”IMAGINEA” ÎN PREMIERĂ A MATERIEI NEGRE INDICĂ ȘI PREZENȚA UNOR FILAMENTE CE CONECTEAZĂ GALAXIILE ÎNTRE ELE

Materia neagră – este o substanță misterioasă despre care știm că există, dar nu avem nici o idee din ce este compusă. Asta pentru că, deși împreună cu energia neagră, reprezintă cam 85 de procente din masa Universului, materia întunecată este invizibilă pentru noi, întrucât nu emite și nu absoarbe lumina.

Oamenii de știință au avut suspiciunea, de mult timp, că – în afară de a reprezenta o parte foarte mare din masa galaxiilor, materia neagră servește de asemenea ca o punte ce conectează marile galaxii unele de altele. Recent, o echipă de astronomi a reușit să realizeze o imagine compozită care, arată aceștia, ar indica prezența unor asemenea filamente de materie neagră.

Imaginea compusă a fost realizată prin combinarea imaginilor a 23.000 de galaxii pereche situate la 4,5 miliarde de ani lumină depărtare.

”Timp de mai multe decenii, oamenii de știință au preconizat existența filamentelor de materie neagră între galaxii, care acționează ca o superstructură de timp rețea, conectând galaxiile împreună”, a menționat Mike Hudson, profesor de astronomie la Universitatea Waterloo, autor al unei lucrări ce descrie observațiile realizate, într-o declarație de presă. ”Această imagine ne conduce dincolo de predicții, către ceva ce poate fi văzut și măsurat”.

Totuși, se pune întrebarea: dacă materia neagră este invizibilă, cum au putut astronomii să o fotografieze? Pentru a face acest lucru, a fost utilizată o tehnica ”lentilei gravitaționale slabe”.

Gravitația, așa cum ne spune teoria relativității generale a lui Einstein, deformează spațiul-timpul. Ocazional, atunci când stelele sunt aliniate optim, această deformare a spațio-temporală are ca rezultat un fenomen supranumit lentilă gravitațională, în care câmpul gravitațional puternic al unui obiect din prim plan acționează ca o lentilă ce curbează lumina unui obiect din fundal și permite cercetătorilor să capteze licărirea a ceva ce altfel ar fi rămas invizibil.

În acest caz, cercetătorii au căutat distorsiuni ale luminii emise de către galaxiile din fundal, cauzate de către filamentele de materie neagră din primplan. Efectul a fost măsurat ca parte a unui sondaj multianual al cerului realizat în colaborare de către instrumente din Canada, Franța și Hawaii.

”Prin utilizarea acestei tehnici, nu am fost doar în măsură să probăm existența în univers a acestor filamente și să le vedem, ci și să surprindem faptul că aceste filamente conectează galaxiile împreună”, a precizat în cadrul declarației de presă, co-autorul studiului – Seth Epps, student masterand al Universității waterloo.

Aceste observații i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă din ce este compusă materia neagră. Actualmente, ipoteza folosită de oamenii de știință, este a unor particule masive cu interacțiune slabă, care ar interacționa cu materia obișnuită prin intermediul gravitației și al forței nucleare slabe, însă această clasă de particule este departe de a fi bine cunoscută.

Cercetătorii apreciază că razele gamma ar putea ajuta la depistarea prezenței unora dintre aceste tipuri de particule propuse de materie neagră. Cu toate acestea, până în prezent, cercetările coduse cu Telescopul Spațial Fermi al NASA, specializat în scanarea razelor gamma, a eșuat în depistarea unor semnale convingătoare.

Sursa: IBTimes.com, Autor: Avaneesh Pandey – on 13.04.2017
Traducere și adaptare pentru site: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.