CERUL DE NOAPTE DIN LUNA OCTOMBRIE 2016

GHIDUL PLANETELOR VIZIBILE ÎN LUNA OCTOMBRIE 2016

La finalul lunii Septembrie și în luna Octombrie 2016, trei dintre cele cinci planete strălucitoare apar pe cerul de seară, până se întunecă: Venus, Saturn și Marte. Planeta Mercur este vizibilă înainte de amurg, iar Jupiter se va alătura acesteia, pe cerul de amurg, către începutul lui Octombrie. Observați perechea Mercur și Jupiter pe cerul de dimineață, pe 11 octombrie 2016.

În luna octombrie, din orice ”colț” al lumii, pe cerul de seară, înainte de coborârea întunericului, pot fi observate trei din cele cinci planete: Venus, Saturn și Marte. Mercur este aproape de punctul răsăritului și poate fi ușor observat, mai ales din emisfera nordică. Înainte ca Mercur să dispară în lumina solară, în a doua săptămână din Octombrie, strălucitoarea planetă Jupiter se va înălța și va apărea chiar imediat după Mercur înaintea zorilor. Către 11 octombrie – cele două planete se vor întâlni – iar momentul corect pentru a suprinde această întâlnire este chiar înainte de răsărit.

Mercur înaintea zorilor de zi, în primele zile din Octombrie. Planeta Mercur își schimbă direcția către marea sa elongație, pe 28 septembrie, prezentând o subtilă apariție de dimineață în emisfera nordică. Priviți către răsărit pentru a surprinde această planetă. În situația unui cer senin înaintea zorilor, pe 11 octombrie puteți observa conjuncția Mercur – Jupiter.

Strălucitoarea planetă Jupiter apare înaintea zorilor în primul interval din Octombrie. Emisfera Nordică are cea mai bună perspectivă a conjucției celor două planete pe 11 octombrie. Dacă aveți un orizont neobstrucționat în direcția soare-răsare, observați semiluna în scădere împreună cu Jupiter pe 27 și 28 octombrie.

Strălucitoarea planetă Venus apune la amurg sau la începutul serii. În ultimele săptămâni strălucirea acestei planete a uimit observatorii. Este cea mai strălucitoare planetă și are o luminozitate mare deși se află într-o poziție joasă pe cer. Puteți surprinde semiluna în creștere aproape de Venus timp de câteva seri, având ca centru data de 3 octombrie, iar binoclurile vor îmbunătăți această observare. Venus se va înălța față de apusul soarelui pe tot parcursul lunii, în timp ce planeta Saturn va coborî. Apropo, când Venus a trecut în spatele Soarelui în iunie, a trecut direct prin spatele său, din punctul de observație de pe Terra. Evenimentul s-a produs pe 6 iunie 2016 și în acel moment Venus a realizat tranziția oficială de la cerul de dimineață către cerul de seară. A fost ultimul tranzit al planetei Venus până în anul 2117.

Marte, la est de Saturn – vizibilă de la amurg și până seara târziu. Marte și Saturn apar în Octombrie în sud-vest la lăsarea serii. Marte este încă strălucitoare această lună deși mult mai difuză decât către începutul anului 2016. Saturn a atins cea mai mare apropiere de Terra pe 3 iunie, la mai puțin de patru zile după cea mai mare apropiere a planetei Marte în raport cu Terra, de pe 30 mai. Deși Marte și Saturn își estompează strălucirea, ele apar luminoase și ușor de surprins, cu Marte puțin mai strălucitoare decât Saturn! Priviți către Marte și Saturn în apropierea stelei Antares, cea mai strălucitoare stea a constelației Scorpion. Acești aștri realizează un triunghi remarcabil pe bolta cerească. Luna o să vă ajute, timp de câteva seri, să vă ghidați ochii spre Marte, Saturn și Antares, cu centrul intervalului pe 8 octombrie.

De-a lungul lunii Octombrie, priviți cum planeta Marte își schimbă direcția către est de Saturn, noapte de noapte, în timp ce Saturn și Antares coboară către vest, către apusul soarelui. În Noiembrie, Saturn și Antares se vor topi în lumina apusului de soare, însă Marte va continua să strălucească pe cerul de seară din Noiembrie.

Saturn, la vest de Marte, de la amurg până după lăsarea serii. Atât Marte cât și Saturn se află în apropierea stelei Antares din constelația Scopion. De-a lungul lunii Octombrie, Marte își va păstra deplasarea către est de Saturn, în timp timp ce Saturn va rămâne la margine, aproape de apusul soarelui. Saturn și Antares vor dispărea de pe cerul de seară în luna noiembrie 2016, în timp ce Marte va rămâne prezentă timp de alte câteva luni.

Dacă Saturn apare relativ strălucitoare, planeta Marte o întrece din acest punct de vedere. Priviți pentru Saturn în apropierea planetei Marte, chiar dacă Marte se îndepărtează ușor de Saturn și Antares în octombrie. Marte este mai strălucitoare decât Saturn, care este mai strălucitoare decât Antares. Saturn, cea mai îndepărtată planetă vizibilă cu ochiul liber, apare în culoare aurie și constantă ca luminozitate. Pentru a observa inelele planetei Saturn avem nevoie de un telescop mic, care va suprinde și sateliții saturnieni, mai ales Titan. Inelele saturniene sunt înclinate la 26 grade, prezentând partea lor nordică. În Octombrie 2017 inelele vor avea cea mai mare deschidere, cu o înclinație maximă de 27 de grade.


FAZELE LUNII

Luna în primul pătrar – 9 octombrie, ora 7.33. În primul pătrar, pozițiile Terrei, Soarelui și Lunii face ca noi să vedem jumătate din Lună luminată de Soare. Partea mai luminoasă a Lunii este în partea dreaptă, către apusul soarelui. Luna răsare la amiază și apune către miezul nopții, așa încât va fi vizibilă jumătate din timpul zilei, după amiază, și cealaltă jumătate în ceasurile serii. Luna în primul pătrar marchează primul pătrar din călătoria Lunii în jurul Terrei.

Lună plină – 16 octombrie, ora 7.23. Luna plină din Octombrie, tradițional numită Luna Vânătorului sau Luna Sângerie strălucește întotdeauna în apropierea stelelor din Cetus și Pisces. Deoarece este în partea opusă soarelui, ea răsare la apusul Soarelui și apune la răsăritul Soarelui. Această lună plină survine la numai câteva ore înainte ca Luna să ajungă la perigeu, cel mai apropiat punct în orbita sa față de Terra. Ca rezultat, Luna va apărea ușor mai mare și mai strălucitoare – fiind uneori numită în această perspectivă Superlună și – cu siguranață – vom experimenta maree mai puternice.

Luna în ultimul pătrar – 22 octombrie, ora 22.14. După faza de Lună Plină, discul lunar descrește, diminuându-și luminozitatea seară de seară. La ultimul pătrar, Luna răsare către miezul nopții și apune la amiază. Partea luminoasă este de această dată în partea stângă, către est. Când o veți vedea pe cer, să știți că peste 3 ore și jumătate, planeta noastră se va afla în spațiu exact în locul în care se află Luna la momentul observării.

Lună Nouă – 30 octombrie, ora 19.38. Luna se află pe orbită între Pământ și Soare, fiind situată în aceeași regiune a cerului în care este Soarele. Lumina Solară ajunge doar în acea parte a Lunii care este întotdeauna întoarsă în raport cu Terra, sau partea nevăzută a Lunii, ca și consecință Luna fiind invizibilă pentru noi.


EVENIMENTE ”ȚINTĂ” PENTRU OBSERVAȚII ASTRONOMICE

Lumina Zodiacală – vizibilă în perioada 1 – 12 octombrie înainte de zorii zilei. Începutul lunii Octombrie este perioada optimă pentru a suprinde strălucirea subtilă a luminii zodiacale pe cerul estic dinaintea zorilor. Apare ca o bandă triunghiulară de lumină difuză reflectată de milioane de particule interplanetare. Rezidă de-a lungul eclipticii și nu ar trebui confundată cu Calea Lactee, situată mai departe către sud.

Venus la 4 grade sud de Lună – pe 3 octombrie.

Asteroidul Palas își reia mișcarea în avans – pe 7 octombrie. La această dată, asteroidul Pallas încheie mișcarea sa retrogradă pe cer și își reia deplasarea în direcția estică. În Octombrie, acesta este situat în înaltul cerului de seară la vest de Pegasus. La o magnitudine aparentă de 8,9 – este observabil în telescoapele mici, iar mișcarea sa printre stelele din fundal poate fi observată privindu-l în seri diferite.

Uranus la opoziție – 15 octombrie, la ora 13.15. Uranus se află în opoziție între cei doi pești din Pisces, fiind în poziția cea mai apropiată din an, planetă vizibilă toată noaptea. Locația sa este la câteva grade deasupra Lunii Pline.

Vîrful Dușului Meteoric al Orionidelor – 21 octombrie, la ora 7.45. Ploaia meteorică anuală a Orionidelor, derivată din materialul lăsat de pasajele repetate ale Cometei Halley, survine în perioada 4 octombrie – 14 noiembrie. Vârful său vizibil este în noaptea de 21 – 22 Octombrie, după miezul nopții. Meteorii pot apărea oriunde pe cer, dar direcția de mișcare va fi dinspre constelația Orion.

Ceres la opoziție – 21 octombrie. Planeta pitică va fi în opoziție în Cetus, marcând cea mai mare apropiere de Terra, fiind vizibilă toată noaptea în binocluri și micile telescoape.

Luna aproape de Regulus, la numai câteva grade cerești – 25 octombrie, înaintea zorilor.

Planeta Mercur – conjuncție superioară – 27 octombrie, la ora 18.53. Mercur atinge conjuncția superioară cu Soarele, când se încrucișează cu linia imaginară ce conectează Pământul și Soarele. La conjuncția superioară, o planetă este situată în partea îndepărtată a Soarelui.

 Sursa: EarthSky.org, Space.com

Traducere și adaptare: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.