VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ITINERANTE DUPLEX ”SEMNELE CERIULUI” (FOTOGRAFII DE ILIE TUDOREL) – CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE (EXPOZIȚIE DIGITALĂ MULTIMEDIA) DE LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Această prezentare necesită JavaScript.

În data de 18 decembrie 2018, începând cu orele 14.00 a fost deschisă în sala multimedia ”Găvrilă Tomoiagă” de la Complexul Astronomic Baia Mare, expoziția duplex itinerantă ”Semnele Ceriului” (fotografii de Ilie Tudorel) și Constelații Românești Tradiționale” (expoziție digitală multimedia mobilă), expoziție care a revenit acasă, la Baia Mare, după ce întreg Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918 a fost prezentată la instituții prestigioase din Satu Mare, Carei, Oradea, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Hunedoara, Negrești-Oaș și Timișoara, itinerare ce va continua și în anul 2019 în alte locații din România și nu numai.

Dubla expoziție valorifică într-o formulă originală și expresivă patrimoniul cultural imaterial reprezentat de simbolurile astrale înscrise pe monumente, diverse obiecte de uz, artă decorativă și artă sacră dar și în cunoașterea tradițională transmisă peste generații, despre cer, stele și fenomene astronomice, în versiune populară românească.

În cadrul vernisajului, artistul fotograf Ilie Tudorel, autorul celor peste 50 de fotografii expuse și al unei cercetări personale privind semantica acestor semne înscrise pe sigilii, blazoane, picturi, sculpturi – pe o planșă a devenirii istorice de peste 2000 de ani, oferă argumente concrete și sugestii incitante privind continuitatea și permanența unor simboluri cheie, a căror relevanță e indiscutabilă.

Simbolurile sunt codificări, la origine având context sacralizant, al unor scene, evenimente, așteptări sau reguli transpuse dintr-un orizont arhetipal, într-un continuu temporal și au, de cele mai multe ori, o semnificație universală. În zilele noastre, de la iconițele de pe desktop-ul computerului, la semnele de circulație sau alte semne și simboluri prin care sunt gestionate reguli de bună purtare și orientare, toate acestea sunt mesaje codificate în simboluri care au guvernat dintotdeauna diversele forme de civilizație, pe coordonatele istoriei.

Soarele, Luna, planetele, stelele și constelațiile – sunt elemente permanente în dinamica vieții sociale, din toate timpurile. Constelațiile, de pildă, sunt și ele – simboluri invizibile fizic, ale aspirației omului de a cuprinde cu mintea și sufletul Universul și a integra lumea cerului cu lumea pământului. Multe dintre constelațiile românești tradiționale recompun sub forma mesajului-simbol, povestiri și legende cu caracter etic, moral, transmise peste generații prin tradiția orală și care, în actualitate, pot surprinde prin profunzimea lor filozofică.

Revenind la expoziția itinerantă comună, care poate fi descoperită sau redescoperită la planetariul băimărean până la mijlocul lunii ianuarie 2019, alături de paradigma unirii noastre transistorice prin simboluri și tradiții legate de obiecte și fenomene cosmice, asociată anului centenarului marii uniri de la 1918, aceasta a avut ca reper și sărbătorirea Anului Internațional al Patrimoniului Cultural-2018.

Din statisticile primite de la instituțiile gazdă din țară unde expoziția comună Semnele Ceriului – Constelații Românești Tradiționale a fost prezentată, peste 150.000 de vizitatori au vizionat acest produs cultural simbol al anului 2018, care a fost – esențial – o oportunitate excelentă de promovare a Complexului Astronomic Baia Mare și a Maramureșului.

Ciprian Petru Crisan – educator muzeal

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.