AȘA AR PUTEA ARĂTA EXTRATEREȘTRII? CERCETĂTORII EXPLOREAZĂ EVOLUȚIA FORMELOR DE VIAȚĂ EXTRATERESTRE

Experții de la Universitatea Oxford susțin că speciile extraterestre sunt probabil subiectul aceluiași proces de selecție naturală care a guvernat evoluția umanității – chiar dacă acestea respiră nitrogen sau sunt compuși din silicon.

Un studiu recent de la Universitatea Oxford sugerează că procesul selecției naturale care a generat nenumărate specii pe Terra este probabil că funcționează și pe alte planete. Asta nu înseamnă că extratereștrii vor arăta ca niște ființe umane frumoase.

Selecția naturală este un proces subliniat de către Charles Darwin care sugerează că speciile cele mai bine dotate pentru mediul în care trăiesc sunt cele care vor supraviețui pentru a-și transmite genele. Pe Terra, acest proces a condus la evoluția omului pe o scară de timp de miliarde de ani.

Pe altă planetă, viața este posibil să arate cu totul diferit în funcție de condițiile existente acolo.

Sam Levin, un cercetător de la Departamentul de Zoologie al Universității Oxford a precizat: ”Încă nu avem o idee clară dacă extratereștrii vor umbla pe două picioare sau dacă ar avea ochii mari și verzi. Dar considerăm că teoria evoluționistă oferă un instrument important pentru a înțelege cum ar putea arăta în fapt acești extratereștri și am produs câteva exemple de predicții puternice asupra acestui subiect. Avem un potențial de sute de mii de planete locuibile doar în galaxia noastră. Nu avem, desigur, un răspuns cert la întrebarea ”Suntem singuri în Univers?”, însă în cazul în care galaxia noastră este bine populată, avem aici câteva indicii despre cum ar putea arăta vecinii noștri.”

Pe planeta noastră, evenimente cunoscute sub numele de ”tranziții majore” au condus evoluția diferitelor specii. Aceste evenimente s-au produs atunci când un grup de organisme au evoluat către un ”tipuri mai complexe” ale vieții.

Aceasta se întâmplă când organisme unicelulare evoluează pentru a deveni organisme pluricelulare, sau când s-au format primele societăți ale primatelor, conducând eventual la apariția omului.

Levin sugerează că extratereștrii ar trebui să fi dezvoltat mecanisme similare oamenilor, permițându-le să elimine conflictul, să mențină cooperarea și funcționarea organismului.

În studiul nostru, spune Levin, am propus o abordare alternativă, cea a utilizării teoriei evoluționiste pentru a face predicții independente de detaliile Terrei. Credem că este o abordare utilă, pentru că predicțiile teoretice pot fi aplicate, de exemplu și extratereștrilor compuși din silicon, care nu au ADN și care respiră nitrogen.”

Un alt cercetător, care a lucrat pentru NASA, recent a sugerat că extratereștrii au putea trăi sub oceanele înghețate, în lumi lichide, la temperaturi extreme.

Actualmente se consideră că marea majoritate a planetelor locuibile din Univers sunt acoperite cu mări și cu oceane, ceea ce înseamnă că extratereștrii ar putea semăna mai degrabă cu peștii, decât cu oamenii.

Studiul lui Levin a fost publicat de curând în Jurnalul Internațional de Astrobiologie.

By Jasper Hamil; sursa: TheSun.co.UK
Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Racolta Dan, Satu Mare

    Nu exista evolutie. Teoria evolutiei a lui Darwin este una dintre cele mai mari farse din istoria stiintei. Viata este un proiect inteligent, iar aceasta afirmatie este cat se poate de rationala. Probabilitatea de aparitie spontana a unei celule vii si a formelor de organizare biologica superioara este atat de mica, incat este practic zero, indiferent de cate miliarde de ani ar avea asa zisa evolutie la dispozitie.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.