GĂURILE ALBE SUNT MAI BIZARE DECÂT GĂURILE NEGRE ȘI ”ELIBEREAZĂ” MATERIE DIN ALT UNIVERS

În timp ce oamenii de știință se străduiesc să explice ce este exact o gaură neagră, acum ei examinează și posibilitatea cuantificării unor alte entități misterioase: GĂURILE ALBE.

Ceea ce oamenii cunosc despre găurile negre este că acestea sunt puncte în spațiu în care gravitația este atât de intensă încât nici măcar lumina nu poate scăpa atracției lor – asta însemnând practic că sunt invizibile tehnologiei moderne.

Dacă în privința găurilor negre nimic nu este actualmente cert, experții consideră că odată ce informația a pătruns în interiorul găurii negre, ea este pierdută pentru totdeauna – chiar dacă acest lucru contravine legilor fizicii.

Un alt moment legat de gaura neagră, situație în care legile fizicii sunt aruncate pe fereastră – este orizontul evenimentului unei găuri negre – punctul la care nimic nu poate scăpa atracției sale, moment numit singularitate.

Așa cum se întâmplă de multe ori cu singularitățile din Univers – singurul caz care excede explicația cu metodele științifice actuale fiind Big-Bang-ul, de multe ori lipsesc piese din puzzle. Și din acest motiv, găurile albe sunt necesare în ecuație.

Unii cercetători consideră că găurile albe ar putea fi de fapt găuri negre primordiale care au început să elibereze toată materia și informația pe care au captat-o de-a lungul timpului, asta însemnând că informația nu s-a pierdut pentru totdeauna.

O altă teorie susține posibilitatea găurilor albe de a fi portaluri ale găurilor negre din alte dimensiuni.

Dacă găurile albe sunt exact opusul găurilor negre, cu o cantitate necunoscută de materie și informație izvorând din ele – această materie și informație trebuie să vină de undeva.

Teoria multiversului susține că universul nostru nu este singular, ci există probabil un număr infinit de universuri.

Toate universurile ar fi similare în structură și compoziție, asta însemnând că ar deține și găuri negre precum și găuri albe.

Dacă găurile negre absorb ceva ce se apropie de ele într-un univers, tot ceea ce a achiziționat într-un cosmos ar putea fi eliberat în alt cosmos. Iar această perspectivă ar explica inclusiv Big-Bang-ul.

Dacă într-un alt univers survine o supernova, rezultând apoi o gaură neagră, o gaură albă ar fi putut da naștere universului nostru, cu materia alunecând din acel univers pentru a-l crea pe al nostru.

Nikodem Poplawski, fizician teoretic de la Universitatea New Haven, a scris pentru InsideScience.org: ”Ce anume a pornit Big-Bang-ul? Care este sursa misterioasei energii negre care aparent cauzează accelerarea expansiunii universului?”

Fizicianul polonez descrie găurile negre ca fiind ”cuptoare” ale Universului. Când această sămânță este pusă în pământ, și gaura neagră o răsucește la o viteză apropiată de cea a luminii, micuța sămânță devine contorsionată și comprimată, până când deodată explodează, dând naștere la tot ceea ce cunoaștem.

Torsiunea oferă, din acest motiv, fundația teoretică pentru un scenariu în care interiorul fiecărei găuri negre devine un nou univers.

Sursa: express.co.uk, By Sean Martin, Photos by Getty;
Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Articolul original aici

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.