GHIDUL PLANETELOR VIZIBILE ȘI AL EVENIMENTELOR ASTRONOMICE DIN LUNA APRILIE 2017

GHIDUL PLANETELOR VIZIBILE ȘI AL EVENIMENTELOR ASTRONOMICE DIN LUNA APRILIE 2017

Cu planeta Venus părăsind acum scena cerului vestic de seară, ne direcționăm atenția după apus către est – pentru observarea noului Luceafăr de seară, o planetă luminoasă, cu totul diferită: prea-puternicul Jupiter.

Un succesor de seamă al strălucitoarei Venus, Jupiter va deveni în cele ce urmează noul Luceafăr de Seară, care va predomina cerul de noapte al primăverii și verii. Între timp, deasupra vestului vom surprinde planeta Marte cu o strălucire mai redusă, iar în prima decadă a lui Aprilie, Mercur se va arăta destul de luminos dedesubtul și la dreapta lui Marte. Saturn răsare la miezul nopții iar la apariția zorilor va atinge cel mai înalt punct în sud și – precum Venus, rezidentă acum pe cerul de dimineață – realizează un salt în câmpul nostru vizual deasupra orizontului estic.

Evenimente astronomice notabile

1 aprilie 2017 – Mercur la Marea Elongație Estică. Planeta Mercur ajunge la marea elongație estică, de 19 grade în raport cu Soarele. Este momentul optim pentru a vedea planeta Mercur, întrucât se va afla la cel mai înalt punct al său deasupra orizontului pe cerul de seară. Căutați această planetă jos, pe cerul vestic, imediat după apusul Soarelui.

7 aprilie 2017 – Jupiter la Opoziție. Planeta gigant va atinge cea mai mare apropiere de Terra, iar fața sa va fi iluminată în întregime de către Soare. Jupiter va fi mai strălucitor decât în orice altă perioadă a anului și va fi vizibil întreaga noapte. Este momentul optim pentru astro-fotografierea planetei și a sateliților săi. Un telescop de putere medie ar putea fi capabil să vă arate unele detalii din benzile cu nori ale planetei.

11 aprilie 2017 – Lună Plină. Luna va fi situată în partea opusă Terreim față de Soare, iar discul lunar va fi luminat în întregime, așa cum poate fi observat de pe Terra.

22-23 aprilie 2017 – Dușul meteoric al Lyridelor. Lyridele sunt un curent meteoric mediu, producând în mod obișnuit cam 20 meteori pe oră, la vârf. Acest duș este produs de particulele de praf lăsate în urmă de cometa C/1861 G1 Thatcher, descoperită în 1861. Dușul meteoric se afirmă anual în perioada 16 – 25 aprilie, dar vârful său este atins în noaptea de 22, respectiv dimineața de 23 aprilie. Acești meteori pot produce uneori dâre de praf luminoase ce pot dura câteva secunde bune. Cel mai bun moment pentru a observa acești meteori este miezul nopții, dintr-o locație întunecată. Meteorii vor radia dinspre constelația Lyra, însă vor apărea pretutindeni pe cer.

26 aprilie 2017 – Lună Nouă. Luna va fi situată de aceeași parte a Terrei, față de Soare și nu va fi vizibilă pe cerul de noapte. Această fază survine la ora 12:17 UTC. Momentul optim este pentru a privi prin telescoape obiecte deepsky, precum galaxii și roiuri stelare, în absența interferenței luminii lunare.

29 aprilie 2017 – Ziua Internațională a Astronomiei. Reprezintă un eveniment anual intenționat să faciliteze interacțiunea dintre publicul larg și profesioniști, grupuri de specialitate și amatori entuziaști ai astronomiei. Tema zilei astronomiei este „Bringing Astronomy to the People”, iar în această zi cluburile astronomice și alte organizații din lumea întreagă vor organiza evenimente speciale. Puteți afla detalii privind evenimentele speciale locale, contactând clubul local sau planetariul din raza în care locuiți.

Sursa: Space.com, Seasky.org

Traducere și adaptare: Ciprian Crisan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.