ANUL 2018 LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

ANUL 2018 LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Anul 2019, an aniversar pentru Complexul Astronomic Baia Mare, care la 1 iulie va celebra 50 de ani de la inaugurarea sa, a debutat cu zăpadă și îngheț, însă publicul vizitator a trecut pragul instituției noastre chiar și în primele zile din an.

Pe birou și sau pe perete, noile calendare ale planetariului băimărean sunt indicii interesante ale unei hărți pierdute a comorii, timpul. Înainte de a ne lăsa întrucâtva captivați de prezentul continuu, haideți să privim către 2018 și să dăm raportul de stare.

În anul 2018, Complexul Astronomic Baia Mare a obținut un câștig binișor de imagine și palmares prin itinerarea în mai multe locații din țară a expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, într-un format special, comun cu expoziția foto ”Semnele Ceriului” propusă de artistul fotograf Ilie Tudorel, iar această expoziție duplex a fost vizionată de peste 150.000 de vizitatori, în orașele unde a fost prezentată.

Anul 2018, la sediu, a fost un an interesant, în care am aprofundat rezultatele proiectelor implementate în ultimii ani, iar trendul crescut de vizitare s-a păstrat, așa cum se va vedea din datele pe care le vom furniza, deși nu au fost foarte multe manifestări la planetariu. A fost anul în care am pierdut un foarte bun coleg, chiar în startul unor proiecte majore care vizau realizarea unui observator astronomic automatizat și independent pe un vârf de munte, la 35 de km de forfota băimăreană, implementarea unei soluții de automatizare a Observatorului Astronomic Baia Mare, dezvoltarea planetariului băimărean și diversificarea tematică a spectacolelor de planetariu prin hibridizare cu un sistem de proiectoare digitale etc. Proiectele noastre au fost oarecum încetinite de pierderea colegului Mircea Lițe, însă vor fi continuate. În anul 2018, ca și în anii anteriori, Noaptea Muzeelor a atras publicul prin atelierele creativ-educative, observațiile astronomice, filmele documentare și spectacolele de planetariu speciale prezentate cu această ocazie, vizitarea gratuită a Complexului Astronomic fiind oferită în regim de ”invitație”, pentru a relua vizita într-o zi obișnuită. Mulțumim celor 2500 de participanți, care au dorit să călătorească în ”Cosmos” alături de noi. Complexul Astronomic Baia Mare a organizat activități specifice cu ocazia Zilelor Maramureșului când, în perioada 8-13 mai 2018 – timp de o săptămână evenimentul ”Haida, hai în Maramureș!” a captivat și prin observațiile astronomice asupra Soarelui organizate de planetariul nostru în zona Câmpul Tineretului, dar și la sediul nostru din str. George Coșbuc. O altă participare, de astă dată în iarnă, la programul manifestării ”Crăciun în Maramureș” a atras publicul spre planetariu, unde a fost prezentat spectacolul ”Steaua Crăciunului” și au putut fi vizitate două expoziții recent deschise ”Semnele Ceriului” și ”Imagini hibernale – expoziție de ilustrație digitală”. Programul educațional – tabăra de știință aplicată din luna iulie, care a atras peste 600 de participări, a fost și în acest an, cu sprijinul colaboratorilor noștri, un real succes, urmat imediat de două evenimente astronomice pentru care am organizat observații astronomice, respectiv eclipsa totală de Lună din 27-28 iulie și eclipsa de lună în penumbră, din 16 septembrie. Mulțumim publicului și colaboratorilor pentru anul de succes al Complexului Astronomic Baia Mare.

Apropos de calendarele menționate mai sus.  Calendarul mural pe anul 2019 al Complexului Astronomic Baia Mare este dedicat constelațiilor ecliptice și comorilor lor ascunse, o prelucrare a unei broșuri prezentate doar online anterior, care surprinde într-un dialog, fără contradicții, viziunea științifică asupra constelațiilor zodiacale și viziunea horoscopului european asupra acelorași. Calendarul de birou surprinde câteva imagini spectaculoase din istoria recentă și mai veche a planetariului, contextualizate cu câteva fraze meșteșugite din istoria gândirii umane. Dacă doriți să intrați în posesia unui calendar, tot ce trebuie să faceți este să vizitați în lunile ianuarie – februarie 2019 Complexul Astronomic Baia Mare și veți primi gratuit un exemplar, în limita stocului disponibil

Să tragem acum linie, peste anul 2018 și să-l comparăm cu anii anteriori.


  2018 2017 2016
Total vizitatori la sediu CABM 24.230 20.117 15.293
Vizitatori cu plată la sediu – copii 15.055 13.000 8.469
Vizitatori cu plată la sediu – adulți 2.675 1.800 1.450
Vizitatori cu acces gratuit – copii 3.000 2.000 4.213
Vizitatori cu acces gratuit – adulți 3.500 3.317 1.161
Vizitatori expoziții itinerate în România 79.000 29.014 32.000
Vizite virtuale – vizualizări de pagină 95.000 92.973 79.263

În realizarea statisticii multianuale, verificarea informațiilor anterior publicate și păstrarea unor comparații generale sunt de manieră să ofere mai multă acuratețe datelor comparative între ani. Anul 2018 a fost, de asemenea, anul aderării Complexului Astronomic Baia Mare la Rețeaua Națională a Muzeelor și anul unui parteneriat foarte productiv cu Societatea Națională de Astronomie Culturală. De asemenea, ca și în anii anteriori, Palatul Copiilor Baia Mare (prin intermediul domnului prof. Pop), Centrul de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, Asociația de voluntari Team4Youth, Biroul de Informare Turistică – Turnul lui Ștefan, domnul Ilie Tudorel – artist fotograf și Consiliul Județean Maramureș (coordonatorul activității noastre, fără de care Complexul Astronomic Baia Mare nu s-ar afla în topul celor mai vizitate obiective cultural turistice din Maramureș) s-au aflat în vârful listei colaborărilor excelente ale anului 2018.

Crișan Petru Ciprian – educator muzeal

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.