PROGRAMUL SPECIAL DE SĂRBĂTORI ȘI O IDEE DESPRE IEPURAȘUL DE PAȘTE

MUZEUL DE ȘTIINȚE ASTRONOMICE BAIA MARE (PLANETARIUL BAIA MARE) nu va avea program cu publicul în zilele de Vineri (30 Aprilie 2021) și Sâmbătă-Duminică (1 și 2 Mai 2021), sărbători legale. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente.

”Sărbătorile Pascale” sunt încununate, după unele păreri mici și mari, de sosirea ”Iepurașului”. Acesta este un personaj miraculos, transformat de zeița Eostre, dintr-o pasăre rănită, într-un iepuraș rapid dar gingaș, cu abilitatea menținută de a depune ouă. Personaj mitologic nordic, adaptat de misionarii creștini pentru a încuraja în-creștinarea, Iepurașul – ca simbol pascal – apare în premieră, menționat în lucrări tipărite, în Germania, în jurul anului 1500. Germanii sunt primii care au produs și dulciuri în formă de iepurași, la 1800, din aluat și zahăr, tot acum apărând – în Germania și Franța, primele ouă de ciocolată. (Sursa: Ziare.com)

Planetariul băimărean vă prezintă iepurașul ”intangibil” ceresc, componentă a patrimoniului cultural imaterial universal, constelația Lepus (Iepurele), de la picioarele lui Orion (care apare pe logo-ul Planetariului nostru). Fiind în lista celor 48 de constelații originale propuse de Ptolemeu, situată puțin la sud față de ecuatorul ceresc, una dintre cele 88 de constelații moderne recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională, Lepus este o constelație mică, dar atractivă pentru astronomii amatori și – nu numai. Însă, de această dată, vom căuta să aflăm de ce și cum a ajuns micul Lepus pe cer: se crede că Hermes, zeul mesager înaripat, l-a onorat pe iepure pentru viteza sa, oferindu-i un loc în cer, printre stele. Iepurașul este atât de rapid, încât aduce cadourile cu o zi înainte de data convenită!

Poveștile CERULUI – Aproape totul despre CONSTELAȚIA LEPUS (IEPURELE)

Colectivul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare vă urează tuturor ”Sărbători Senine, pline de Lumină!”

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.