NGTS-1B – O PLANETĂ ”IMPOSIBILĂ” – ÎI CONTRARIAZĂ PE CERCETĂTORI

A fost descoperită o planetă ”monstru”, atât de mare în comparație cu steaua părinte, încât contrazice tot ceea ce se cunoștea anterior despre planete și formarea lor.

Planeta NGTS-1b este cea mai mare planetă descoperită vreodată în comparație cu steaua pe care o orbitează. Existența sa pune sub semnul întrebării ceea ce cunoaștem și ceea ce se poate întâmpla în marele abis al spațiului cosmic.

Oamenii de știință credeau inițial că stele atât de mici, cum este cea pe care planeta NGTS-1b o orbitează nu poate crea decât planete mici telurice, de rocă. Un studiu nou, care va fi publicat online în ”Notele lunare ale Societății Astronomice Regale” dovedește contrariul.

Cercetătorii de la Universitatea Warwick – Anglia a arătat că NGTS-1b este o planetă gazoasă de dimensiunea lui Jupiter, însă steaua sa, o pitică roșie din clasa M – cel mai comun tip de stea – este de două ori mai mică decât Soarele.

Planeta a fost descoperită utilizând Next-Generation Transit Survey (NGTS) și se află la o distanță de 600 de ani lumină, față de Tera. NGTS este un instrument compus dintr-un câmp larg de observatoare multiple, special destinat observării tranzitului planetar prin fața stelelor strălucitoare. În ciuda utilizării unui instrument foarte avansat, descoperirea planetei NGTS-1b nu a fost ușoară.

”NGTS-1b a fost dificil de surprins, în ciuda dimensiunii sale mari datorită faptului că steaua părinte este foarte mică și difuză”, a explicat cercetătorul Peter Wheatley, de la Universitatea Warwick, într-o declarație de presă. ”Stelele mici sunt, de fapt, cele mai comune în univers, așa încât este posibil ca mulți asemenea giganți gazoși să aștepte să fie descoperiți.”

Alături de dimensiunea sa mare, NGTS-1b este remarcabilă și prin distanța foarte mică față de steaua mamă. Planeta se află la numai 3% din distanța Terra-Soare și execută o orbită la fiecare 2,6 zile terestre. Asta înseamnă că un an pe steaua gigantă gazoasă durează două zile și jumătate. Existența bizară a acestei planete reprezintă o descoperire monumentală pentru că răstoarnă regulile cunoscute privind formarea planetelor, care erau considerate bătute în cui de către oamenii de știință.

După declarația autorului șef al studiului, conform cu ceea ce cunoșteam despre raportul de dimensiuni între stele și planete din sistemul lor, această planetă nu ar fi trebuit să existe.

Echipa speră ca, utilizând instrumentul NGTS, să descopere și alte asemenea anomalii cosmice și tipuri neașteptate de planete.

”Lucrând aproape un deceniu la dezvoltarea rețelei de telescoape NGTS, este o recompensă să vezi că poate capta tipuri noi și neașteptate de planete. Sunt curios să văd ce alte surprize neașteptate vor mai apărea pe parcurs”, a mai adăugat Wheatley.

By Dana Dovey, Sursa: NewsWeek.com
Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.