2017: GHIDUL PLANETELOR. UNDE SĂ PRIVIM DUPĂ PLANETE ÎN ANUL 2017?

Când vom avea perspectiva cea mai bună asupra planetelor de-a lungul anului 2017? Acest ghid îți va spune tot ce ai nevoie pentru a privi aceste corpuri pe cerul anului 2017. De asemenea va prezenta acele momente particulare, când o planetă va trece în apropierea altei planete sau a unei stele strălucitoare. Nu în ultimul rând, ne va familiariza cu constelațiile ocupate de planete în timpul anului precum și circumstanțele variate – conjuncții, opoziții și elongații – ce sunt programate a se produce.

ssi-mercur

MERCUR

Mercur, ca Luceafăr de seară, apare pe cerul vestic și apune cam la o oră după apusul Soarelui. Ca Luceafăr de dimineață, apare pe cerul estic, răsărind cam la o oră înaintea Soarelui. Mercur apare ca o ”stea luminoasă” cu un aspect de galben sau ocru. Poate fi urmărită diminețile, între 5 ianuarie – 14 februarie, în serile dintre 23 martie – 8 aprilie, în diminețile dintre 29 aprilie – 7 iunie, în serile dintre 5 iulie – 7 august, în diminețile dintre 6 – 20 septembrie, în serile dintre 2 noiembrie – 4 decembrie și în diminețile intervalului 20 – 31 decembrie.

Planeta Mercur este cea mai strălucitoare și mai ușor de surprins pe cerul de seară din perioada 23 martie – 8 aprilie și în diminețile intervalului 6 septembrie – 20 septembrie.

ssi-venus

VENUS

Planeta Venus, luminoasă întotdeauna, strălucind într-o puternică nuanță argintie, apare ce cerul vestic la amurg în perioada 1 ianuarie – 16 martie, iar pe cerul estic către apariția zorilor între 3 aprilie și 13 noiembrie. De la mijlocul lunii februarie și până la începutul lui mai, Venus este vizibilă ca o semilună subțire prin binoclurile mai puternice sau prin telescoape. Venus este cea mai strălucitoare pe cerul de seară între 30 ianuarie și 1 martie, atingând cea mai mare luminozitate pe 17 februarie. Pe cerul de dimineață, Venus este mai strălucitoare în perioada 15 aprilie – 14 mai, atingând cea mai mare strălucire pe 30 aprilie.

Planeta trece spre nord de mult mai difuza stea albăstrie Regulus (din constelația Leo) în dimineața de 20 septembrie; Lenus și Regulus vor apărea jos pe cerul nord-estic dinaintea zorilor, cu o separație de numai o jumătate de grad. În dimineața de 5 octombrie, Venus trece la numai o pătrime de grad nord de Marte, . Și înainte de a dispărea în crepusculul luminos al dimineții de 13 noiembrie, Venus va trece la numai 0,3 grade nord de Jupiter, cele două planete realizând un spectacol superb, stând laolaltă jos, pe cerul sud-estic către apariția zorilor.

ssi-marte

MARTE

Planeta Marte, strălucind ca o ”stea”, cu un aspect galben-portocaliu, poate varia considerabil în strălucire. O vom putea urmări în serile perioadei 1 ianuarie – 6 iunie și în diminețile dintre 11 septembrie – 31 decembrie. Nu este un an la superlativ pentru planeta roșie, întrucât aceasta nu va avea deloc perioade de strălucire puternică sau de evidențiere. Atinge afeliul (cel mai îndepărtat punct față de Soare) pe 7 octombrie, când se va afla la 249,3 milioane km față de Soare și la 378 milioane km față de Terra.

În ciuda acestei perspective aparent negativă, trebuie să reținem că următorul an va veni cu o apariție excepțională a lui Marte; de fapt, către sfârșitul lunii iulie 2018, planeta Marte va ajunge la cea mai mare apropiere de Terra, din ultimii 15 ani (reflex august 2003). Împreună cu apropierea sa de Venus de pe 5 octombrie, Marte face echipă și cu planeta Mercur în dimineața de 16 septembrie, când cele două planete se vor apropia la mai puțin de o treime de grad, jos, pe cerul estic.

ssi-jupiter

JUPITER

Jupiter apare destul de strălucitor, într-o nuanță alb-argintie. Căutați această planetă în diminețile intervalului 1 ianuarie – 6 aprilie, în serile perioadei 7 aprilie – 6 octombrie și – din nou – în diminețile dintre 13 noiembrie – 31 decembrie.

O mare parte a anului 2017, Jupiter strălucește ca o stea argintie ne-sclipitoare, în comparație cu fundalul stelar mai difuz din Virgo, fecioara, eventual trecând către Balanța, pe 15 noiembrie. Jupiter trece apoi către nord de steaua albăstrie Spica, cea mai strălucitoare stea din Virgo, pe 12 septembrie.

Cea mai mare strălucire pe care o va atinge Jupiter în 2017 este între 28 martie și 19 aprilie. Jupiter este în opoziție cu Soarele pe 7 aprilie. Pe măsură ce planeta începe să evadeze din lumina de crepuscul a zorilor, Jupiter trece foarte aproape de Venus – cu o separație de numai o treime de grad – pe 13 noiembrie.

ssi-saturn

SATURN

Saturn strălucește ca o stea alb-galbenă cu o luminozitate moderată. Inelele sale faimoase sunt vizibile numai într-un telescop cu putere de mărire 30x. Inelele sunt deschise spectaculos pentru observare și vor avea o înclinație maximă spre Terra – pe 17 octombrie, de 26,98 grade.  Saturn își face debutul în acest an în constelația Ophiucus, omul cu șarpele și traversează apoi Sagittarius, arcașul, pe 23 februarie. Mișcarea retrogradă provoacă trecerea înapoi a planetei inelate în Ophiucus, pe 18 mai, unde Saturn va rămâne până va trece înapoi în Sagittarius, pe 18 noiembrie. Putem urmări această planetă în diminețile dintre 1 ianuarie – 14 iunie și serile din perioada 15 iunie – 4 decembrie.

Saturn are cea mai mare strălucire între 12 – 17 iunie. Saturn este în opoziție cu Soarele pe 15 iunie.

ssi-uranus

URANUS

Uranus foarte fi surprins cu ochiul liber ca un obiect pe cer numai de către acei norocoși dotați cu o acuitate vizuală foarte mare, numai dacă cerul este senin, numai dintr-o poziție liberă de poluare luminoasă, numai dacă nu există alte obiecte luminoase în preajmă și – cel mai important – numai  dacă știi să te uiți unde trebuie. Planeta Uranus strălucește la o magnitudine de + 5,7 și poate fi ușor urmărită cu binoclurile. Un telescop mic ar putea revela micuțul disc verzui al lui Uranus. Planeta petrece anul 2017 în Pisces. Îl putem observa în serile dintre 1 ianuarie – 29 martie, diminețile intervalului 30 aprilie – 18 octombrie și în serile dintre 19 octombrie – 31 decembrie.

Cea mai mare strălucire a lui Uranus în 2017: Între 27 august și 7 decembrie. Planeta Uranus ajunge în opoziție față de Soare pe 19 octombrie. Marte trece la mai puțin de 0,6 grade de Uranus în seara de 26 februarie, oferind o bună ocazie pentru localizarea celei de-a șaptea planete de la Soare.

ss-is-neptun

NEPTUN

Planeta Neptun petrece anul 2017 în constelația Aquarius (Vărsătorul). La un vârf de magnitudine +7,8, această lume albăstrie este vizibilă numai prin binocluri puternice sau un telescop. Fixați acest obiect serile dintre 1 ianuarie – 15 februarie, diminețile din intervalul 18 martie – 4 septembrie și din nou în serile dintre 5 septembrie – 31 decembrie.

Cea mai mare strălucire a planetei: 13 iulie – 28 octombrie. Ajunge la opoziție pe 5 septembrie. În seara de 12 ianuarie, putem utiliza Venus pentru a ne ghida către Neptun, când Venus va fi situată la mai puțin de o,4 grade dreapta sus față de Neptun. Binoclurile bune sau telescoapele mici vor putea surprinde cea mai îndepărtată planetă din sistemul solar, însă ar trebui să reținem că va străluci de 80.000 de ori mai difuz în raport cu Venus.

Sursa: space.com

Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Aha, deci Venus era! 🙂 am vazut pe cer o stralucire incredibila in jurul orei 5 a.m – 25 iulie – mai mare decit o stea obisnuita si mult mai mica decit luna. I-am facut si o poza, pacat ca nu o pot atasa aici.

  2. Ma bucur ca am gasit site-ul. Inteleg ca ceea ce vad dimineata acum in iulie pe orizontul estic, inaintea zorilor, stralucind superb, este Venus. Multumesc pentru informatii. Hartile de pe site-ul observatorului astronomic arata cerul de seara.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.