PROIECTUL ”CERUL ÎN MÂINILE TALE” – EXPOZIȚIE TACTILĂ PENTRU NEVĂZĂTORI ȘI PERSOANE CU DEFICIENȚE DE VEDERE – PROIECT COFINANȚAT DE ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL

REZULTATELE PROIECTULUI ÎN REZUMAT

BAIA MARE: Expoziția ”Cerul în Mâinile Tale” la Complexul Astronomic Baia Mare; vernisajul 11 mai 2016; participare la vernisaj 60 persoane, dintre care 20 nevăzători; număr vizitatori până la închiderea proiectului pe 15 noiembrie 2016: 12.007 vizitatori; La Baia Mare, expoziția a fost realizată de Complexul Astronomic Baia Mare și Asociația ACCES (Asociația de Colaborare Culturală Economică și Socială) în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Maramureș și Asociația de voluntari Team4Youth. Planșele tactile ale expoziției și afișul tactil au fost realizate de către SC Baum Engineering SRL – firmă specializată în realizarea de conținut adaptat pentru nevăzători.

Această prezentare necesită JavaScript.

BÂRLAD: Expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită cu entuziasm de către Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad, în perioada 20 mai – 12 iunie 2016, fiind vizitată de peste 700 persoane, dintre care 30 de nevăzători. Expoziția a fost deschisă cu prilejul ”Zilelor Culturale ale Bârladului”, în ziua de 20 mai, în contextul unei sesiuni de comunicări științifice, fiind apreciată pozitiv de către cei 40 de invitați și cei 30 de nevăzători din cadrul Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Vaslui. La vernisaj, din partea planetariului băimărean au participat Ovidiu Ignat – director și Mircea Lițe – manager al proiectului CIMT.

Această prezentare necesită JavaScript.

CLUJ NAPOCA: Expoziția ”Cerul în Mâinile Tale” a fost găzduită în ziua de 28 mai 2016 de către ”Liceul Special pentru deficienți de vedere” din Cluj, eveniment la care au participat peste 60 persoane nevăzătoare sau cu deficiențe grave de vedere. Cabinetul de informatică al liceului s-a transformat pentru o zi într-o fereastră deschisă spre Univers pentru persoanele nevăzătoare. Cu bunăvoința dlui prof. Dan Uza.

Această prezentare necesită JavaScript.

CONSTANȚA: În 23 iunie 2016 la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Constanța, prin intermediul Planetariului – a fost deschisă expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, la vernisaj participând peste 40 de persoane, dintre care 20 nevăzătoare. Până la închiderea expoziției, pe 20 septembrie – această expoziție a fost accesată de peste 30.000 de vizitatori, dintre care 264 nevăzători, unii sosiți din Bacău, Harghita, Brăila și București special pentru a atinge cerul cu mâinile.

CRAIOVA: Muzeul Olteniei din Craiova a găzduit, de asemenea, expoziția tactilă ”Cerul în Mâinile Tale”, în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie, care a fost vizitată de peste 550 de persoane, dintre care 30 nevăzători.

Această prezentare necesită JavaScript.

Periplul acestei expoziții prin țară nu s-a încheiat odată cu termenul închiderii oficiale a proiectului, întrucât itinerarea acesteia continuă și va continua și în viitor. De pildă această expoziție va fi prezentată către sfârșitul acestui an și de către Complexul Muzeal de Stiințele Naturii ”Răsvan Angheluță” din Galați și suntem în așteptarea și a altor oferte de colaborare. (vezi galeria mai jos)

CLUJ NAPOCA 2: În sfârșit, proiectul ”Cerul în Mâinile Tale” a fost prezentat și în cadrul Conferinței Naționale BaGMIVI (Bridging the Gap Between Museums and Individuals with Visual Impairments) program ERASMUS +, cu susținerea Comisiei Europene, desfășurate la UBB – departamentul de psihopedagogie specială, conferință cu 78 participanți, dintre care 4 nevăzători și restul persoane implicate în munca cu nevăzătorii. Prezentarea proiectului susținută de Mircea Lițe și Ovidiu Ignat a fost considerată de auditoriu o inițiativă excelentă pentru nevăzători.

Această prezentare necesită JavaScript.

Nu putem decât să sperăm împreună că acest proiect își va găsi continuarea într-o provocare și mai incitantă de a accesibiliza conținutul și tematica astronomică pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere.

UPDATE: CERUL IN MAINILE TALE – EXPOZITIE TACTILA PREZENTATĂ LA COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINȚELE NATURII (25 NOIEMBRIE – 25 DECEMBRIE 2016)

Această prezentare necesită JavaScript.

Ciprian Crișan

Complexul Astronomic Baia Mare

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.