variată și interesantă decât ce putem noi observa.

Universul observabil este guvernat pretutindeni de aceleași legi fizice. Putem observa o galaxie îndepărtată și vedea că atomii ce emit lumina sunt la fel cu cei din laborator. Dar ar putea exista domenii fizice ce sunt guvernate de cu totul alte legi. Unele ar putea să nu aibă deloc gravitație, sau să nu permită fizica nucleară. Universul nostru ar putea să nu fie nici măcar un domeniu tipic (n. al multiversului).

Chiar și în universul nostru există atât de multe moduri în care pot fi asamblați aceiași atomi, așa încât – dacă este destul de mare – e posibil să existe un alt Pământ – poate chiar un avatar al planetei noastre. Dacă acesta ar fi cazul, universul, însă, ar trebui să fie mult mai mare decât universul observabil, cu un număr pe care pentru al scrie doar, am avea nevoie de toți atomii din univers.

(întrebare): Și atunci, cât de posibilă este viața extraterestră în această expansiune vastă?

(răspuns): Noi știm că planetele există în jurul multor stele, să spun majoritatea stelelor. Știm că în galaxia noastră există probabil milioane de planete asemănătoare Terrei în multe aspecte, cu apă lichidă. Întrebarea este, atunci, dacă viața s-a dezvoltate acolo și – încă nu putem răspunde la această întrebare.

Deși cunoaștem via selecția darwiniană că o biosferă complexă a evoluat acum 4 miliarde de ani, încă nu înțelegem adevărata origine a vieții – tranziția de la chimia complexă către metabolizare, structurile replicatoare. Vestea bună este că, probabil în 10-20 de ani de acum, vom avea o idee mai clară despre ce s-a întâmplat și, mai ales, cum s-a produs acest proces. Această înțelegere a apariției vieții pe Terra va putea fi extrapolată și vom avea o idee despre cum poate răsări viața și în alte locații din Univers. Vom știi mai bine cum și unde să căutăm viața în alte părți.

Dar chiar dacă ar exista viață pretudindeni în Univers, asta nu înseamnă automat că este viață inteligentă. Părerea mea este că dacă ar fi să detectăm o inteligență extraterestră, nu va fi deloc asemănătoare nouă. Ar fi un fel de entitate electronică.

Dacă luăm în calcul istoria noastră pe Terra, au fost necesari 4 miliarde de ani de la primele protozoare și până la civilizația noastră curentă, tehnologică. Dar dacă privim spre viitor, este probabil ca în numai două secole pe Terra mașinile să preia puterea – iar această eră a mașinilor ar putea dura miliarde de ani.

(întrebare): Credeți că mașinile vor dezvolta inteligență?

(răspuns): Sunt foarte mulți oameni care ar paria pe asta. Cea de-a doua întrebare este însă dacă implică în mod necesar conștiința – sau dacă aceasta se limitează la inteligența umedă, pe care o avem în craniile noastre. Majoritatea oamenilor ar argumenta însă că este o proprietate emergentă și că ar putea să se dezvolte într-o minte a mașinii.

(întrebare): Deci, dacă universul este populat de minți superioare electronice, la ce întrebări vor medita acestea?

(răspuns): Nu putem concepe asta mai mult decât un cimpanzeu ar putea ghicii lucrurile care îi preocupă pe oameni și la care se gândesc. Aș putea să îmi imaginez că aceste minți nu se află captive pe planete. În timp ce noi depindem pe planeta noastră de atmosferă, aceste entități ar fi fericite în zero gravitație, plutind libere în spațiu. Aceasta le-ar putea face și mai greu de detectat.

(întrebare): Cum va reacționa umanitatea la descoperirea vieții extraterestre?

(răspuns): Cu siguranță, universul va deveni mai interesant dar ne va face pe noi, oamenii, mai puțin unici. Întrebarea este dacă va putea induce în noi puțină modestie cosmică. Dacă, dimpotrivă, toate căutările vieții extraterestre nu vor avea rezultat, vom știi cu siguranță că această mică planetă este cu adevărat un loc special, singurul punct mic albastru unde a apărut viața. Această eventuală înțelegere ar avea nu o semnificație globală, ci o importanță galactică. Și este posibil să rămânem fixați în această lume. Vom putea să privim mai departe, tot mai departe în spațiul cosmic, dar călătoria către alte lumi dincolo de sistemul nostru solar va fi o întreprindere post-umană. Timpul necesar călătoriei în spațiul cosmic este mult prea mare pentru corpuri și minți umane. Dacă ești nemuritor, atunci aceste distanțe devin mai facile … Călătoria interstelară va fi realizată de roboți, iar nu de oameni.

Sursa: DailyGalaxy.com – University of Cambridge and The Conversation
Traducere și adaptare: Ciprian Petru Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.