EXPOZIȚII ITINERATE DE COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE – 2018

EXPOZIȚII ITINERATE DE COMPLEXUL ASTRONOMIC ÎN ANUL 2018

La momentul deschiderii sale în 2012, ca urmare a unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, expoziția ”Constelații Românești Tradiționale” era prima expoziție digitală multimedia din România, fiind doar la Baia Mare vizitată de peste 200.000 de vizitatori. De-a lungul timpului expoziția a fost prezentată, cu diverse ocazii și în formule diferite, având desigur și o serie de continuări, sub forma unui simpozion național – în 2013, prin care Baia Mare timp de o săptămână a devenit capitala astronomiei românești și în contextul a două proiecte adiacente, cu anvergură națională, care au transpus expoziția în limbaj tactil și multi-senzorial în 2016 (”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă de astronomie pentru nevăzători) și sub forma unui planetariu pentru nevăzători în 2017, împreună cu diverse publicații dedicate – precum Manualul Ghid pentru muzeografi, Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, planisfere speciale distribuite gratuit, aplicații interactive pentru telefoane mobile ș.a.m.d.

De-a lungul timpului, Expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” a fost prezentată în multe locații din țară, la Baia Mare, Sighet, Satu Mare, Negrești-Oaș, Craiova, Constanța, Pitești, București, Sibiu, Bârlad, Suceava, Galați, Târgoviște, Bacău, Cluj Napoca, Timișoara, Hunedoara, Oradea și Carei. Pentru că acest demers își asumă o anvergură națională, expoziția ”Constelații Românești Tradiționale” va fi itinerată pe viitor în multe alte locații din țară și străinătate.

La sfârșitul anului trecut, expoziția digitală multimedia ”Constelațiații Românești Tradiționale” era una dintre atracțiile prezentate la Miercurea Ciuc în cadrul unui festival de astronomie organizat de Asociația ”Ucenicul Astronom” în cadrul Palatului Administrativ, expoziție găzduită între 8 decembrie 2017 – 25 ianuarie 2018.

Anul 2018, ca și alte inițiative similare din anii anteriori, a fost marcat de colaborarea Complexului Astronomic Baia Mare, cu artistul fotograf Ilie Tudorel, prin Asociația ”Millennium”, sub forma unui duplex expozițional itinerant, căruia expoziției ”Constelații Românești Tradiționale” i s-a adăugat o expoziție de fotografii ”Semnele Ceriului”, un proiect fotografic menit să promoveze cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale în arhitectura tradițională din România. Cele două expoziții, care s-au completat dinamic au reprezentat atracții formidabile pentru publicul vizitator din locațiile în care acest duplex a fost prezentat.

La 1 februarie 2018, în Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, era vernisat duplexul expozițional dedicat Anului European al Patrimoniului Cultural, cuprinzând cele două expoziții ”Constelații Românești Tradiționale” și ”Semnele Ceriului” – expoziția de fotografii propusă de Ilie Tudorel. Expoziția duplex a fost găzduită la Satu Mare timp de două săptămâni. Fotografiile prezentate pe simeze sunt mai ales reprezentări sculptate ale Soarelui, Lunii sau stelelor prezente pe biserici, case, mobilier sau porți tradiționale din toate zonele României. Toate aceste simboluri conferă o estetică și un sens ascuns tuturor obiectelor și monumentelor pe care apar.

În perioada 21 februarie – 31 martie 2018, Muzeul Cetății și Orașului Oradea a găzduit această frumoasă expoziție itinerantă comună ”Semnele Ceriului” și ”Constelații Românești Tradiționale”. Simbolurile sunt componente ale unui limbaj universal, povești ancestrale codificate în semne imuabile difuzate universal. Din vechime, simbolurile strămoşilor sunt prezente peste tot în lume constituind un liant multicultural şi un limbaj universal al meşterilor sau artizanilor derivând din însăşi filosofia ancestrală a umanităţii.

Între 4 – 14 aprilie 2018, dubla expoziție ”Constelații Românești Tradiționale” și ”Semnele Ceriului” a revenit acasă la Baia Mare, fiind etalată în Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”.

În perioada 17 aprilie – 4 mai 2018, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” a fost itinerată la Timișoasa, fiind prezentată în colaborare cu Societatea Română pentru Astronomie Culturală, în holul mare al Universității Timișoara.

În 9 mai 2018, de Ziua Europei, duplexul expozițional a ajuns și a fost prezentat la Negrești-Oaș, la Muzeul Țării Oașului, în cadrul Galeriilor de Artă ”Dr. Mihai Pop”, ale muzeului. Cele două expoziții formează un ansamblu unitar, sugerând o viziune populară complexă asupra cerului, articulată în simbolistică, arhetipuri culturale, noțiuni de astronomie practică, povestiri interesante cu caracter etic etc., din care poate fi reconstituită o panoramă incitantă a etosului românesc și a unor componente mai speciale ale patrimoniului cultural material și imaterial. Expoziția a rămas la Negrești aproape o lună.

Între 10 iunie – 19 iulie 2018, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost gazda duplexului cultural inițiat de Asociația Millenium și Complexul Astronomic Baia Mare, prin itinerarea în comun în diverse locații din țară și străinătate a expoziției de fotografie ”Semnele Ceriului – fotografii de Ilie Tudorel” și a expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”. Cele două expoziții se completează fericit într-un ansamblu cultural, antropologic, ce consemnează sacralitatea ”sigiliilor” cu simboluri astrale aplicate decorativ sau cu intenție apotropaică pe monumentele arhitecturii populare din lemn sau în arta decorativă, iar pe de altă parte transcrie pe înțelesul tuturor viziunea tradițională asupra cerului și constelațiilor, cunoștințele practice de astronomie practică și ritualică a poporului român, într-un dialog cu moștenirea culturală greco-romană ce încadrează constelațiile standard, recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională. Expoziția duplex, găzduită de Castelul Corvinilor, este dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural, iar pentru Complexul Astronomic Baia Mare, această ”caravană expozițională” prefațează jubileul instituției noastre care, în 2019, va aniversa 50 de ani de la inaugurarea sa în 1969, când devenea primul planetariu public din România.

În sfârșit, itinerarea expoziției duplex a ajuns și la Carei, la parterul Castelului Karoly, unde a fost prezentată între 5 octombrie – 5 noiembrie 2018.

La mijlocul lunii decembrie 2018, această expoziție itinerantă va fi prezentată – în acest format duplex – la Complexul Astronomic Baia Mare, marcând deopotrivă Anul Internațional al Patrimoniului Cultural, Anul Centenarului Marii Uniri și prefațând debutul anului semi-centenar al Complexului Astronomic Baia Mare.

În anul 2019 acest circuit cultural științific își va urma cursul său în țară și străinătate.

Despre expoziția digitală mobilă (itinerantă) Constelații Românești Tradiționale:

Bolta cerească, cu puzderia ei de stele, a aprins imaginaţia oamenilor din momentul în care ei şi-au ridicat conştient ochii spre cer. Cunoaşterea cerului, una din problemele de bază ale astronomiei de poziţie, înseamnă în primul rând cunoaşterea constelaţiilor, grupări de stele cunoscute din vremuri imemoriale. Omul antic şi-a imaginat pe cer figuri ce reprezentau fiinţe şi obiecte legate de viaţa lui cotidiană, de cultele religioase şi de diferitele fenomene ale naturii pe care nu şi le putea explica la momentul respectiv.

Fiecare popor, fiecare civilizaţie şi-a construit propria-i viziune asupra cerului, o imagine asupra bolţii cereşti care depindea inevitabil de locul din care se privea spre cer şi de gradul de dezvoltare socialeconomică a poporului respectiv. Spre exemplu, cerul grecilor abunda în eroi şi zeităţi, iar în cerul românesc ponderea cea mai mare o au constelaţiile pastoral-agrare, cele religioase sau istorice.

„Constelaţii româneşti tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Intenţia noastră a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării, am consemnat 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.

Varianta mobilă a expoziţiei, destinată itinerării, a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri, pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-ul: http://www.crt-ro.com

Prezentare – Activitate artistică Ilie Tudorel

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 73 de expoziţii de artă fotografică, din care 27 de expoziţii personale şi 46 de expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii editate în ţară şi în străinătate precum, şi în presa on-line. În anul 2015 a primit Premiul de excelenţă, acordat de revista „Gazeta de Maramureş”.

Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia română”, „Cetatea literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţională de turism „BeTUI” şi săptămânalul „Zi de zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic „Carei”, precum şi în numeroase cărţi.

Începând din anul 2011, a desfăşurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a înfiinţat canalul video https://www. youtube. com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent, canalul video de pe youtube are peste 473.000 de vizualizări din întreaga lume.

În 2013 a înfiinţat blogul de fotografie www. tudorphotoblog. blogspot. com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură şi promovarea României, a Transilvaniei şi a Maramureşului în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) şi subiectele conţin un înalt nivel de informaţie. Blogul de fotografie are peste 230 de albume foto şi o activitate intensă, având peste 140.000 de accesări de pe toate continentele. Tot din anul 2013 şi-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susţinut mai multe stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură şi în domeniul fotografiei de natură şi peisaj la Academia Photo Romania. A participat la trei tabere de creaţie în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” ediţia a XII-a şi ediţia a XIII-a şi Tabăra Internaţională „EuroPhotoCamp – 2014”).

http://www.tudorphotoblog.blogspot.com

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.